Poglejte, kako se je Ivan Vizjak sprenevedal pred vprašanji Anžeta Logarja – jutri bo zaslišan Cerar. Bo kaj drugače?

Najbolj zaslužen za odkritje pranja denarja je dr. Anže Logar. (Foto: Nova24TV)

Medtem ko se je nekdanji nadzornik Nove kreditne banke Maribor in delni lastnik Pom-Investa Ivan Vizjak vendarle pojavil pred preiskovalno komisijo, pa drugi nadzornik banke in prvo ime Aktive Darko Horvat vabila na zaslišanje ni niti prevzel.
“Zgodovina je kar velika in v življenju sem delal kar nekaj, če sem prišel do penzije, kajne,” je uvodoma članom in članici preiskovalne komisije o zlorabah v slovenskem bančnem sistemu dejal Ivan Vizjak. Kot član nadzornega sveta Nove kreditne banke Maribor (NKBM) je prejemal sejnino v višini 270 evrov, je tudi razkril. Zanimivo pa je, da se Vizjak ni spomnil, kdaj je zapustil mesto v nadzornem svetu, bolje rečeno, kdaj je bil odpoklican. Pravilen datum mu je povedal šele predsednik preiskovalne komisije dr. Anže Logar, Vizjak pa se je v datumu svojega odhoda zmotil za skoraj leto dni.
“Smo kupili, malo polikali in prodali.”
Medtem ko je Vizjak sedel v nadzornem svetu NKBM, je bil finančni holding Pom-Invest s svojimi povezanimi družbami takoj za državo drugi največji lastnik banke. Vizjak je povedal, da je bil njegov “centralni cilj” vseskozi, da bo banka delovala dobro in se razvijala, vse druge dejavnosti s finančnim holdingom pa da so bile manj pomembne. “Smo kupili, malo polikali in prodali,” je dejavnosti Pom-Investa opisal Vizjak. In če se morda sprašujete, ali je finančni holding dobil kakšen ugoden kredit od banke, je odgovor, seveda, na dlani – dobil ga je. Pom-Invest in z njim povezane družbe so od NKBM dobile več posojil, in sicer v skupni vrednosti skoraj 10 milijonov evrov, po stečaju pa so slabe terjatve pristale na DUTB; globoko luknjo v banki smo, seveda, pokrili davkoplačevalci. Vizjaku se ni zdelo prav nič narobe, da NKBM družb, ki so bile povezane s Pom-Investom – Rig, Pomhold, Vizfin, ni vodila kot povezane družbe.
Kljub temu pa se Vizjak prav nič ne čuti odgovornega za bančno luknjo. “Niti slučajno,” je odgovoril predsedniku preiskovalne komisije. Tudi sicer se Vizjaku zdi “neumnost”, da bi bili člani nadzornih svetov odgovorni za slabe kredite. Dr. Anže Logar je razkril, da je Pom-Invest isti dan, ko je Vizjak postal član nadzornega sveta NKBM, dobil kredit v višini milijon evrov in to z nižjo obrestno mero in nižjimi stroški. “Je to naključje?” je zanimalo predsednika preiskovalne komisije, Vizjak pa je odgovoril: “Čisto naključje, to prvič slišim.”
Vizjak je tudi sprva trdil, da se je na sejah nadzornega sveta banke vedno izločil, ko je šlo za glasovanje o kreditih Pom-Investa in z njim povezanih družb, vendar mu je dr. Logar predočil dokaze, ki so govorili drugače. “Se ne spomnim,” je vse, kar je lahko dodal Vizjak. Prav tako se ni spomnil nobenega posameznika, ki bi ga obiskoval ali mu podajal predloge za prevzeme ali prodaje različnih družb.
Pom-Invest v zadnjem obdobju svojega obstoja ni plačeval niti glavnice niti obresti za kredite, ki jih je najel pri NKBM, kljub temu pa je Vizjak še vedno sedel v nadzornem svetu banke. Še več, čeprav je bila praksa, da je banka ob takšnem neizpolnjevanju obveznosti blokirala račun kreditojemalcu, tega pri Pom-Investu ni storila.
Pred komisijo bi moral pričati tudi Darko Horvat, ki je v nadzornem svetu NKBM sedel od konca leta 1998 do sredine leta 2012, bil pa je tudi solastnik banke in vsem dobro poznanega poslovnega sistema Aktiva. Kot je na seji povedal predsednik preiskovalne komisije dr. Logar, Horvat sploh ni dvignil vabila na zaslišanje, o nadaljnjih korakih komisije v zvezi s Horvatom pa so člani in članica govorili v nadaljevanju seje za zaprtimi vrati.
Kaj bo povedal Miro Cerar?
Nova zaslišanja sledijo že jutri, 5. marca, ob 13. uri, ko bosta pričala nekdanji finančni minister Janez Šušteršič in sedanji predsednik vlade dr. Miro Cerar. Janez Šušteršič je mesto ministra za finance zasedal v drugi vladi Janeza Janše leta 2012, katere mandat je bil po letu dni prekinjen zaradi zloglasnega poročila Komisije za preprečevanje korupcije. Šušteršič je bil v preteklosti direktor Urada vlade za makroekonomske analize in razvoj, podpredsednik in eden izmed ustanoviteljev stranke Državljanska lista, danes pa za Nemško družbo za mednarodno sodelovanje svetuje kosovskemu ministru za finance. Glede NLB je v enem izmed intervjujev v preteklosti dejal, da bi bilo za državo bolje, če bi največjo banko poslali v likvidacijo in da bi to moral storiti že minister Križanič v času vlade Boruta Pahorja, ali pa on sam. Vendar je bil proti takšni rešitvi takratni guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, zato tega nihče ni mogel storiti. “Potem pa se je slika obrnila. Dobili smo guvernerja, ki bi bil o likvidaciji verjetno pripravljen vsaj razmišljati, a na drugi strani vlado, ki na to zagotovo ne bi pristala,” pa je Šušteršič razmišljal o vladi Alenke Bratušek.
Po zaslišanju Šušteršiča pa bo imel sedanji predsednik vlade dr. Miro Cerar priložnost, da predstavi konkretne ukrepe in rezultate svoje vlade glede odkrivanja in kaznovanja odgovornih za že drugo sanacijo bančnega sistema v zgodovini samostojne Slovenije. Koliko “banksterjev” je bilo do danes, po skoraj petih letih, odkar smo davkoplačevalci pokrili 5 milijard globoko bančno luknjo,  že obsojenih in sedi v zaporih?
(članek prvotno objavljen na Sds.si)
 • Miro

