fbpx

Poglejte si to vladno neučinkovitost in potratnost: Koalicija tudi za do 100-odstotno razširitev sekretarskih mest na ministrstvih in v vladnih službah!

Foto: STA

Poslanci koalicije so v parlamentarno proceduro vložili predloga sprememb zakona o vladi ter zakona o državni upravi, s katerima povečujejo število državnih sekretarjev na posameznih ministrstvih in vladnih službah. Na ministrstvu za zdravje bi se po predlogu število državnih sekretarjev povečalo z dva na štiri. Veljavni zakon o državni upravi namreč določa, da ima posamezno ministrstvo lahko največ dva državna sekretarja, izjema je ministrstvo za finance, kjer so državni sekretarji lahko štirje.

Ministrstva in vladne službe se očitno izgubljajo v lastnem neznanju, če želijo poslanci koalicije s predlogom sprememb zakona povečati število državnih sekretarjev še na nekaterih ministrstvih. Če so do sedaj lahko vse vlade bolj ali manj izpolnjevale delovne naloge na podlagi obstoječega zakona, pa sedaj ni več tako. Na ministrstvu za zdravje, ki po navedbah predlagateljev predstavlja prioritetno področje delovanja vlade, bi tako omogočili imenovanje še dveh državnih sekretarjev, tako da bi se njihovo skupno število povečalo na štiri.

Gre za dodaten strošek za davkoplačevalce
Dodatnega državnega sekretarja bi po predlogu dobilo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kjer bi tretji državni sekretar v prvi vrsti skrbel za področje športa. Tri državne sekretarje bi po novem imelo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Kot pojasnjujejo predlagatelji, bi skrbeli za dve posebni področji znotraj ministrstva: skladnejši regionalni razvoj in malo gospodarstvo.

O državnih sekretarjih, ki jih imajo lahko ministri brez resorja, pa govori zakon o vladi. Veljavni zakon vsakemu ministru brez resorja dopušča po enega sekretarja, koalicijski poslanci pa bi število državnih sekretarjev v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu ter v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko povečali na dva.

V uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu bo dodatni državni sekretar skrbel za iskanje rešitev, s katerimi bi visoko izobražene mlade, ki so migrirali v tujino, privabili nazaj v državo. Služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa naj bi dodatnega državnega sekretarja potrebovala za pospešitev črpanja evropskih sredstev. Po navedbah predlagateljev bi državni sekretar na operativni ravni dnevno skrbel za odpravo zastojev, poroča STA.

M. H.