fbpx

Poglejte si to tragikomedijo: Smodejevi prijatelji vas pozivajo na shod v podporo žrtvam spolnega nasilja!

Nika Kovač, šefica Inštituta 8. marec. (Foto: sta)

“Danes se bomo ob 19.00 udeležili shoda v podporo žrtvam spolnega nadlegovanja in nasilja. Začetek shoda je na Muzejski ploščadi pred Metelkovo,” sporoča Inštitut 8. marec. Smodejevi prijatelji se bodo zbrali v podporo žrtvam spolnega nasilja?! Gre za svojevrstno parodijo. 

V zadnjem času je veliko prahu dvignila afera Smodej/sex radiator. Gre za žalostno zgodbo o tem kako je umetnik Dušan Smodej mladoletnim puncam v Fotopubu podtikal drogo za posilstvo GHB in jih brutalno spolno zlorabljal. Šlo naj bi za sadistične spolne prakse, ki so vključevale tudi fizične zlorabe, tudi privezovanje na radiatorje itd. Obenem naj bi se celo hvalil, da je več punc okužil z gonorejo. Podobne zlorabe naj bi si privoščil tudi Smodejev prijatelj in slikar Roman Uranjek, in sicer že od 80. let dalje, kot je javno razkrilo njegovo nekdanje dekle Maja Megla, sicer nekdanja novinarka. Smodej in Uranjek sta bila kot rit in hlače, saj naj bi pri raznih perverzijah celo kolaborirala.

Uranjek pa je ob izbruhu afere storil samomor, Smodej pa naj bi pobegnil na Hrvaško in menda ne misli več vrniti domov. Vsak dan pa v javnost prihajajo nove podrobnosti grozljivih svinjarij. Ena od Uranjekovih žrtev se je izpovedala:  “Zahteval je, da se uležem na tla in je hodil obut s čevlji po mojem telesu, neoziraje se na bolečino. Nositi sem morala pasjo ovratnico in hoditi po njegovem stanovanju kot žival-psica ter obvezno piti šampanjec s pasje sklede. Privezoval me je na stol in bičal, medtem ko sem ga morala oralno zadovoljevati. Uriniral mi je po obrazu in telesu, polival vroči vosek po telesu, porival steklenico šampanjca v vagino...”

Ministrica za kulturo Asta Vrečko: na prvi fotografiji skupaj s Smodejem, na drugi desno z Uranjekom. (Foto: družbena omrežja)

Še bolj srhljivo pa je dejstvo, da naj bi bili s škandalom povezani celo nekateri politiki iz miljeja skrajne Levice. Bojan Požar pa je danes zapisal, da naj bi bili z zadevami seznanjeni celo v uredništvu Mladine kot tudi ljubljanska Levica, ki je pravzaprav naslednica nekdanje ljubljanske LDS. Dve fotografiji dajeta slutiti, da se je z obema falotoma osebno poznala tudi kulturna ministrica Asta Vrečko. Da je s to družbo povezan minister za družino Luka Mesec pa izpričujeta dva videoposnetka. V javnost pa je prišla tudi fotografija, ki prikazuje razstavo pokojnega Uranjeka in na kateri naj bi bil tudi minister.

Bo policijska preiskava dočakala epilog?
Fotografiran je v hrbet, a po postavi, pričeski in plašču sodeč, bi lahko šlo prav zanj. Tudi po kuloarjih se šušlja, da naj bi bil on, česar pa zaenkrat (še) ni mogoče neodvisno potrditi. S tem miljejem pa naj bi bili povezani tudi posamezniki iz Inštituta 8. marec. Spomnimo: Medtem ko vsi trdijo, da nimajo nič z Smodejem, pa vsak dan znova na dan prihajajo povezave, ki kažejo na to, da ga vsi vsaj posredno poznajo. Članica Inštituta 8. marec Maiken Kores je v preteklosti sodelovala z zloglasnim Fotopubom ter bila menda tudi Smodejevo dekle. Kuratorka Hana Ostan Ožbolt že dolgo prijateljuje z Niko Kovač in ne pozabimo, da je bil mentor Ožboltove ravno Uranjek.

Potem je tu še študentka AGRFT in igralka Julita Kropec, ki ravno tako odkrito podpira 8. marec, obenem pa naj bi bila tudi nekdanje Smodejevo dekle – na spletu najdemo posnetek njune vožnje po Benetkah. In ta isti Inštitut, torej Smodejevo prijateljsko okolje, danes v Ljubljani organizira svojevrsten karneval – “shod v podporo žrtvam spolnega nadlegovanja in nasilja”, medtem ko že omenjene članice in podpornice Inštituta o zadevah, ki jih poznajo molčijo. Seveda lahko kdo reče, da se z zadevo intenzivno ukvarja policija, in da bodo zadeve obelodanjene, ko bo preiskava zaključena. Pa bodo res? Spomnimo, da naj bi bi v preiskavi sodeloval tudi kriminalist Dušan Mikolčevič, ki je poskrbel, da afera Bulmastifi ni dočakala epiloga …

Kovačeva kobila je bosa: Inštitut 8. marec  bo moral najprej pomesti pred svojim pragom
V primeru Inštituta 8. marec in Nike Kovač pa človek ne more mimo občutka, da je afera Smodej sila neprijetna, saj naj bi bila z Inštitutom oziroma posameznimi člani, tesno povezana. Pravilo “Samo ja pomeni ja”, se je skušalo pompozno uveljaviti, ne le zakonsko, marveč tudi v praksi na ravni celotne države. Potem pa spoznanje, da je “Kovačeva kobila bosa”, in da niti pred domačim pragom še niso počistili. Lahko pa pogledamo na zadevo še drugače: v Inštitutu so združene osebe, ki so bile spolno zlorabljene pa si iz takšnih ali drugačnih razlogov o tem javno ne upajo spregovoriti in gre za spektakel (pantomimo) na ljubljanskih ulicah, ki jo lahko razumemo kot nemi krik iz obupa, medtem ko na zunaj izgleda, kot da se aktivisti borijo za nekoga drugega …

Umetnost kot politična propaganda levice. (Foto: twitter)

Navidezno igranje je sicer značilnost sodobne Levice, tako strankarske, kot skrite za masko “civilne družbe”. Ravno “civilna družba” je dober primer. Imajo se za predstavnike ljudstva in celo vlagajo zakone, čeprav jih ni nihče izvolil, pooblastil na volitvah. Še ena velika prevara je “neodvisnost” novinarjev osrednjih medijev, zlasti tistih na javni RTVS. Tudi boj totalitarca in duhovnega očeta slovenske levice Milana Kučana za demokracijo je prav tako še ena takšen nateg.

Ali pa pretvarjanje dela levih umetnikov, da nekaj ustvarjajo, v resnici pa zgolj “furajo” režimsko propagando in finančno odirajo davkoplačevalce. Tipičen primer je “sveta trojica” Janezov Janš. ki so v svoj kulturni boj proti SDS-u in njenemu šefu, vpeli kulturo oziroma jo brutalno zlorabili. Podobno je z “neodvisnostjo” sodstva. Še en takšen slepilni manever pa je boj finančno privilegirane, prvorazredne Kovačeve za enakopravnost. Ona namreč spada med peščico tistih, ki “imajo vse”, kljub temu pa s prstom kaže na druge. Gre za ogabno sprenevedanje, cirkus za lahkoverne, v katerem so tisti pravi sodobni levičarji zares mojstri.

Domen Mezeg