fbpx

Policija je sume pranja denarja ovrgla ravno na dan, ko so se za primer #IranNLBgate začele zanimati tuje tajne službe!

Uradno tovrstne vesti v Državnem zboru nismo prejeli, zato se najprej postavlja vprašanje te objave ravno včeraj. Vedeti je treba, da je milijarda opranega denarja izjemen dogodek, tudi za organe pregona in pravosodje, zato je treba vsako izjavo, ki se v tem kontekstu pojavi, pogledati z vidika politične situacije,” je v zvezi z ugotovitvijo slovenske policije o pranju denarja v NLB dejal poslanec mag. Branko Grims in poudaril, da je zelo nenavadno, da se takšna izjava objavi na isti dan, ko so neuradni portal CIE in še nekateri drugi portali tajnih služb objavili prve informacije o tem, da se je v Sloveniji opralo milijardo denarja iz države, ki je bila pod embargom Organizacije Združenih narodov in pod udarom zakonodaje o prepovedi in preprečevanju financiranja terorizma.
Ker je do obeh objav prišlo na isti dan, je po besedah Grimsa “to lahko naključje, če kdo v to verjame, sam osebno pa težko verjamem v tovrstno naključje“. Kot pravi Grims, je celotna zgodba končno začela zanimati tudi tujino, kar je dobro, ker bo ustrezna preiskava ponovno sprožena tudi v drugih državah in lahko le ponovi, da kot poslanec SDS in predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pričakuje, da bodo organi pregona in vsi drugi, ki imajo te pristojnosti, skladno s slovensko zakonodajo dosledno opravili svojo nalogo.

Grims je ob tem še dejal, da “vsi, ki smo jih zaslišali na KNOVS glede omenjene zadeve, so se, brez izjeme, strinjali v eni točki, in to je, da so podani vsi indici pranja denarja, tako glede mehanizma, ki je značilen, to je, da denar pride iz dvomljivega vira, se skoncentrira prek legalne institucije, v tem primeru prek NLB, in se razdrobi na veliko število različnih naslovov v različnih delih sveta, tu je šlo za več kot 9 tisoč naslovov.” Grims je dodal, da je iz opisa naslovov nakazil mogoče jasno sklepati, za kaj je šlo, o tem so se strinjali policija, kriminalistična policija, urad za preprečevanje pranja denarja, ministrstvo za pravosodje, hkrati pa je povedal, da je jasno, da so podani vsi indici za pranje denarja tudi po tem, da so med naslovniki za prejem denarja bili Miki Miška, Ana Karenina, nakazila in nameni transakcij pa so bili takšni, da “če bi toliko fitnes opreme šlo v Iran, kot je je bilo v nakazilih po vrednosti, bi vsaka hiša v Iranu morala imeti svoj fitnes studio, da o zamrznjenih piščancih niti ne govorimo.

Denar za nakupe orožja za množično uničevanje je pritekal iz iranske banke, ki je bila na črni listi EU
Predsednik komisije Grims je še dejal, da je očitno informacija o tem, da v NLB ni šlo za pranje denarja, bila objavljena samo zato, da se ne bi poročalo, da so se začele tudi tuje službe resno ukvarjati s to zadevo, torej, da bi se prekrilo to informacijo. “A kot sem že dejal, od vseh pristojnih služb pričakujemo, da dosledno in v celoti opravijo svojo nalogo, da ugotovijo vse elemente morebitnih kaznivih dejanj, vse, ki so odgovorni, vse, ki so prekoračili pooblastila, bodisi oškodovali družbe, za katere so delali in da se osvetli vse vidike te zgodbe,” je bil jasen poslanec SDS. Ob tem je še dodal, da če se denar nakaže z namenom storitve kaznivega dejanja, je to že samo po sebi kaznivo dejanje, torej “če nekdo nakaže denar z namenom financiranja nelegalnih dejavnosti, to je za nabavo orožja za množično uničevanje, za terorizem, je takšno nakazilo že samo po sebi kaznivo dejanje.

Poslanec Grims je ob tem še spomnil, da se v konkretni zgodbi ne sme pozabiti niti na to, da je denar za nakupe orožja za množično uničevanje pritekal iz iranske banke, torej tiste banke, ki je bila takrat izrecno na črni listi EU. Po njegovem mnenju je pogoj za kaznivo dejanje izpolnjen že s tem, da je bilo omogočeno poslovanje z iransko banko, ki je bila izrecno na prepovedani listi za poslovanje.

C. Š.