  ja Ivana Vizjaka je nastavil Kučan… a ne blejajoče ovce

  • nevtrino

   Blejajoče ovce, vse skupaj, samo gledajo, kako jim marsikoga “nastavljajo”, hkrati jim pa lahko mirno tvezijo o strokovnosti in kompetentnosti …

 • učko

  Kako naj pogledamo, kako se je kdo obnašal, če pa nimate linka na film!?!!! Sem pa gledal včeraj to na Hanziju in lahko rečem, da se Vizjak ni nič sprenevedal, al’ pa če bi se, kdo mu pa kaj more, še najmanj Logar. Drugače pa sem spet videl neko “pfruknjeno vzvišeno” in totalno domišljavo obnašanje Logarja. Samo škoda, da se “zaslišani” ni malo bolje odrezal in se delal norca iz tega prfuknenca domišljavga, Anžetovga Logarja namreč ! Sramota !

  • osa

   ČUJ TVOJ BESEDNI ZAKLAD JE NA NIVOJU KURE. TI VRNI NAM SLOVENCEM 5 MILJARD, POTEM PA ZAGOVARJAJ BANKSTERJE.
   ZAPOMNI SI NAM SLOVENCEM ne slovenčkom, ki imate vstavljeno kaseto in besedilo naprej posneto. plačati smo morali SLVENCI, kareri ustvarjamo in nekaj imamo, čeprav nam ti in tvoji slovenčki neprenehoma kradete.
   jutri ti bom ukradel tvoj avto in ga prodal ali še bolje kar sam ga pripelji, ker si pameten in pošten

  • Roman Eržen

   levičarji levičarji

 • Adijostevi

  Malo tebi, malo meni.
  Bo pa to seveda vse rešil MURGELDORFER.
  Bravo LOGAR edini ki ve kako se stvari streže.

  • učko

   In kako se stvari streže? Škoda, da ga Vizjak ni plunu u čelo blesavo domišljavo !

   • nevtrino

    Kaj je to “blesavo” ?

 • Miro

  vsi, katerih imena so označena “krepko” zgoraj, razen Logarja, bi bilo potrebno zapret da odgovarjajo zaradi nepravilnosti, ki so se dogajale od osamosvojitve naprej..

  • učko

   Jah, Logarčku pa eno okol kepe prmazat !

