fbpx

Ko ima Kučanov shod “za strpnost” tragične posledice – dve posiljeni dekleti!

Tanja Fajon v družbi Milana Kučana na shodu v podporo migrantom.

Medtem ko ne moremo zanikati, da sta za oktobrsko posiljevalsko divjanje maroškega migranta sokrivi aktualna in prejšnja vlada, kljub zavrnjeni prošnji za azil in številnim kaznivim dejanjem Maročan namreč ni bil izgnan, pa je objektivna odgovornost mnogo širša. Tako so za spolno nasilje odgovorni številni aktivisti in ne neposredno vpleteni politiki, ki pozivajo k odpravi meja in zagovarjajo masovne nekontrolirane nelegalne migracije. Med njimi so tudi nekateri udeleženci shoda za podporo migrantom, ki se je odvijal leta 2016 na Kotnikovi, in sicer ljubljanski župan Zoran Janković, evropska poslanka Tanja Fajon, poslanec Marko Koprivc in sam šef globoke države Milan Kučan.

Osrednji mediji so okoli dvojnega posilstva s strani ilegalnega migranta iz Maroka naredili črto. Sprva so ob ugotovitvi še nekako poročali, nato pa so zgodbo pustili v pozabo, ne da bi kakorkoli skušali zgodbo bolje osvetliti in jo raziskati. A mnogi se ob tem sprašujejo, kako je do tega sploh lahko prišlo, saj je bila že pred leti Maročanu zavrnjena prošnja za azil, a kljub temu ni bil izgnan.

Ko ima shod “za strpnost” tragične posledice
Jasno je, da so pod vodstvom vlad Marjana Šarca in Mira Cerarja odpovedali prav vsi varnostni mehanizmi, in še enkrat več se je izkazalo, kako privilegirani so migranti v primerjavi s slovenskimi državljani, ki njihovo bivanje v državi drago plačujemo. Objektivno odgovornost tako lahko razširimo, in sicer na vse politike in aktiviste, ki javno zagovarjajo množične in nekontrolirane nelegalne migracije. Samo spomnimo se lahko shoda v podporo migracijam, ki se je leta 2017 odvijal na Kotnikovi ulici, tam so bili med drugim prisotni evropska poslanka Tanja Fajon, poslanec Marko Koprivc in celo zadnji šef Zveze komunistov Slovenije ter še danes šef globoke države Milan Kučan.

Podporo omenjenemu namenu je sicer Kučan kasneje skušal zapakirati pod krinko strpnosti: “Ni šlo za podporo migrantom, kot ste poenostavljeno označili shod, pač pa za podporo strpnosti. V tem je pomembna razlika, ki jo vaše poročilo v celoti prezre. Strpnost bo vedno vrednota, še posebej v odnosu do nebogljenih begunskih mladoletnikov, ki jim je takrat kranjski dijaški dom izrekel gostoljubje.” Na dogodku je bil prav tako tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Igor Bricelj na protestnem shodu na Kotnikovi ulici leta 2016. (Foto: Twitter)

Tako si Kučan predstavlja “strpnost”: radikalni levičarji na shodu napadli novinarja Nova24TV
Na shodu je prišlo tudi do fizičnega nasilja, v nekem trenutku je namreč zakrit možakar fizično napadel novinarja Nova24TV, ki se je mirno in brez provokacij pogovarjal s svojim sosedom, s katerim sta stala v prvi liniji protestnikov. “Vsak ima pravico do svobode gibanja in begunci so dobrodošli,” je odgovoril eden izmed podpornikov politike Cerarja, ki pa ga je potem, ko je povedal, da bi kakšnega migranta sprejel tudi na dom, prekinil zakriti možakar na njegovi levi. Napadeni novinar Jure Ferjan je po napadu povedal, da ga je najbolj razočaralo, da se je prekinil trend mirnega izražanja stališč: “Strah me ni bilo, spreleteli pa so me mešani občutki. Zaskrbljujoče je, da prihaja do takšnih obračunavanj in da je v našem narodu toliko sovraštva.”

Slika je simbolična. (Vir: Twitter)

Krivci bi morali odgovarjati politično, pravno in kazensko
Po drugi strani nekateri politiki že od samega začetka opozarjajo na nevarnosti nekontroliranih množičnih nelegalnih migracij in eden takšnih je tudi poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Branko Grims, ki je opozoril, da so odgovorni, da je do tega prišlo, sokrivi: “Ta človek bi moral biti že zdavnaj deportiran oziroma izgnan iz Slovenije in očitno so nekateri opustili dolžnostna ravnanja, kar pomeni, da so sokrivi za zločine in morajo pravno, politično in kazensko odgovarjati, brezpogojno! Prišlo je do najhujših posledic, zato ker je nekdo opustil dolžnostno ravnanje, nekje v vrhu ministrstva ali pa vsaj policije.”

Rok Krajnc