fbpx

Poglejte to “načelnost” poslanca Nemca: Stiskal se je s srbsko nacionalistko Ceco

Matjaž Nemec - prvopodpisani pod interpelacijo ministra Aleša Hojsa. (Foto: Slovenske novice)

Poslanec v Državnem zboru in član naslednice komunistične partije – stranke SD Matjaž Nemec je bil pred leti ujet skupaj z Ceco, sicer zloglasno srbsko nacionalistko, danes pa vlaga interpelacijo zaradi Thompsona. Kakšna načelnost! Interpelacijo vlaga proti nekomu, ki je s pesmijo spodbujal svoje hrvaške rojake, ko so odhajali v boj proti okupatorski armadi JLA, medtem ko se brezsramno fotografira skupaj s pevko, ki je bila poročena z vojnim zločincem Arkanom ter se fotografirala z vojaki okupatorske srbske vojske v porušenem hrvaškem mestu Vukovar! 

Že pred tremi leti – 2017, se je zgodila prepoved Thompsonovega koncerta v Mariboru. Po tednih medijskih podtikanj in blatenja Marka Perkovića – Thompsona sta vlogo eksekutorja prevzeli mariborska policija in tamkajšnja upravna enota. Thompson je hrvaški domoljub, ki s pesmijo širi tradicionalne družinske vrednote, vero v Boga in pomoč Matere Božje. Slovenci, ki smo Marijin narod, se z vrednotami domoljubja, vere in ljubezni, ki jih Perković opeva v svojih pesmih, strinjamo in se z njimi identificiramo. Prepoved je bila nedavno umaknjena zaradi česar opozicija s stranko SD na čelu grozi z interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa (čeprav ta z njo nima nič), kar samo kaže na dvoličnost pripadnikov opozicije, še posebej stranke SD in Matjaža Nemca, zakaj bomo razložili malce pozneje. Ob tem je treba navesti predvsem dejstvo, da je prepoved koncerta tudi izigravanje ustavno zagotovljene pravice do javnega zbiranja in združevanja.

Verzi iz nekaterih Thompsovih pesmi, kot je npr. Anica kninska kraljica, prosrbske slovenske levičarje očitno zelo motijo, saj namenoma spregledajo kontekst, v katerem so njegove zgodnje pesmi nastale. Gre za nemirni čas razpadanja Jugoslavije in nekatere njegove pesmi so nastale v času hrvaške domovinske vojne, ki se je sredi devetdesetih let na Hrvaško preselila iz Slovenije. Perković, takrat še mladi fant, se je odzval na klic po obrambi domovine Hrvaške, ki jo je napadla JLA ob pomoči paravojaških srbskih milic. Zato so Thompsonove pesmi izraz domoljubnega upora proti brutalni agresiji, ki jo je JLA začela v Republiki Sloveniji kmalu po razglasitvi državnosti 25. junija 1991. V desetdnevni vojni zgodovinskega pomena se je majhna Slovenija uspešno uprla velikosrbski agresiji, ki je nato nadaljevala svoj krvavi pohod po neposlušnih republikah nekdanje Jugoslavije.

Vojni zločinec Arkan in pevka Ceca na poročni dan, (Foto: epa)

Po eni strani slovenska izrojena levica z vsemi topovi napada Thompsona, ki je samo branil napadeno domovino in pisal glasbo, s katero je dvigal moralo braniteljem Hrvaške, po drugi pa dovoljuje, da ima koncert tista Ceca, ki se je v vojaški obleki in z avtomatsko puško v rokah slikala s pijanimi četniškimi osvajalskimi enotami sredi porušenega osvojenega Vukovarja. Svetlana Ražnatović – Ceca je sicer že imela povsem nemotene koncerte v Ljubljani, ti so praviloma vsi razprodani. Ni skrivnost, na kateri strani so bili tisti, ki danes iz ozadja prepovedujejo Thompsona, ob agresiji na Slovenijo, Hrvaško in BiH. Izrojena levica si je s prepovedjo Thompsonovega koncerta vzela pravico, da svojim državljanom določa, kakšno glasbo in kakšna družbena sporočila smejo poslušati. Ivan Gavrilović, ki ga balkanski mediji opisujejo kot glasbeno legendo devetdesetih let v Srbiji, je bil vedno v družbi zloglasnih kriminalcev, kot sta Milorad Luković Legija in Željko Ražnatović Arkan.

“Zanj sem pel v vasi blizu Vukovarja v katoliški cerkvi, ki je bila spremenjena v diskoteko. Poješ celo noč za ljudi, ki se borijo”
Kot srbski pevec je Gavrilovič med vojno večkrat nastopal v klubih, ki jih je vodil razvpiti Legija. “Legija je vodil diskoteko Zombi, tam sem večkrat pel. Bil je zelo pošten. Arkan je vedno pazil na nas, da nas ni kdo ogoljufal pri denarju. Ni nas ščitil le v Jugoslaviji, ampak tudi širše,” je razkril Arkanov vpliv. Slednji se je rodil v Brežicah in bil spoznan za krivega 24 zločinov proti človeštvu, pa tudi vojnih zločinov in kršitev Ženevske konvencije. Poročen pa je bil prav z zloglasno srbsko pevko Ceco in prav ona je bila osumljena, da je sodelovala pri njegovem umoru v beograjskem hotelu Intercontinental. Če to ponazorimo še v slikovitem bibličnem jeziku: “Kajti vsi, ki primejo za meč, bodo z mečem pokončani” oziroma v malce bolj domačem in sproščenem: “Karma je prasica!” ali pa balkansko: “Sve se vrati, sve se plati!” Tako kot za Legijo je Gavrilović pel tudi za Arkana. “Zanj sem pel v vasi blizu Vukovarja v katoliški cerkvi, ki je bila spremenjena v diskoteko. Poješ celo noč za ljudi, ki se borijo. Tako pijani se ‘poberejo’ ob šestih zjutraj in gredo na fronto, jaz pa domov v Beograd,” je razkril Gavrilović in dodal, da je bilo stanje “noro”. “Legija je šel enkrat v F6, postrojil 100 ljudi in jih prisilil, da so nosili majico z napisom ‘Ratko Mladić je heroj’,”

Ceca skupaj s srbskimi vojaki v porušenem Vukovarju, (Foto: posnetek zaslona, youtube)

Mateja Horvat