fbpx

Pohvalno: Potem, ko je Jernej Štromajer pred letom dni z božičnim voščilom Slovence označil za umazane živali, je Jani Prednik pokazal povsem drug obraz!

Poslanec SD Jani Prednik in državni sekretar na na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer (Foto: STA)

“Vesel, zdrav, miren, blagoslovljen in upanja poln božič želim,” je v svoji božični čestitki zapisal poslanec SD Jani Prednik. Kot lahko vidimo gre za povsem drugačno čestitko, kot smo jo bili deležni leto dni nazaj, ko je tedanji državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer v svojem žaljivem voščilu vse Slovence označil za umazane živali.

Medtem, ko je poslanec Jani Prednik na spoštljiv način voščil za božič, je Jernej Štromajer, ki izhaja iz istih strankarskih vrst, čestital takole: “Vesel božič, umazane živali!”. S tem voščilom je nedvomno dal vedeti, da se požvižga na pomen tradicionalnega krščanskega praznika, ki ga praznujemo kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa.

Pikalo stopil v bran Štromajerju

Tako pokvarjen zapis, ki si ga je pred letom dni privoščil Štromajer, človek težko razume, še posebej zato, ker je nekdanji študentski funkcionar po nazivu doktor, prav tako pa je tedaj celo zasedal mesto državnega sekretarja na ministrstvu, zadolženo za izobraževanjih mladih. Marsikdo se je vprašal, kakšno sporočilo je s tem pokazal navzven. Nič boljši vzor pa ni predstavljal niti tedanji minister Jernej Pikalo, saj ta sploh ni voščil ob božiču, ampak je na Twitterju objavil le praznično poslanico, kjer je zaželel vse dobro v letu, ki prihaja. Besede božič pa ni bila sposobna izraziti niti takratna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki je zapisala: “Ekipa kabineta Andreje Katič vsem želi spokojne in veselja polne praznične dni ter obilo sreče in uspeha v novem letu.”

Kljub temu, da je bila javnost enotna, da bi se moral Štromajer tedaj posloviti, mu je Pikalo za nameček še stopil v bran. Zapisal je namreč: “Izjava o božiču je v filmski komediji lahko zabavna, izven konteksta pa lahko tudi neprimerna in žaljiva. DS Jernej Štromajer se je za svoje dejanje opravičil, z njim sem se o nedostojnem tvitu že pogovoril.” Sodeč po čestitki je bilo več kot očitno, da jugonostalgik Štromajer, katerega plačo smo tedaj financirali vsi davkoplačevalci, ni bil sposoben zakriti svojih rdečih barv in izraziti spoštovanja do kristjanov. V stranki SD pa očitno vendarle obstajajo tudi taki, kot je poslanec Prednik, ki zmorejo za božič čestitati na spoštljiv način in pri tem ne žaliti nikogar, kar je nedvomno pohvalno.

Sara Kovač