fbpx

Poglejte, kakšne neumnosti klati slovenski premier – “Cerarizmi” niso jasni niti strokovnjakom, so morda vam?

Foto: STA

Potem, ko se nam je zdelo, da smo iz Cerarjevih ust slišali že vse mogoče nesmisle, je tokrat postregel z novimi miselnimi deliriji. Precej nenavadno za predsednika vlade in ugled te funkcije. Znate vi razvozlati, kaj pomenijo?

Gremo lepo po vrsti. V torek je na svojem Twitter profilu zapisal: “Cilj Slovenije je, da postane zelena referenčna država v digitalni Evropi in regionalna voditeljica na področju sistemske tranzicije v krožno gospodarstvo.” Sliši se lepo, vendar, kaj to pomeni? In ali sploh kaj pomeni? S tem je zagotovo presegel samega sebe, na Twitterju pa se je v trenutku vsul plaz kritik. V nadaljevanju jih objavljamo le nekaj:

Vir: Twitter

Vir: Twitter

Vir: Twitter

Svoj veleumni besedni izum je prevedel še v angleščino. A besedni nesmisel ostane. Hm, morda pa je upal, da mu bo kakšen tuji strokovnjak razložil, kaj je s to povedjo želel sporočiti?

Vir: Twitter

Drugi tvit, s katerim si je spet naredil sramoto, pa je: “Slovenija je spet ugledna država, zato želijo naše mnenje slišati tudi na @wef.” Poleg je pripel posnetek Odmevov na TV Slovenija, ki govori o srečanju Svetovnega gospodarskega foruma v mondenem švicarskem mestu Davosu, ki se ga udeležujejo najbolj znani svetovni politiki. Letos pa so po nekaj letih vabljeni tudi politični predstavniki Slovenije.

Vir: Twitter

Verjamemo, da je želel Cerar s tem zapisom predvsem povzdigniti lastno pomembnost, kar so začutili tudi njegovi sledilci na Twitterju. Poglejte, kako so poteptali njegov ekstra nabit ego:

Vir: Twitter

Vir: Twitter

Vir: Twitter

Ko še strokovnjak ostane brez besed …
Poklicali smo nekdanjega ministra za gospodarstvo in profesorja ekonomske fakultete Mateja Lahovnika, če nam morda on lahko obrazloži Cerarjeva veleumna zapisa. Vendar pa je ob prvem, ko je Cerar zapisal, da je cilj Slovenije, “da postane zelena referenčna država v digitalni Evropi in regionalna voditeljica na področju sistemske tranzicije v krožno gospodarstvo,” tako rekoč ostal brez komentarja. “Zelo malo ljudi je, ki je sposobnih toliko različnih besed stlačiti v en stavek. Mislim, da mu te tvite očitno pišejo njegovi svetovalci za odnose z javnostjo, ker nekateri so zelo nenavadni, če se blago izrazim. Če pa to piše sam, je pa sploh nenavadno.”

Lahovnik pa je pokomentiral tudi Cerarjevo bahanje, da je “Slovenija spet ugledna država, zato želijo naše mnenje slišati na @wef.” Prepričan je namreč, da ta tvit kaže na to, da je Cerar izgubil stik z realnostjo, “ker očitno meni, da je Slovenija postala ugledna šele z njegovim mandatom, s tem pa je nespoštljiv do države Slovenije in do njenih državljanov. Zgodovina Slovenije se ni začela z njegovim mandatom in se tudi končala ne bo z njegovim mandatom. Slovenija je bila že pred tem ugledna država, sicer ne bi postala članica Nata, Evropske unije, OECD-ja ter vrste drugih mednarodnih organizacij. Prav tako mislim, da si zelo veliko domišlja, če meni, da vsi v Davosu čakajo na to, kaj bo on povedal, ker mislim, da gre v primeru predsednikov vlad, kot je premier Cerar, za vljudnostno povabilo. Če pričakuje, da bo velika zvezda v Davosu, se bojim, da mu bosta to vlogo v celoti prevzela indijski premier Modi in ameriški predsednik Donald Trump. Če bo imel srečo, si bo mogoče Trump vzel kakšno sekundo tudi zanj, če ne, da mu vsaj stisne roko.”

Matej Lahovnik (Foto: STA)

Izgublja stik z realnostjo: Poveličuje sebe in žali Slovence
“Ti tviti predvsem kažejo na neko poveličevanje lastne podobe in lastnih rezultatov, izgubi stikov z realnostjo, nekateri pa so zelo nespoštljivi do države Slovenije in njenih državljanov oziroma podcenjujejo zdravo pamet državljanov te države, ker nas očitno poskuša prepričati o nečemu, kar ne drži,” je še Cerarju nalil čistega vina Lahovnik. Ker so nekateri tviti tako “nerodni”, sicer dvomi, da jih piše sam – vendar, če jih in če se bodo še nadaljevali, bomo morali začeti govoriti o cerarizmih.

Marjanca Scheicher