Policija pred leti pri zarotniku Ficku zasegla neprijavljeno luksuzno lovsko puško, s kakršnimi sta lovila Tito in Ceausescu

Zlatko Ficko (Foto: STA)

Nekdanji direktor državne firme Slovenski državni gozdovi in oster nasprotnik predsednice DeSUS, Zlatko Ficko, je imel v času vodenja tedanjih državnih lovišč – družbe Snežnik d.d., neprijavljeno lovsko puško, vredno več kot 10 tisoč evrov. Očitali so mu, da jo je uporabljal za zasebne namene.

Spomnimo: Med lovskim orožjem v železni blagajni objekta v lastništvu podjetja Snežnik d.d. na naslovu Kočevska Reka 14 v Kočevju so konec leta 2001 naleteli na luksuzno trocevno puško ročne izdelave, z montiranim strelnim daljnogledom Swarovski. Po navedbah Slovenskih novic, ki so se sklicevale na svoje “gozdarske vire”, naj bi dragocena puška predstavljala del njegove zasebne zbirke, kar pa je Ficko v času razkritja zanikal.

V dar naj bi jo dobil s strani enega izmed lovskih gostov
Sogovornik prej omenjenega medija je v pogovoru izdal, da naj bi Ficko, tedaj vodja državnega lovišča, nekdanjemu direktorju podjetja Robertu Tomazinu povedal, da ima v lasti puško, ki naj bi jo dobil v dar od nekega lovskega gosta. “S tako razkošnim poslovnim darilom se Ficko lahko postavi ob bok elitnim totalitarnim lovcem, kot sta bila Tito in Nicolae Ceauşescu.” V podjetju naj bi od Ficka zahtevali, da naj lastništvo luksuznega kosa orožja dokaže na podlagi ustrezne dokumentacije, ker pa ga naj ne bi predložil, naj bi se pristojni obrnil na policijsko postajo Kočevje, ki je nato zasegla orožje. “Luksuzna lovska puška v času zasega menda sploh ni bila zavedena v evidencah lovskega orožja.”, pove sogovornik.

Iz policijske postaje so sporočili, da so zadevo obravnavali, julija naslednje leto, pa so zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril ter zaradi storitve kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril, na okrožno državno tožilstvo naslovili poročilo. Podan je bil tudi predlog pristojnemu prekrškovnemu organu.

Velja za pravega političnega kameleona
Ficka sicer lahko mirno označimo kot političnega kameleona. Ta je bil namreč pred članstvom v stranki DeSUS, tudi član stranke propadle stranke LDS, na listi stranke Gregorja Golobiča Zares pa je kandidiral celo za župana Kočevja. Gozdarski kolegi  naj bi Ficka v času, ko je zasedal direktorsko mesto, Slovenski državni gozdovi označevali kot “tveganje sistemske korupcije v državnih gozdovih”. “Kot posameznik je Ficko idealen političen kader s pomanjkljivo strokovnostjo, brez primernih izkušenj ter brez integritete,” je glede Ficka za Slovenske novice še zatrdil eden izmed njihovih virov.

Zlatko Ficko (Foto: STA)

Žalostno je, da so se osebe, ki se ne morejo pohvaliti ravno s čisto preteklostjo, zarotile proti Aleksandri Pivec. S pomočjo mainstream medijev, ki so v večinskih rokah levice, so namreč skreirali umazano igro, katere cilj je padec Pivčeve. Ficku, ki je sprožil hujskaško medijsko politično krizo v DeSUSu, grozi tožba. Iz Sklepa Pokrajinskega odbora Severne Primorske stranke DeSUS je namreč razvidno: “Pokrajinski odbor Pokrajinske organizacije DeSUS Severne Primorske poziva vodstvo stranke DeSUS, da zoper tiste člane stranke, ki na podlagi plasiranja lažnih in neresničnih informacij v medije skušajo diskreditirati, tako delo kakor tudi samo predsednico stranke, ukrepa s sprožitvijo v statutu stranke predpisanih postopkov.”

Glede na to, da je Aleksandra Pivec postala tarča napadov kmalu potem, ko je v povezovalnem duhu najavila svojo pripravljenost za pogovore o oblikovanju koalicije pod vodstvom Janeza Janše, je očitno, da je želja nekaterih – kamor očitno spadata tudi Erjavec in Ficko – po padcu vlade tako močna, da so pripravljeni narediti čisto vse, da se dokopljejo nazaj do oblasti in moči. Pojavlja se vprašanje, kako daleč so pripravljeni iti? Ali bo med člani stranke DeSUS vendarle zmagal razum?

Nina Žoher