Poglejte, kako nizko podporo volivcev so dobili novi ministri na volitvah, kar sedem pa jih sploh ni bilo izvoljenih!

Predsednik vlade Marjan Šarec je okoli sebe zbral ekipo 16 ministrov. Pet izmed njih je vzel iz državnega zbora, saj so bili izvoljeni za poslance na državnozborskih volitvah. To so Zdravko Počivalšek, dr. Miro Cerar, Rudi Medved, Peter Jožef Česnik in Marko Bandelli. Pa vsi ostali ministri? Bodisi niso bili izvoljeni bodisi niso kandidirali.

Rekorder vseh rekorderjev, ki so bili neuspešni pri kandidaturi za poslanca, je minister za obrambo Karl Erjavec. Ne le da je njegova stranka prepolovila rezultat, ki ga je dosegla pred štirimi leti, Erjavec je izmed vseh kandidatov za ministre prejel daleč najmanj glasov, in sicer zgolj 394 oziroma manj kot 6 odstotkov v svojem volilnem okraju. Mimogrede, kandidat za poslanca na listi SDS Jure Ferjan je v istem volilnem okraju, Tržiču, prejel 1.790 glasov.

V Velenju, poznanem kot rdeča trdnjava Socialnih demokratov, je bila neuspešna tudi Andreja Katič, sedanja ministrica za pravosodje, ki je na ta stolček prišla z obrambnega ministrstva. Na državnozborskih volitvah je prejela 1.595 glasov, medtem ko je njena protikandidatka Suzana Kavaš na listi SDS prejela 2.108 glasov.

Sedem ministrov ni bilo izvoljenih za poslance
Lažnega magistra Jureta Lebna, ki je postal minister za okolje in prostor, je na državnozborskih volitvah v volilnem okraju Ljubljana Vič – Rudnik I premagala poslanka SDS Alenka Jeraj. Leben je dobil 1.422 glasov, Alenka Jeraj pa kar 3.940.

infografika

Rekorder med “luzerji”.

Za poslance niso bili izvoljeni niti minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar (1.449 glasov), mag. Alenka Bratušek (1.205 glasov), Jernej Pikalo (799 glasov) in Aleksandra Pivec (545 glasov).

Torej, sedem sedanjih ministrov in ministric, ki niso bili izvoljeni za poslanke in poslance, ker so tako odločili volivke in volivci, je bilo očitno dovolj dobra izbira za predsednika vlade Marjana Šarca, da postanejo del vladne ekipe. Skupaj so zbrali 7.409 glasov. Mimogrede, predsednik SDS Janez Janša jih je sam zbral 7.020.

Preostanejo nam še štirje člani vlade, to so minister za kulturo Dejan Prešiček, ministrica za delo, družino, socialo in enake možnosti Ksenija Klampfer, minister za zdravje Samo Fakin ter minister za finance Andrej Bertoncelj. Ti na državnozborskih volitvah sploh niso kandidirali. So se zbali volje ljudstva?

C. Š.