   • nevtrino

    Kaj je to “kepe prmazat” ?
    Bi se radi, tradicionalno, znebili tistih, ki brskajo, a ?

    • učko

     Eno okol ušes, da se bo v bodoče primerno obnašal !!!!!

     • Steiermark

      da si zaradi vašega ustrahovanja, več nebo upal govoriti in razkrivati resnice?

     • Miro

      da boš lahko spal revše debilno

     • Steiermark

      revše debilno, m. spola si pa ti (če slučajno nisi spremenil, sedaj ko spadaš h kozjej….)

     • Miro

      čestitke, hitro napreduješ za nekoga ki je brez pameti

     • Steiermark

      Kaj hočeš, kozjej……. brezspolni debil? Ali te moti “moje napredovanje” in moja visoka pozicija (inteligenca in morala), ki je ti in tvoji levosučni kozjej…… debili , niti v sanjah ne dosegate!

     • Miro

      LEP DAN

    • Roman Eržen

     itak

  • nevtrino

   Ja, res super metode, najprej zapret, potem pa “sodit”, a ? Kdaj se je že to dogajalo, le kdaj ?

   • Miro

    seveda, da ne pobegnejo…. tako je tudi v tebi ljubih sistemih

    • nevtrino

     Hehehe…

    • Steiermark

     Revše, ti in tvoji razbojniki bi radi videli v zaporu JJ in tudi g. Anžeta Logarja, ki so vam , zaradi odkrivanja kriminlcev – kriminala, trn v peti! Sicer pa ne vem, kaj se toliko treseš za svoje gangsterje, ko pa je sodstvo in ostali organi v Sloveniji, vse na vaši oz. gangsterski strani – ne pustijo razkriti niti imen gangsterjev, kajšele, da bi jim sodili! Rdeči fašisti!

     • Miro

      rdeči in beli banksterji in njihovi botri….

     • Steiermark

      In kaj imata z njimi za opraviti g. JJ in g. Anžej Logar?
      Če bi bilo tako kot ti praviš, potem noben problem ne bi bilo razkriti imen banksterjev oz. roparjev, ki imajo tako NLB kot NKB Maribor, za svoj bankomat, kjer jemljejo toliko, kolikor jim srce poželi oz. kolikor so visoko na hierarhični lestvici pritlikavega don kućona in njegovega foruma 21 (levih razbojnikov)

     • Miro

      aja janša ima antilepin na prstih…on je poštenjak na kvadrat….
      kje si le hodil, ko so pamet delili, da je šlo vse mimo tebe beeeee

     • Steiermark

      Jaz sem rojena s tako visokim IQ, ki ga vi levaki nikoli neboste dosegli, četudi se stokrat postavite v vrsto, tam, kjer Bog pamet deli – za goske ni seno , za vas je samo čip od don kučoneja!

     • Miro

      možno da si bil rojen z visokim, ampak si ga do sedaj ko imaš 12 let, že vsega izgubil…
      ps če je iq TELESNE TEMPERATURE NEKAJ S ČIM SE LAHKO HVALIŠ

     • Roman Eržen

      jnega jebajo zaradi parcele in kredita tiste ki so ukradli miljo so pa revčki ne vem kje si ti stal ko so delili pamet po vsej verjetnosti ko si prišel na vrsto jo ni bilo več in kaj si dobil malo slame in še ta je zgnila
      be be be be ovca

     • Steiermark

      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • karpelec

  Oh, verjetno je še več takih Vizjakov, ki bi jim morale take komosije pretresti hlače.

  • Miro

   hahahaha od tresenja ne bo nič

 • Morala

  Komisija bi morala imeti več pristojnosti in vsem, ki so zakrivili bančno luknjo odvzeti premoženje in blokirati bančne račune…naj jim mesečno ostane toliko, da bo lahko preživel!!! 300-550 €!!

  • Miro

   ja pol bodo pa levi vpili naši niso krivi,desni pa enako….

 • Osti jarej

  …a je to od andreja brat

  • nevtrino

   Mogoče Andrejev brat, vi “burek sa sirom” ?

   • Osti jarej

    ….OK..ni sirov…je mesni?

 • Osti jarej

  Koliko “banksterjev” je bilo do danes, po skoraj petih letih, odkar smo davkoplačevalci pokrili 5 milijard globoko bančno luknjo, že obsojenih in sedi v zaporih?
  *******************************************************************************************************
  NIČ
  NOTHING
  NIŠTA
  NIC
  NENIO
  RIEN
  HİÇBİR
  何も

  НИЧЕГО
  SEMMI

  *******************************************************************************

  in NIKOLI jih NIČ ne bo v arestih

  • Soave

   Nič in jih tudi ne bo.
   Vendar pa smo nekaj le izvedeli, ali ne ? Vsaj govori in piše se o silnih bančnih ” skrivnostih “.
   Tudi to je nekaj v naši posračkani državi .

