Poglejte si, kakšen družboslovni kader vzgaja FDV: Od obdobja osamosvojitve dalje se je pri nas oblikovala slovenska “zamišljena skupnost”!?

Visokošolska učiteljica na FDV Mojca Pajnik. (Foto: STA)

“Da boste vedeli, kako dandanes diplomiraš na FDV Ljubljana. Pač napišeš, da smo Slovenci “zamišljena skupnost”; da je Slovenija ob osamosvojitvi “iznašla svojo etnično homogenost, ki to ni bila”; da je opredeljevanje priseljencev z “drugimi” plod …..” je direktor Demokracije Jože Biščak, na primeru diplomskega dela izpostavil, kako deluje demoniziranje slovenstva. Intelektualci, ki so kronično oboleli za jugonostalgijo in za katere neodvisna Slovenija, kot kaže, nikdar ni bila intimna opcija (četudi so Slovenci po rodu), še naprej degradirajo pomen naroda in nacije ter tako ustvarjajo svojo mini podalpsko Jugoslavijo – “terarij” z ustrezno ideološko klimo, v katerem lahko izvrstno prosperirajo. 

Dejstvo je, da z razliko od članic Višegrajske skupnosti,  “lovke” naše lokalne kontinuitete, ob prehodu iz starega v novi družbeno-politični sistem, niso bile odločno posekane. Tako imamo še dandanes zatohli, politično-ideološki hlad, ki trmasto vztraja v političnih, medijskih, sodnih in tožilskih “kotanjah”, kamor spomladansko sonce ne posije zlahka. Posledično imamo nedokončano denacionalizacijo, neporavnane krivice, storjene Judovski skupnosti itd.

“Smog” svinčenih let pa veje tudi iz izobraževalnih ustanov, zlasti nekaterih fakultet. Ena takšnih je zagotovo Fakulteta za družbene vede v Ljubljani (FDV), kjer med drugim “gnezdi” Spletno oko, ki se je duhu časa prilagodilo zlasti v tehničnem smislu – deluje na spletu, kjer sodeluje pri cenzuri, ki je zavita v megleno parolo “boja proti sovražnemu govoru”. Vse skupaj malce spominja na čase, ko je še delovala dobra stara udba s svojimi špiclji. Spletnega očesa, se je sicer oprijel ljubkovalni vzdevek “tožibaba”.

Lea Udovč, Diplomsko delo, FDV. (Foto: posnetek zaslona)

In da je navedena izobraževalna institucija zares pod vplivom starih režimskih sil, ki so se v desetletjih po osamosvojitvi, nekoliko “updejtale” ter od starega marksizma, vsaj deloma, preusmerile h kulturnemu (LGBT+, feminizem, multi-kulti itd.), kažejo tudi zaključni študijski izdelki. Direktor Demokracije Jože Biščak, je ob tem izpostavil diplomsko delo Lee Udovč z naslovom “Vloga medijev pri oblikovanju slovenske “zamišljene skupnosti””.

Diplomska naloga, FDV, Lea Udovč. (Foto: posnetek zaslona)

Naslov zveni kot slaba šala, saj je znano, da je večina slovenskih medijev še vedno v rokah tranzicijskih sil, in da so pristranski zlasti do področja osamosvojitve. Mentorica diplomskega dela je nepresenetljivo Mojca Pajnik, ki se je tekom svoje kariere proslavila na Katedri za medijske in komunikacijske študije (FDV) in kot znanstvena svetnica na Mirovnem inštitutu, Inštitutu za sodobne družbene in politične študije.

Lea Udovč, Diplomsko delo, FDV. (Foto: posnetek zaslona)

Prav zato že naslov dela ni nič kaj nenavaden (je v duhu Inštituta). Znano je, da je Mirovni inštitut nastal v režiji multi-milijarderja Georgea Sorosa, najbolj slavnega jurišnika v boju proti nacionalnim državam, prav tako pa je tudi sam inštitut znan kot protislovenski projekt, ki “obratuje” na stroške slovenskih davkoplačevalcev. Financiramo nekoga, ki ni naklonjen naši identiteti. Ironija pa takšna. Ljubljanski FDV vsaj deloma vzgaja družboslovni kader, ki ne zna ravno ceniti naroda in države, ki jima pripada, saj ju dojema kot nekakšen umeten konstrukt, ki sta še “včeraj” dejansko nastala iz ničesar.

V svojem diplomskem delu Udovčeva, slovensko narodno identiteto, obravnava kot nekakšen umeten “izum”, ki je nujno utemeljen na razlikovanju med “nami” in “drugimi” (ki so v bistvu grožnja in kamor spadajo tudi državljani nekdanje Jugoslavije). Udovčeva v svojem diplomskem delu prav tako izumila še en sijajen umotvor – piše o “slovenski “zamišljeni skupnosti” od obdobja osamosvojitve dalje”.

Zgovoren pokazatelj ideološke profiliranosti diplomskega dela so tudi navedeni viri. Avtorico so poleg njene mentorice Pajnikove, navdihnili še nekateri drugi intelektualci, kot je denimo Ante Tonči Kuzmanić, ki je zaslovel po tem, da je v času prve Janševe vlade opozarjal na prevrat v smeri “institucionalne desne revolucije”. Prav tako je naveden Rastko Močnik, ki je bil nad osamosvojitvijo Slovenije menda izjemno razočaran. Med viri pa se pojavljajo tudi takšni, ki so neposredno povezani z dvema nevladnima organizacijama: Masko in Mirovnim inštitutom. Obe pa (kot davkoplačevalci) obilno financiramo pripadniki “slovenske “zamišljene skupnosti””.

Nevladne organizacije, finančna sredstva iz državnega proračuna med leti 2009 in 2019. (Foto: Vlada RS)

Domen Mezeg