fbpx

Poglejte si to lopovsko ekonomsko logiko na primeru Golobičevega podrepnika Biščaka in NLB

Gregor Golobič in Bogdan Biščak (Foto: STA)

Nekdanji sekretar dveh propadlih strank, LDS in Zares, in tesni Golobičev prijatelj, lobist in tviteraš Bogdan Biščak je na socialnem omrežju spet postregel s svojimi domislicami, kako je privatizacija bank slabost. Skrajnim levičarjem je slabo vse, kar jim onemogoča zapravljanje državnega denarja.

“Akcija Ohranimo korito NLB že (ponovno) teče. Bankomat, ki ga vedno znova in znova polnimo davkoplačevalci, skušajo za vsako ceno ohraniti,” je v odziv na Biščakov tvit zapisal vidni član SDS dr. Božo Predalič.

“V 24ur danes povedali, da iz NLB nikoli ne bomo iztržili tega, kar smo plačali za njeno sanacijo. Če jo bomo prodali, res ne. Če pa bi letno pobirali po 190 milijonov dividend, niti ne bi trajalo tako zelo dolgo,” je zapisal Biščak, s čimer je med uporabniki socialnega omrežja sprožil diskusijo. Njegova izjava kaže, kako levičarji gledajo na zapravljanje državnega denarja. Za Biščaka je NLB veliki avtomat v igralnici, v katerega država stalno meče davkoplačevalski denar, ki se bo na neki točki mogoče začel obrestovati.

Kakor bi rekli vsem kockarjem – na eni točki je potrebno povleči črto, prešteti izgube in odkorakati stran. Sanje o pobiranju 190 milijonov evrov dividend na leto so samo to, prazne in neutemeljene marnje. Namreč, če bi bilo karkoli od tega uresničljivo, bi to že počeli. Tako pa se NLB raje ukvarja s pranjem iranskega denarja, povezanega s teroristi, medtem ko je breme dolga restrukturirano na davkoplačevalskih plečih.

Kot je zapisal Aleš Kovačec, je NLB v zadnjih 20 letih poslovala z enormno izgubo. “Od leta 2005 je saldo dobiček/izguba enako -1.801.634.976,00 €. Super uspešna banka.” Skoraj dve milijardi evrov izgub, Biščak pa sanja o izplačevanju dividend v višini 190 milijonov evrov na leto.

Banka naj ostane v državni lasti, račun bodo krili davkoplačevalci
Če je Biščak sprva trdil, da se banke ne sme prodati, pa je kmalu zatem, ko so mu pokazali, kakšno je dejansko stanje, spraševal: “Zakaj bi pa nekdo kupil tako super uspešno banko?” Izgleda, da ne glede na pokazana dejstva, odgovor vedno ostaja enak, NLB mora ostati v državni lasti, pa naj posluje z dobičkom ali izgubo, dolgove bodo že poravnali slovenski davkoplačevalci, medtem ko se izbrana družba drenja pri koritu.

Kako Biščak razume denar, ki ga vplačujemo davkoplačevalci, med drugim tudi za sanacijo NLB, za katero je odgovoren tudi bankster Marjan Kramar, kader Gregorja Golobiča.

A. B.