fbpx

Policija deluje vse bolj ideološko: Kaznuje udeležence, ki so nosili slovenske zastave in dopušča totalitarne simbole

Protesti ob koncertu "Nosil bom rdečo zvezdo" leta 2017

Kakšne kriterije ima slovenska policija pri odobravanju ali prepovedi koncertov ter kakšne kriterije pri izdajanju plačilnih nalogov za nošenje simbolov, zastav slovenske in tujih držav, tudi tistih, ki jih ni več?

V četrtek, 29. junija, sta v središču Ljubljane potekali dve prireditvi, in sicer je Svetlana Makarovič organizirala koncert z naslovom »Nosil bom rdečo zvezdo«, civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo pa je po oddaji 48.222 zbranih podpisov za referendum o zakonu o drugem tiru v državni zbor pripravila prireditev z naslovom »Proslavitev oddaje referendumskih podpisov«. Tako je bilo na Kongresnem trgu na ta dan mogoče hkrati videti zastave nekdanje države Jugoslavije, ki simbolizirajo totalitarne čase, in zastave samostojne ter demokratične Slovenije.

V medijih je bilo mogoče zaslediti, da so policisti na tisti dan izvajali določene postopke zoper posamezne udeležence, na poslance Slovenske demokratske stranke pa so se v zvezi z izrečenimi globami obrnili tudi nekateri udeleženci prireditve “Proslavitev oddaje referendumskih podpisov”. Po pričanju nekaterih udeležencev se je namreč zgodilo, da je ena izmed udeleženk prireditve Nosil bom rdečo zvezdo kot prva napadla enega izmed udeležencev prireditve “Proslavitev oddaje referendumskih podpisov”, in mu ob tem strgala plakat, ki ga je držal v rokah. Slednji se je ob tem napadu zgolj branil in jo prijel za roko. Takrat pa sta dva izmed policistov zgrabila njega in ga zadržala, z izgovorom, da ne bi napadel udeleženke. Policisti so obema udeležencema izrekli globo v višini 250 evrov, in to kljub temu, da je udeleženka napadla prva, udeleženec pa se je zgolj branil. Na omenjeno dogajanje sta opozorila tudi dva izmed poslancev Slovenske demokratske stranke, in sicer dr. Vinko Gorenak in Žan Mahnič.

Policija izvajala ukrepe zoper udeležence, ki so nosili slovenske zastave
Poslanec Gorenak je v začetku meseca julija na Vlado Republike Slovenije naslovil vprašanje, koliko in katere ukrepe iz svojih pristojnosti je izvedla policija zoper udeležence, ki so se udeležili prireditve, s katero se je poveličevalo totalitarni simbol in nekdanjo totalitarno državo ter zoper udeležence, ki so se udeležili prireditve, na kateri so nosili slovenske zastave. Gorenak na odgovor sicer še čaka, vendar pa je o dogodku na seji državnega zbora v ponedeljek, 10. julija, govorila tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, saj jo je poslanec SDS Žan Mahnič vprašal, kako komentira ravnanje policistov ob omenjenem dogodku in od kdaj je v Republiki Sloveniji na javnem shodu prepovedano nositi slovenske zastave.

Ministrica za notranje zadeve je odgovorila, da ideološke razprave niso njena domena in da se bo oprla zgolj na dejansko stanje, v nadaljevanju pa opisala dogajanje, kot je bila z njim seznanjena. Ministrica je na seji državnega zbora tako povedala naslednje: “Ob 21.25 je pred policisti posebne policijske enote kršiteljica iztrgala plakat enemu izmed udeležencev prireditve, le–ta pa jo je odrinil in hotel udariti. Policista posebne policijske enote sta uporabila prisilna sredstva, fizično silo in s tem preprečila nadaljnjo kršitev in obema kršiteljema je bil izdan plačilni nalog po prvem odstavku 6. člena zakona o varstvu javnega reda in miru.” Do izrekanja kazni pa se ministrica za notranje zadeve ni izrekla, češ da se ne more opredeljevati, ker prekrškovni postopek vodi pooblaščena uradna oseba.

V zvezi s prireditvijo Nosil bom rdečo zvezdo je ministrica za notranje zadeve dodala še, da se jo je udeležilo okoli 3.000 ljudi, da je potekala v skladu s programom in da se je zaključila okoli polnoči. Za okoli 10 udeležencev omenjene prireditve pa policija zaradi suma prekrška po besedah ministrice za notranje zadeve vodi postopek ugotavljanja identitete.

Ideološko delovanje policije je očitno
Poslanec Mahnič je ob odgovoru ministrice najprej opozoril na sporno dejstvo, da je udeleženka prireditve Nosil bom rdečo zvezdo lahko mimo policistov neovirano prišla na drugo prireditev, in to kljub temu da se je policija s fizično silo postavila med oba prostora ravno zato, da do stikov med udeleženci ne bi prihajalo. Poslanca Mahniča je zmotila tudi opazka ministrice za notranje zadeve, češ da gre za ideološke razprave. Po njegovem mnenju je ideološko postopala policija, ki je pred časom prepovedala koncert Thompsona zaradi svetovnonazorskih prepričanj. “Vsi pa vemo tudi, kakšne nazore ima gospa, ki je bila glavna zvezda tega dogodka, to je Svetlana Makarovič. Tukaj pa policija ni rekla, da bo prepovedala dogodek zaradi njenega svetovnonazorskega prepričanja,” je bil kritičen Mahnič. S prepovedjo koncerta se ni strinjalo niti sodišče, ki je pred kratkim obravnavalo pritožbo organizatorja koncerta in razsodilo, da je bila prepoved koncerta nezakonita.

Svetlana Makarovič je bila opremljena z rdečo zvezdo.

V zvezi z globo, ki je bila izrečena udeležencu prireditve “Proslavitev oddaje referendumskih podpisov”, pa je poslanec Mahnič izrazil veliko začudenje, da je bil udeleženec oglobljen, čeprav se je s tem, ko je napadalko zgolj prijel, le branil in jo želel predati policiji. Ob koncu vprašanja je poslanec Mahnič zato predlagal, da se v državnem zboru opravi splošna razprava o tem, kakšne kriterije ima slovenska policija pri odobravanju ali prepovedi koncertov ter kakšne kriterije ima slovenska policija pri izdajanju plačilnih nalogov za nošenje simbolov, zastav slovenske in tujih držav, tudi tistih, ki jih ni več. “Se pravi, tistemu, ki nekoga napade in mu želi vzeti njegovo lastnino, policija izreče globo, oglobi pa potem še tistega, ki to lastnino brani. Skratka, nenavadni policijski postopki, ki dajejo jasne znake, kako policija ravna oziroma kakšna navodila ima slovenska policija,” je zaključil poslanec Mahnič.

C. Š.