Poklukar naj bi dvignil roke nad kadrovanjem v policiji: v opoziciji ne nasedajo puhlicam

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar (Vir: STA)

Novi vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije je izvedel prvo serijo premestitev, odkar je na čelu mož v modrem. Lindava je oblast, kot smo že poročali, pospravila v Škofjo Loko. Igor Lombergar, prejšnji vodja NPU, je bil prvotno premeščen v Tacen, sedaj pa v Nacionalni forenzični laboratorij. Nekdanji Olajev namestnik Janez Rupnik se vrača na Policijsko upravo Ljubljana, Danijel Lorbek, nekdanji vodja uprave uniformirane policije, pa na Policijsko upravo Maribor. Nekdanji namestnik generalnega direktorja Olaja Danijel Žibret po neuradnih informacijah ostaja v Tacnu. Gre že za drugi kadrovski pretres vlade Roberta Goloba, odkar mu je bila v državi zaupana oblast. Prva ekipa, ki jo je namestil sam, je odstopila, potem ko ga je obtožila političnih pritiskov in vmešavanja v delo policije. 

Že drugi kadrovski pretres policije s strani vlade Roberta Goloba je notranji minister Boštjan Poklukar pospremil preprosto, kot da ne bi bil seznanjen z dogajanjem v svojem resorju, rekoč, da je policija avtonomen organ in da je vprašanja, ki se nanašajo na kadrovske menjave, treba nasloviti na novega v. d. generalnega direktorja policije Senada Jušića. Ko so ga ob robu seje DZ novinarji povprašali o menjavi Boštjana Lindava, je preprosto odgovoril: “Ko sem Lindava seznanil, da iščem novega generalnega direktorja policije, sem se mu zahvalil za njegovo delo. Povedal se mu, da verjamem, da bo še naprej ostal profesionalec znotraj policije, in verjamem, da tudi bo.” 

Skratka, če je verjeti Poklukarju, je sam namestil Senada Jusića brez odobritve predsednika vlade Roberta Goloba, ki ga je nedavno pismo nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je sedaj zaposlena v kabinetu predsednice države, bremenilo političnih pritiskov na policijo. V isti meri, če ne še huje, je predsednika vlade političnega vmešavanja v delo policije bremenilo poročilo, ki ga je spisal Lindav na Golobovo prošnjo. No, taisti Poklukar je nato nad kadrovskimi odločitvami v policiji preprosto dvignil roke in jih prepustil svojemu nameščencu Jusiću. Vsaj tako si želi vse skupaj prikazati.

Oba brata, Senad in Sejad Jušić, sta zaposlena na policiji. (Vir: STA, zajem zaslona)

Že pred časom smo poročali, da je Jusićevo imenovanje povezano z Golobovim osebnim poznanstvom, ki ga ima z dotičnim policistom, innjegovim bratom, ki je prav tako policist. “On in brat se poznata s predsednikom vlade. Brat bo pa verjetno postal direktor PU Nova Gorica,” nas je ob imenovanju obvestil vir. Spomnimo, v. d. generalnega direktorja policija ima še brata Sejada Jušića, načelnika policijske postaje v Novi Gorici. Več o tem si lahko preberete – TUKAJ.

V opozicijskih vrstah Poklukarjevim pojasnilom ne nasedajo
Na medijska poročanja o kadrovskih premestitvah se je na seji državnega zbora odzval poslanec SDS Žan Mahnič, ki je opozoril, da še nobena vlada ni tako degradirala v. d. generalnega direktorja policije, kot si je to privoščila vlada Roberta Goloba. Mahnič se je na seji vprašal, ali niso omenjene zamenjave povezane z dejstvom, da Lindav ni želel pod preprogo pomesti preiskave, ki naj bi zoper Gen-I potekala na tožilstvu in policiji.

Policija: gre le za menjave delovnega okolja
Na policiji na očitke o degradaciji kadrov odgovarjajo, da nihče ni bil degradiran, temveč da gre za menjave delovnega okolja. Navajajo, da ostajajo prav vsi zaposleni na istih delovnih mestih z izjemo Slavka Koroša. Ta je javnosti predstavil izrazito sporno poročila o delu policistov, ki so obvladali nasilne proteste. Te je aktivno spodbujala politična levica s pomočjo javnih nastopov ali nevladnih obvodov, ki jih obilno financira. Nevladna organizacija Glas ljudstva je le eden od takšnih primerov.

Skratka, na Litostrojski 54, kjer so bili policisti doslej, naj bi vladala izjemna prostorska stiska, zato bo policistom omogočeno delo bližje njihovemu prebivališču.

Po njihovih navedbah vsi omenjeni z izjemo nekdanjega prvega moža direktorata za policijo in druge varnostne naloge na notranjem ministrstvu Slavka Koroša ostajajo zaposleni na istih delovnih mestih v vodstvu policije, so pa zaradi prostorske problematike, s katero se že dalj časa srečujejo na Litostrojski 54, sprejeli odločitev, da se jim omogočijo ustrezni delovni prostori na območju policijskih uprav, kjer imajo bivališče. Njihove zadolžitve naj bi ostale enake. “Te bodo povezane s strateškim in strokovnim delom policije na področjih, kot so nasilje v družini in prepoved približevanja, prenova resolucije o kriminaliteti, organizacija in kadri po vstopu Hrvaške v schengen in podobno,” so zapisali v odgovoru za STA.

Gal Kovač