Polet brez plačnika: V ljubljanskem UKC že cel teden niso našli odgovora na vprašanje, kako bodo pokrili naročilo, težko več kot 12 tisočakov

Direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar in minister za zdravje Aleš Šabeder. (Foto: STA)

Minilo je že več kot teden dni, odkar smo Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana (UKC), vodenje katerega je prevzel Janez Poklukar, posredovali niz vprašanj v zvezi s spornim poletom helikopterja Slovenske vojske, ki so ga pristojni poslali v Split, ne da bi vedeli, kdo bo za polet – stal je 12.056,70 evrov – plačal račun. Vprašanja v celoti objavljamo v okvirju na dnu strani, kjer boste našli tudi celoten odgovor Jureta Brankoviča iz UKC.

Na obrambnem ministrstvu pojasnjujejo, da je helikopterski prevoz formalno odobril državni sekretar Miloš Bizjak, naši viri blizu kabinetu trdijo, da je bilo takšno navodilo ministra Karla Erjavca, saj so iz Splita prepeljali osebo iz vplivne družine, katere povezave segajo vse do urada vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja, ki ni imela urejenega ustreznega komercialnega zavarovanja, zato so 1. avgusta izkoristili počitniški čas in naročili polet, za katerega sedaj ni plačnika.

Ni šlo za nujen polet, osebo bi lahko prepeljali po cesti. Pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so odločni, da poleta oni ne bodo plačali. Takrat smo tudi razkrili nečedost, na katero nas je opozoril vir – da bodo račun za prijateljski prevoz prevalili na davkoplačevalce – ki so jo odkrili pri ZZZS, Damjan Kos jo je strnil v zapis: “Poudarjamo tudi, da ZZZS ni bil naročnik tega prevoza, temveč smo ugotovili, da je računu Slovenske vojske priložen obrazec ZZZS “Nalog za prevoz”, ki ga je izpolnil UKC Ljubljana (na obrazcu ZZZS, ki se sicer uporablja samo za prevoze v Sloveniji).”

Foto: iStock

Vprašanja, ki smo jih na UKC naslovili 2.9.

Spoštovani,

z Ministrstva RS za obrambo so nas obvestili, da bodo račun za helikoptrski prevoz iz Splita, izveden dne 1.8.2019 v višini 12.056,70 evrov, plačilo katerega so pri ZZZS zavrnili, izstavili UKC Ljubljana. Več o zavrnitvi na povezavi: https://skandal24.si/skandal/skandalozna-zloraba-helikopterja-slovenske-vojske-narocil-naj-bi-jo-karl-erjavec-osebno-iz-zzzs-sporocajo-ne-bomo-placali/

Zato prosimo za naslednja pojasnila:
– Ali je UKC Ljubljana račun že prejel? V kolikor je, kdaj?
– Ali boste v UKC Ljubljana račun poravnali? Do kdaj? Sredstva iz katere postavke boste nakazali? Ali ne gre tudi v tem primeru za sredstva ZZZS?
– Zakaj je UKC Ljubljana kot plačnika prevoza iz tujine navedel ZZZS?
– Zakaj je UKC Ljubljana helikoptrski prevoz iz tujine zahteval z obrazcem, ki se uporablja samo za prevoze v Sloveniji? V skladu z Zakonom o medijih prosimo za posredovanje imena osebe, ki je izpolnila in podpisala omenjeni obrazec.
– Koliko zahtevkov za prevoz osebe iz tujine v UKC po zraku (helikopter ali letalo) ste v letu 2019 izdali v UKC Ljubljana? V skladu z Zakonom o medijih prosimo za seznam vseh zahtevkov, ki naj vsebuje datum, destinacijo, prevozno sredstvo, ime podpisnika naročila, izvajalca poleta, ceno poleta in plačnika poleta.

Tiskovni predstavnik UKC Jure Brankovič je 3.9. zapisal le:

Spoštovani,

ZZZS za plačevanje helikopterskih storitev bolnišnicam ne namenja sredstev, zato nimajo podlage za plačilo tovrstnih storitev.

Za zahtevane dokumente vas prosimo, da nam posredujete popolno vlogo po ZDIJZ.

Zahtevek smo posredovali UKC 4.9.. Od tedaj se Brankovič (še) ni oglasil.

ZZZS vztraja: Ni pravne podlage

Škandalova prošnja ZZZS z dne 4.9.:

Spoštovani,

v zvezi z včerajšnjimi pojasnili prosimo še za eno dodatno, saj so nam naknadno iz Mors sporočili, da bodo po vaši zavrnitvi račun za helikoptrski polet v Split izstavili UKC Ljubljana. Ali tovrstnih storitev za UKC ne plačuje ZZZS?

