fbpx

Poglejte, koliko davkoplačevalskega denarja je za logotip predsedovanja EU namenil Marjan Šarec in koliko Janez Janša

Zgoraj je logotip predsedovanja Slovenije Svetu EU, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše, spodaj pa vlada Marjana Šarca (Foto: Urad vlade za komuniciranje)

Vlada Marjana Šarca je ob nastopu vlade dala izdelati grafično podobo predsedovanja Evropski uniji, misleč, da bo takrat še predsednik vlade. Šarec je tako za grafično podobo zapravil 11.750 evrov, vlada Janeza Janše pa nič.

Predsedovanje Evropski uniji je za vsako državo bistvenega pomena. Očitno se je pri tem hotel izkazati tudi Marjan Šarec, ker si takrat verjetno ni mislil, da bo po letu dni vrgel puško v koruzo in da mu bo vlada pred nosom razpadala. Je pa dal izdelati logotip predsedovanja Evropski uniji in za izdelavo grafične podobe najel oblikovalca Gregorja Ivanušiča ter za izdelavo plačal 11.750 evrov.

Vlada Janeza Janše pa je pretekli teden predstavila novo celostno grafično podobo (CGP) predsedovanja Slovenije Svetu EU. Pripravil jo je eden od zaposlenih na Uradu vlade za komuniciranje, zato dodatnih stroškov z izdelavo ni bilo, so pojasnili na Uradu vlade za komuniciranje (Ukom). Za razliko od Šarčeve vlade, ki je zapravila kar 11.750 evrov.

Vlada je želela z novim CGP-jem okrepiti evropska sporočila in poudariti, da Slovenija zastopa vseh 27 držav članic EU. Kot so sporočili z Ukoma, z novim CGP-jem Slovenija tudi sporoča, da letos praznuje 30 let samostojnosti ter da spletno mesto gostuje na promocijski domeni si2021.eu in ne na portalu gov.si.

Logotip simbolizira povezanost Slovenije in Evropske unije
“Celostna grafična podoba odraža vodilo, prednostne naloge in cilje, združene v sloganu “Skupaj. Odporna. Evropa.” so zapisali na UKOM-u. Trak v barvah slovenske zastave izrisuje silhueto Triglava, slovenskega narodnega simbola, ki predstavlja suvereno in samostojno državo ter hkrati trdno članico Evropske unije. Obenem simbolizira vzpone in padce, ki so del razvoja Evropske unije. A prav zaradi spoštovanja temeljnih evropskih vrednot in vztrajnih prizadevanj vseh za skupno dobro je Evropska unija po vsakem padcu še odpornejša in bolj povezana. Evropske vrednote so vodilo slovenskega predsedovanja, zato je nad Triglavom sedem zlatih zvezd z evropske zastave. Da je zvezd sedem, ni naključje. Število predstavlja sedmo kitico Prešernove pesmi Zdravljica in s tem slovensko himno. Besedilo himne poziva k dialogu in odprti družbi ter širi idejo o povezovanju in mirnem sobivanju vseh narodov.

P.M.