Krog Damirja Črnčeca še korak bližje prevzemu policijskih zadev

Damir Črnčec je vse bolj vpliven v vladi Roberta Goloba. (Foto: STA)

Premier Robert Golob je v Državni zbor poslal kandidaturo Boštjana Poklukarja za ministra za notranje zadeve. Poklukarja, ki je to funkcijo že opravljal v vladi Marjana Šarca, zdaj najprej čaka predstavitev pred parlamentarnim odborom. Ob zeleni luči DZ bo na čelu notranjega ministrstva nasledil Tatjano Bobnar, ki je s funkcije odstopila decembra lani.

Magister javne uprave Boštjan Poklukar je mesto ministra za notranje zadeve zasedal od septembra 2018 do marca 2020. Ob zeleni luči DZ pa bo tako to mesto po odstopu Tatjane Bobnar, ki jo je vlada prav v prvem mandatu njegovega ministrovanja imenovala na čelo policije, zasedel že drugič. Poklukar je bil član nekdanje LMŠ, od združitve te stranke z Gibanjem Svoboda pa član največje vladne stranke premierja Goloba.

Neuradno je sicer slišati, da gre pri Poklukarju zgolj za zasilno kadrovsko rešitev, nad katero v koaliciji niso ravno navdušeni, celo Golob naj bi ob tem moral stisniti zobe.

Postal bo Črnčečev izvrševalec
Kot smo že poročali, naj bi njegovo izvolitev blokirala tudi Levica, razlog pa je znan – gre za človeka iz ožjega kroga Damirja Črnčeca, ki so mu v Levici nasprotovali že ob prihodu v kabinet vlade Marjana Šarca. Na skrajno levem polu namreč prevladuje prepričanje, da je Črnčec nekdanji sodelavec Janeza Janše, ob tem pa so mu pripenjali opazke skrajneža, saj je odkrito nasprotoval ilegalnim migracijam. Niso pozabljene tudi grenke izkušnje iz časov Šarčeve vlade, ko je obveščevalni aparat zlorabljal za medsebojno politično obračunavanje. Šarec je skupaj s Poklukarjem in Črnčečem ob potopu LMŠ na volitvah in sporazumu z Gibanjem Svoboda znova del vlade in obvladuje ministrstvo za obrambo. Poklukar je sicer direktor Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino, vodenje pa je prevzel 24. junija 2022, prav tako pa ni skrivnost, da se je Črnčec nevarno zbližal s premierjem Golobom.

Sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec bi imel še svojega notranjega ministra. (Foto: STA)

Nad odločitvijo, da bi ta krog obvladoval še ministrstvo za notranje zadeve, seveda ni navdušenja pri Levici. Pa ne samo zaradi pedigreja Poklukarja, temveč tudi zaradi njegovih kompetenc.

Sara Kovač