fbpx

Poštenost in transparentnost ni njihova vrlina – Poglejte, kako pritlehno se financirajo Šarec, Cerar in Židan

Foto: STA

Elesovo financiranje Liste Marjana Šarca preko Facebook strani, nakazila hrvaškega milijarderja Branka Roglića Stranki Mira Cerarja, Židanova ustanovitev podjetja Državni gozdovi, ki ga imenujejo kar bankomat elite okoli Socialnih demokratov, in projekt Futura so sporni projekti in načini, s katerimi se financirajo stranke na levici in prelivajo denar v svoje žepe. 

Vodje strank LMŠ, SMC in SD Marjan Šarec, Miro Cerar in Dejan Židan imajo v volilni kampanji kot vedno polna usta visokoletečih besed o etiki in poštenosti, še bolj pomembne pa se počutijo, ko želijo očrniti politično konkurenco glede spornega financiranja stranke, nevedoč, da imajo sami roke do komolcev v marmeladi.

Zgodovina preiskovanja financiranja strank je zgovorna, veliko smo o njej poročali prav na Nova24TV, vendar so vse zgodbe po hitrem postopku utonile v pozabo, organi pregona, v rokah vladajoče levice, pa se za postopke niso zmenili.

Pokvarjeni kljukec številka 1:
Najbolj je zagotovo sveža včerajšnja informacija, da je državno podjetje Eles, pod vodstvom Aleksandra Mervarja, vodji Šarčeve kampanje in kandidatu za poslanca na LMŠ Mateju Špeharju izplačalo 8.540 evrov za nakup njegovega Facebook profila Slovenija, moja dežela, ki je imel več kot 70.000 tako imenovanih všečkov. Gre za precej nenavadno potezo, ki državnemu energetskemu podjetju ne bi posebej koristila, zato obstajajo resni sumi, da je šlo za posredno financiranje kampanje Marjana Šarca, ki zaradi obstoječega zakona o financiranju političnih strank donacij ne more in ne sme prejemati od pravnih, pač pa le od fizičnih oseb. Do prenosa lastništva je prišlo 3. maja, pred dnevoma pa so zaradi razkritja Facebook stran umaknili.

Marjan Šarec (Foto: STA)

Pokvarjeni kljukec številka 2:
Stalno ponavljajoče besede o morali in etiki so se hitro razblinile tudi pri ugledu SMC pod vodstvom Mira Cerarja. Komaj leto dni po zmagi na volitvah so hrvaški in slovenski mediji razkrili, da je Cerarjevo stranko financiral tajkun in eden najbogatejših Hrvatov Branko Roglić. Ta je stranko finančno podprl v predvolilni kampanji. Pa vendar je Roglić, ki je tudi častni konzul Slovenije na Hrvaškem, vse javno priznal, a so v Cerarjevi stranki to vseskozi zanikali.

Miro Cerar (Foto: STA)

Branko Roglić, častni konzul Slovenije na Hrvaškem, sicer pa eden najbogatejših Hrvatov, je prav tako v predvolilni kampanji finančno podprl stranko SMC, čeprav je to z zakonom prepovedano. Velik navijač Cerarjeve politike je pred hrvaškimi volitvami financiral tudi Most. O donaciji hrvaškega milijarderja Cerarjevi SMC je poročal tako Jutarnji list kot tudi nekateri slovenski mediji, a na naše veliko začudenje je zgodba v javnosti povsem potihnila, kot da je to nekaj povsem običajnega. A dejstvo je, da financiranje volilnih kampanj iz tujine po zakonu ni dovoljeno. Roglić je sicer lastnik podjetja Orbico. To je največje podjetje za distribucijo v regiji, ki na tržišču ponuja prestižne znamke, kot sta Marlboro in Milka. Posluje v 16 državah, v njegovem poslovnem cesarstvu je zaposlenih 2.800 ljudi, letni promet pa znaša okoli 80 milijonov evrov. Pri poslih mu pomaga žena, s katero imata v lasti kar 31 jaht, čeprav z njimi nikoli nista plula. Ima dva sinova, ki sta prav tako zaposlena v tem podjetju. Je pa tudi velik zagovornik Cerarja in njegovega načina vodenje Slovenije. Za Jutarnji list je predlagal, da bi morala naslednja hrvaška vlada izvajati prav take reforme kot Miro Cerar v Sloveniji. Po njegovem mnenju je Cerar uspel Slovenijo potegniti iz krize s svojimi reformami. 

Cerarjeva denarnica pa je tudi sarajevsko podjetje Euro-Asfalt, ki ga vodi vplivni gradbinec iz BiH, Hamed Ramić, in je spomladi 2014 na transakcijski račun zasebnega Cerarjevega Zavoda 14, zavoda za sožitje in napredek, nakazalo 30 tisoč evrov vredno donacijo. Zdaj je to isto podjetje izvajalec večjih gradbenih del pri gradnji avtocest in celo drugega tira. Primer je nedvomno zrel za organe pregona in KPK.

Pokvarjeni kljukec številka 3:
Če minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki opravlja tekoče posle, ni bil sposoben zaščititi slovenskega terana, pa je toliko sposobnejši v biznisu z gozdovi. Obstaja namreč mnogo dokazov o tem, kako je spreten v siromašenju slovenskih gozdov. Upravljanje s slovenskimi gozdovi je s prvim julijem 2016 prevzelo podjetje Slovenski državni gozdovi d.o.o., ki ga je država ustanovila z namenom, da se zagotovi dobro gospodarjenje s slovenskimi gozdovi na površini 234.986 hektarov. Za njegov zagon je vlada namenila kar 20 milijonov evrov, Židanovi državni gozdovi pa postajajo zlata jama za razne svetovalce in piar agencije, ki se bogatijo z visokim zneski.

 

EPR: 2.200 evrov

Agencija Odmev: 16.000 evrov

Proglas: 14.900 evrov

Družba M komunikacije: 20.000 evrov

AV studio: 9.000 evrov

Press Clipping: 7.200 evrov

Pristop: 6.100 evrov

Skupaj: več kot 75.000 evrov

Židanova izbranca imata bajno plačo in luksuzna vozila
V Slovenskih državnih gozdovih zaposlujejo več kot 200 ljudi. Samo v lanskem letu so na novo zaposlili 15 ljudi, število zaposlenih pa nenehno povečujejo. Med najbolj plačanima sta zagotovo glavni direktor Zlatko Ficko, ki je zadolžen za področje gozdarstva in lesarstva ter koordiniranje dela poslovodstva, in direktor za finance, računovodstvo in kontroling Dejan Kaisersberger, ki sta bila 1. maja lani imenovana za mandat petih let.

Letna plača Kaisersbergerja znaša 75.588 evrov, dodatno pa za najem službenega vozila dobi še 13.548 evrov. Letna plača Ficka znaša 88.920 evrov, za najem službenega vozila pa prejme še 14.700 evrov. Fickovo imenovanje je sicer vznemirilo marsikoga, saj so se ob imenovanju pojavili mnogi zapisi o tem, kako se nikoli ni ukvarjal z gozdno proizvodnjo in da nima potrebnih vodstvenih izkušenj. Pri tem pa mu ni očitati njegovih političnih manevrov, saj je bil član propadle stranke LDS in v vodstvu Zaresa, nato pa se je usmeril v stranko DeSUS.