fbpx

Poglejte, za koga se borijo poslanci levice: Tomićeva in Matić predlagata urad za narodne skupnosti pripadnikov nekdanje SFRJ

Foto: Twitter

Poslanca Levice Violeta Tomić in Dragan Matić iz SMC sta predstavila zakon o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ, ki so ga skupaj vložili tudi v parlamentarni postopek. S tem predlagajo preoblikovanje dela Službe za kulturne raznolikosti in človekove pravice na ministrstvu za kulturo v Urad za narodne skupnosti pripadnikov nekdanje SFRJ. “Ta predlog je absolutno nepotreben. Slovenija je država, ki že zdaj omogoča, da smo vsi njeni državljani, pomembno se je zgolj vključiti v skupnost. Če komu kaj ni prav se še vedno lahko vrne v državo izvora,” nam je odgovoril eden izmed pripadnikov narodne skupnosti nekdanje Jugoslavije.

Slovenska država je utemeljena na ustavi, ki vsem državljanom na podlagi načela enakosti zagotavlja enake pravice, posebej ureja tudi pravice avtohtone madžarske in italijanske narodne skupnosti ter romske skupnosti. To pomeni, da v naši državi vsak tujec, ki pridobi državljanstvo, uživa zajamčene pravice, kot vsi ostali, v Sloveniji rojeni državljani.

Levica ustvarja konflikte, pripadniki manjšin se počutijo sprejete
Neomarskistični levici enakost ostalih jugoslovanskih narodov pred zakonom seveda ni dovolj, zato z davkoplačevalskim denarjem uvajajo nove državne službe, ki bodo namenjene ustvarjanju konfliktnih situacij na področju, kjer jih ni. Poslanca Levice Violeta Tomić in Dragan Matić iz SMC sta storila ravno to in predstavila zakon o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ, ki so ga skupaj vložili tudi v parlamentarni postopek. S tem predlagajo preoblikovanje dela Službe za kulturne raznolikosti in človekove pravice na ministrstvu za kulturo v Urad za narodne skupnosti pripadnikov nekdanje SFRJ.

Ali so tovrstni ukrepi na ravni države potrebni smo vprašali pripadnika ene od narodnih skupnosti nekdanje SFRJ. Ta nam je odgovoril, da ne čuti potrebe po tovrstnem ukrepu, saj se v Sloveniji počuti sprejetega. “Ta predlog je absolutno nepotreben. Slovenija je država, ki že sedaj omogoča, da smo vsi njeni državljani, pomembno se je zgolj vključiti v skupnost. Če komu kaj ni prav se še vedno lahko vrne v državo izvora,” je dejal.

Slovenci nismo sovražen narod, zmedo ustvarja neomarskistična levica
Da je mera polna predlog SMC s podporo drugih levih strank zakona predvideva tudi ustanovitev Sveta Vlade Republike Slovenije kot stalnega posvetovalnega telesa Vlade, ki uvaja reprezentativnost organizacij narodnih skupnosti, ter sistemsko financiranje delovanja urada ter izvajanja njegovih nalog.

Dragan Matić (foto: STA)

Vse kaže, da bodo politično obvladovani mainstream mediji, nevladniki in plačani neodvisni aktivisti, na svojo stran pridobili še en državni urad, kjer bodo dobo lahko družno ustvarjali nacionalne napetosti, ki jih nikoli ni bilo, kvečjemu smo preveč dopuščali, da so se kateri izmed tujcev v Sloveniji obnašali nespoštljivo in razdiralno. To velja tudi za Dragana Matića, sina jugogenerala in Violeto Tomić, rojeno v Sarajevu.

Peter Truden