Odgovor ZZZS z dne 4.9.:

Spoštovani,

ZZZS v nobenem primeru in na noben način ne more plačati takšnih stroškov, ker zanje ni pravne podlage. To pomeni, da ZZZS tudi UKC-ju ne bo v zvezi s tem plačal nič.

Andrej Žitnik

 • Boco

  Prosim, ce me nehate mucit s to osebo iz vplivne druzine. Me daje od radovednosti

 • GverilaStyle

  Sej narod bo pozabil in narod bo plačal.

 • GverilaStyle

  Pravi ehjavec…če so zokijem odpisal 45mio euhotou bojo pa men tud teh 12 taužnt euhotou.

 • Jožefa Benko

  brajdič muko sprašuje,če bila oseba kakšna potomka NOB-ejevca,tistega z rdečo zvezdo

  • antimur

   Stoprocentno, če ne se gnida Erjavec ne bi ukvarjal s tem.

 • dež

  Logično bi bilo, da stroške prevoza krijeta podpisani osebi, ki sta prevoz naročili (UKC) oziroma odobrili (SV), vsaka polovico. Če jima je bilo tako naročeno, naj povesta, kdo je bil naročnik ?

  • pupa

   Se še spomnite prijatelji iz tega spleta, kaj so zganjali rdeči mediji, takrat, ko je JJ pripeljal s helikoprerjem bolanega otroka iz Dopusta v GRČIJI, čeprav je imel dokaz, da je prevoz plačal sam.

   Ta rdeči poden , ki nam vlada pa je brez vsakega SRAMU.

   • centurion

    Z avionom, privatnim, za SVOJ DENAR.
    Zamisli si, da bi ta rdeča greznica takrat imela
    v rokah tako kost.

 • soc

  Samo da smo si na jasnem. Številka “12 tisočakov” izgleda ogromna. A gotovo skorajda nihče od dragih mi forumašev ne ve, koliko stane ZZZS recimo farmakoterapija mišične atrofije. Preko 600.000 EUR prvo leto, naslednja leta zgolj polovico tega (zdravilo Spiuraza, proizvajalec Biogen). Stelara (Johnson&Johnson) za očem in počutju nevšečno luskavico (psoriazo) stane na pacienta med 30 in 70.000 letno. Zdravljenje starostnega očesnega problema, rumene pege, cca 20.000 letno (Eylea, Bayer; Lucentis, Novartis). To so mimogrede štiri od petih zdravil, za katera ZZZS plača vsak mesec največ denarja.

  Le toliko, da vemo, o kakšnih cenovnih razmerjih je govora. In srčno upam, da so nesrečni pacienti, za katere vsi plačujemo velike denarje, izbrani korektno in ne po poznanstvih in vplivih centrov moči.

 • Olga101

  Predlagam jim rešitev: plača naj Karl! Mislim, da ni finančno ogrožen!

 • montyamp

  Ka pa DDV ???
  Tisti ki smo plačali bi lahko vsaj izvedeli koga so peljali .

 • AlojzZ

  “… niso našli odgovora …”

  Saj ga tudi ne iščejo. Vse to bo plačalo pridno delavno ljudstvo. Je še kaj nejasnega?

 • xtc

  Mislim ,da dilem ni::::::::::::::::.
  Plačniki so uporabnik leta,tisti ,ki ga je odobril in minister,ki se mu to dogaja na ministerstvu za obrambo-torej razdeliti na equal parts in iztirjat in rubit.

 • Igor Kodelja

  Časti kuča NJE

 • ZatonMesecnikov

  Če se Nova ne bi ukvarjala, nihče ne bi vedel. Zadevo pa bi rešil klic za 12k eurov prek telefona.

  V tem je pomen Nove, kot prvega svobodnega medija po 29. Aprilu 1945 in ukinitvi častnika Slovenec.

 • centurion

  Kera pička od državnega sekretarja (akcent na drugi “e”) ima
  hčer, in je bil takrat na dopustu, da to golazen identificiramo?
  Revca zlomla nalakiran noht, obrambni minister pa aviacijo v luft
  Reševanje rdeče vojakinje in njenega nohta, s Kahlo v
  glavni vlogi.

 • šmentanamuha

  Če je oseba iz vplivne družine, potem ima tudi denar, da si plača ta račun ali pa njena družina. Kakšna je to vplivna družina, ki ji morajo račune plačevati vsi državljani? Jebeš takšno pomembnost.

 • Andrej

  Računajo na to, da bo narod po kakem mesecu na vse skupaj pozabil in takrat bodo plačali. No, pozabili so na NOVA24, ki ne pozablja. Tako se dela.