fbpx

Poglejte si ta primitiven izpad nekdanje viceguvernerke Banke Slovenije Mejre Festić!

Foto: Marko Pigac

Nekdanja viceguvernerka Banke Slovenije Mejra Festić, ki je poslancu SMC Bojanu Krajncu v kavarni Zvezda predala dokumente z oznako ZAUPNO, je ob vprašanju Nova24TV doživela verbalni izpad – v njem je priznala, da je Zvezda butična kavarna Milana Kučana in “povsem logično je, da se v tej kavarni nahajajo ovaduhi iz Paravomo. Kdo pameten bi tam kaj nedovoljenega in nezakonitega počel?” Obrnili pa smo se tudi na Banko Slovenije, kjer so nam priznali, da so že preiskovali odtekanje informacij –  med njimi očitno tudi Festićevo.

Spomnimo. V kavarni Zvezda v lobiju hotela Slon sta se sestala nekdanja viceguvernerka Banke Slovenije Mejra Festić in poslanec SMC ter predsednik mariborske SMC Bojan Krajnc. Na srečanje je Festićeva prinesla veliko rumeno kuverto, med pogovorom ob kavi pa sta na hitro prelistala posamezne dele dokumentacije iz kuverte. Vir tednika Demokracija, ki je sedel pri sosednji mizi, je opazil, da so na dokumentaciji oznake ZAUPNO in da gre za gradiva iz Banke Slovenije. Po pogovoru sta se razšla, kuverto z gradivi je Krajnc odnesel s seboj.

Ob tem se je porajalo veliko vprašanj. Kakšne zaupne dokumente iz Banke Slovenije je Festićeva prinesla poslancu SMC Krajncu in za kakšen namen? Je bilo to njuno prvo srečanje ali pa sta si že večkrat izmenjala zaupne dokumente in informacije? V skladu s katerim aktom lahko Krajnc sprejema zaupno dokumentacijo Banke Slovenije? S spletne strani državnega zbora izhaja, da je Krajnc član ‘Logarjeve’ komisije. Je potemtakem prevzel dokumente v funkciji člana te komisije? In če ne, zakaj jih je prevzel? Namerava z njimi pomagati delu komisije ali ga sabotirati? So ti dokumenti namenjeni delu poslanca državnega zbora ali pa je njihov namen politično obračunavanje? 

V SMC sestanek označili kot brezpomenski
Obrnili smo se tako na Festićevo kot na Krajnca, da nam pojasnita ozadje in namen njunega sestanka, predvsem pa nas je zanimalo, kakšne dokumente sta si izmenjala. Iz SMC so nam kratko odgovorili: “Srečanje, ki ga izpostavljate, je bilo neformalno in nima pomena, kot mu ga nemara želite pripisati.” Sicer pa bi res težko presegli primitivni odgovor nekdanje viceguvernerke Banke Slovenije Mejre Festić, ki je na Banki Slovenije še vedno zaposlena kot strateška svetovalka, ta naziv pa ima objavljen tudi na LinkedInu.

Priznala: Zvezda je butična kavarna Milana Kučana
Festićeva je namreč v svojem odgovoru prav izlivala gnev: “Nisem več funkcionarka, zato moje zasebne dejavnosti in zasebna srečanja niso predmet javnega interesa. Sicer pa je znano, da je Zvezda butična kavarna gospoda Milana Kučana, in povsem logično je, da se v tej kavarni nahajajo ovaduhi iz Paravomo. Kdo pameten bi tam kaj nedovoljenega in nezakonitega počel? Znano je tudi, da sta Demokracija in Nova 24 ur in-house medija SDS. Pri vsem pa gre za odmikanje žarišča od nezakonitega financiranja SDS.” Bo že držalo načelo, da je obramba tistih, ki nimajo argumentov, napad.

Nekoč viceguvernerka, danes strateška svetovalka
Festićeva verjetno ni imela posebnih problemov “dokopati se” do dokumentov, saj je še vedno zaposlena v Banki Slovenije kot strateška svetovalka. Guvernerju BS Boštjanu Jazbecu pa smo prek službe za stike z javnostjo zastavili še nekaj vprašanj. Poglejte njegove kratke odgovore:

Ali ste kdaj preiskovali odtekanje informacij z Banke Slovenije?
Smo. Odtekanje informacij smo naznanili policiji.

Ali je bila Mejra Festić v preiskavi?
Ne komentiramo.

Kako komentirate srečanje Mejre Festić in poslanca SMC Bojana Krajnca, kjer mu je predala kuverto – po naših informacijah naj bi šlo za zaupno dokumentacijo.
Ne komentiramo.

Odgovor “ne komentiramo” je dovolj zgovoren, da nam je jasno, da so Mejro Festić skoraj zagotovo preiskovali v zvezi z odtekanjem informacij iz te ustanove, saj bi drugače zapisali, da ni bila v preiskavi. Fotografije Festićeve in Krajnca bi sicer lahko bile odgovor na to, od kod bi se lahko skozi zadnja leta v javnosti “ekskluzivno” pojavljali interni dokumenti Banke Slovenije in njenega guvernerja Boštjana Jazbeca. O Festićevi pa je že v času njenega viceguvernerstva šel glas, da je “zaupni vir” informacij izbranim novinarjem Mladine, Dnevnika, Siola in Večera.

M. S.