fbpx

Policija beleži vse večji porast nezakonitih prehodov slovenske meje s strani migrantov – SDS predlaga ukrepe za hitrejši izgon in prepoved burk

Fotografija je simbolična (Foto: STA).

Poslanec SDS mag. Branko Grims je na današnji novinarski konferenci predstavil predlog zaostritve zakonodaje v zvezi z ilegalnimi migranti, neposredno zalotenimi pri kriminalnih dejanjih ali če je prosilcu druga država članica Evropske unije izrekla pravnomočno odločitev o izgonu ter spremembo zakona o javnem redu in miru, po katerem bo iz varnostnih razlogov prepovedano nošenje oblačil, ki v celoti pokrivajo obraz, kar vključuje tudi nikab in burko.

V zadnjem vikendu prestregli kar 20 nezakonitih migrantov
“Zakona sta odraz sprememb v mednarodnem okolju, ki smo jim priča,”
je uvodno izpostavil Branko Grims in opozoril, da je vse več podatkov o tem, da se ponovno odpira balkanska migrantska pot. Grims opozarja, da so to že nekaj časa napovedovale tajne službe, zdaj je to dejstvo, ki se odraža v številu ujetih prebežnikov oziroma migrantov na območju Bele krajine in drugod po Sloveniji. “To število v zadnjih tednih eksponentno narašča, v zadnjem vikendu jih je policija prestregla 20,” je dejal Grims in dodal primerjavo, da je bilo v dobrem tednu na območju Bele krajine ujetih toliko ilegalnih migrantov kot v primerljivem obdobju pred letom dni v enem mesecu, in to na območju celotne Slovenije. Napovedi tajnih služb pa so, da bo tega bistveno več, zato je skrajni čas, da se na to pripravimo tudi s spremembami zakonodaje, je pojasnil poslanec SDS.

Ob tem je dodal, da k spremembi oziroma zaostritvi zakonodaje glede ilegalnih migrantov napotujejo tudi spremembe politike v Avstriji, kjer se napovedujejo spremembe, ki bodo omogočile bistveno hitrejši izgon prebežnikov iz Avstrije, ko bodo storili kaznivo dejanje oziroma bodo neposredno zaloteni pri kaznivem dejanju, oz. bodo takšne ljudi zaradi varnostnih razlogov še toliko lažje zavrnili na meji. Zakonodaja s temi spremembami naj bi bila po napovedih, kot jih je bilo mogoče zaslediti v medijih, sprejeta zelo hitro, zato ravno to dejstvo po besedah Grimsa  narekuje, da se v Sloveniji ukrepa čim hitreje.

Nezakoniti migranti državo stanejo veliko denarja, po novem predlogu bo vračanje poenostavljeno
Zato so v poslanski skupini SDS pripravili dve spremembi zakonov, in sicer o mednarodni zaščiti, ki olajšuje in pospešuje posamezne postopke glede ilegalnih migrantov. “Bistven tu je spremenjen 51. člen, ki za brezpredmetno vlogo za priznanje azila šteje, če je prosilec pred tem storil kaznivo dejanje na območju Republike Slovenije in bil pri tem prijet, ali v povezavi s tem, če je prosilcu druga država članica Evropske unije izrekla pravnomočno odločitev o izgonu,” je dejal poslanec SDS in dodal, da se omenjena predloga sprememb nanašata predvsem na spremembe in delno že uveljavljene ostre zakonodaje naših sosed na severu. Če bi naš predlog sprememb zakona obveljal, se po mnenju poslanca SDS ne bi moglo zgoditi, kar se je pred nekaj dnevi. Namreč, ob južni meji je prišlo do vloma, kjer so sodelovali trije ilegalni migranti, dva sta bila ujeta pri kaznivem dejanju, a sta rekla, da želita azil in zato sta bila sprejeta kot azilanta in sta v azilnem domu. “Samo vprašanje je, koliko časa bosta živela na račun davkoplačevalcev, ob čemer, poudarjam, sta bila zalotena pri kaznivem dejanju,” je dejal Grims in dodal, “če smo imeli zakonodajo, ki manipulacijo ilegalnega migranta takšno ravnanje, da se sklicuje na azil, dovoljuje, potem po noveli to ne bo več mogoče.” 

Foto: Twitter

Poslanec SDS mag. Branko Grims je ob tem še opozoril, da so vsi, ki so bili zajeti v zadnjih dneh in so zaprosili za azil, iz Maroka, Alžirije in nekaterih drugih držav, le en prosilec za azil pa je trdil, da je iz Sirije. “Tudi v Siriji je vojna že končana in torej ne gre več niti teoretično za nikakršne  begunce oziroma za begunce niti nikoli ni šlo,” je poudaril Grims. Dodal je še, da v Zahodni Evropi Maročani veljajo za najbolj problematične: »Ti ilegalni migranti s seboj nosijo čudne zgodbe, povezane z drogami, kriminalom, spolnim nasiljem. Enako velja za tiste iz Alžirije, pri čemer je treba vedeti, da so nekatere države na Bližnjem vzhodu v preteklosti ravnale tako, da so iz zaporov izpuščale kriminalce in so se ti med tokom ilegalnih migrantov odpravili proti Evropi.«

Med ukrepi je tudi prepoved ženskih muslimanskih pokrival
Po besedah mag. Grimsa v poslanski skupini SDS prav zato, ker gre za vprašanje varnosti in zato, da ukrepamo pravočasno, predlagajo rešitev, ki jo pozna velik del Evropske unije, to je prepoved nošenja obleke, ki pokriva obraz. Med temi sta tudi burka in nikab, ki sta klasični obleki, uporabljeni za postavljanje žensk v položaj, ki ji ga določa radikalni islam, in je neenakopraven ter ponižujoč za ženske. Spomnil je, da so v večini ciljnih držav ilegalnih migrantov zaradi varnostnih razlogov že prepovedali nošenje obraznih pokrival, kar omogoča ustrezno identifikacijo in ukrepanje policije, če pride do nemirov. Poslanec je ob tem spomnil, da so v SDS enkrat že predlagali prepoved burk in nikabov, tokrat pa prepoved razširjajo na vsa obrazna pokrivala, to je tudi tista, s katerimi se, na primer, na ulice in s palicami odpravljajo pripadniki antife, ki so že razbijali in povzročali škodo v vrsti evropskih prestolnic ter drugih evropskih mest. “Je pa tudi novela zakona o javnem redu in miru napisana tako, da dovoljuje uporabo ustreznih podkap in podobnega za motocikliste, športnike in druge, ki to uporabljajo za svoje normalno življenje, skladno z evropsko kulturo in tradicijo.”


Poslanec Grims je sklenil, da želijo v Slovenski demokratski stranki zaščititi in braniti tri vrednote, ki so skupne in vredne, da se jih brani. “Na prvem mestu je varnost, sledijo evropska kultura, evropska tradicija in spoštovanje do žensk,” je dejal mag. Grims in dodal, da sta prav vsemu temu namenjena oba predloga zakonov, ki so ju v poslanski skupini SDS danes vložili v parlamentarni postopek.

C. Š.