   • Osti jarej

    …če se z govorjenjem nič ne reši,je to zgolj nabijanje v prazno……tistim,ki še razmišljamo s svojimi možgani,ob tem pada mrak na oči…….ovce pa buljijo……in sploh ne vedo,kaj se dogaja…..eu in nato pa izdatno skrbita za to…. zastrupljanje človeških organizmov iz zraka … s kemtrejlsi uspavajo možgane,ki postanejo vodljivi….glifosat pa zastruplja hrano

    • Soave

     Ja, drži. Vendar tistega, ki ga res vse zanima , lahko na mnogih drugih portalih bere o tem.

 • Osti jarej

  ….tale komisija je mešanje megle,dreka,scaline in gnoja……megla pada ljudem na oči in smrdi do neba…..in to je vse….

  • Vera

   Logarjeva komisija odkriva nepravilnosti v NLB , ne krade in megle tudi ne meša !

   • Steiermark

    Rdečim vampirjem, brez megle, (ki bi zakrivala njihove svinjarije in zločine), živeti ni – takoj ko se “zjasni” ali celo posije žarek sonca, postanejo agresivni in se skrijejo v svoja podzemna pribežališa, kjer ni svetlobe – oni so navajeni živeti v večni temi….

    • Vera

     Tudi na Maldivih ?

   • Osti jarej

    …o pa jo…meša meglo…in to logar dobro ve….kot ve tudi,da krivci ne bodo NIKOLI kaznovani……vsi po vrsti vam mečejo šoder v oči in obraz

    • Vera

     Logar NE ! Prav pa bi bilo, da bi bil že sum na kaznivo dejanje določenih skupin, podlaga za ovadbo . Kaj še čakajo tožilci ?

  • Roman Eržen

   še eden levičarski bedak
   zaradi takih kod si ti smo kjer smo v riti

 • Shadow

  Avtor članka, uredništvo,

  Prosim, objavite fotografijo tega Ivana Vizjaka. Morda mnogi bralci niso gledali prenosa komisije. Ljudje morajo videti face teh kriminalcev, da si jih bodo zapomnili, ko jih srečajo na ulici, v trgovini, vidijo v medijih. Te bančno-gospodarske izrodke je potrebno izpostaviti z njihovimi slikami vred, da bo še njihove otroke na dolga leta sram lastnega očeta. To je najmanj, kar lahko naredimo, sedel pa tako ali tako ne bo nihče.

  Njegov dolg bom itak pokril jaz in moji otroci. Žal.

  • Vera

   TV dnevnik je treba gledati, pa zvemo vse o teh lumpih .

  • Osti jarej

   ..pa ti ljudje nimajo nobene empatije…če v bistvu pod prisego ,celo psihopatsko lažejo in zavajajo……

   • dež

    Klasični levaki, gleda te v oči, priseže na lastne otroke in se zlaže. Niti ne trzne pri tem.

    • Tom Žnidarčič

     Ja, in takoj za tem, ti v članku o veri še trdi, da vera je preteklost.

 • Iva

  A ni NKBM – Kovačič, pred leti ODPISAL 17 milijonov terjatev do Pom-Investa (med lastniki tudi I. Vizjak in D. Jovanovič, nekdanji dekan EF v Mariboru) Halooo? MAFIJA (paradržava) ščiti Kovačiča, ker preveč ve!!!

  ZAKAJ je Pom-Invest leta 2007 za sveženj »7,3 odstotka deleža Istrabenza« plačal Microtrustu dvojno(!) ceno ???
  V verižni prodaji je Sportina (posrednica) sveženj najprej prodala za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je nato Microtrust prodal Istrabenzov paket POM-INVESTU kar za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov !!!

  • dež

   Ta matematika je malo pretežka za našo policijo in pravosodje, ne razumejo.

 • Olga_10

  Po volitvah narediti lustracijo v sodstvu in tovarišijo stresti iz hlač! Naj vrnejo pokradeno in v razmislek odsedijo na Dobu!

 • xtc

  To kar slišite danes ni od včeraj,povsem enako so komunisti preje počeli po bankah v titovi Yugi in nihče ni bil ničesar kriv.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!