Primerjava med protesti: Policija z radikalno levico dela v rokavicah!

Nasprotniki shoda za življenje so zavrnili možnost, da povejo svoje mnenje in so namesto tega kričali in žvižgali kot da bi jih obsedli demoni (foto: STA)

Spletne komentatorje preseneča odnos policije do skrajno levih udeležencev neprijavljenega protiprotesta proti Pohodu za življenje. Vrstijo se tudi primerjave z reakcijo policije v primeru odstranitve Rumenih jopičev z neprijavljenega protivladnega protesta levega politkolesariata in nereagiranjem policije v primeru vpadnikov skrajne levice na Pohod za življenje. Če so Rumene jopiče prisilno odstranili zaradi najmanjše provokacije, so v primeru Pohoda za življenje udeležencem prijavljenega shoda svetovali, naj si izberejo drugo pot od prijavljene.

” … in te peščice policija ni zmogla obvladati? Resno?” so se čudili na Twitterju Pohoda za življenje ob objavi fotografij protiprotestnikov, katerih edini namen je bil prekiniti prijavljeni shod. Protiprotest zagovornikov splava, h kateremu je vabila Levica, ni bil prijavljen. Bil je vdor druge skupine na območje, za katero so organizatorji Pohoda za življenje pridobili dovoljenje. Dve različni skupini ne moreta imeti dovoljenja za shod na istem prostoru istočasno.

Na objavljenih fotografijah protiprotestnikov je opaziti poslanko Levice Natašo Sukić, dolgoletnega asistenta, zdaj nekdanjega profesorja politične filozofije Igorja Pribca na filozofski fakulteti v Ljubljani, Luko Omladiča, nekdanjega državnega sekretarja iz SD Jerneja Štromajerja in aktivista SD Vuka Ćosića.

Image

Vuk Čosić, Nataša Sukić in Jernej Štromajer (Foto: Twitter)

A spletni komentatorji opozarjajo, da to, kar velja za ene, ne velja za druge. Posebej opazna je razlika v obravnavi, recimo jim vpadniki na tuji protest, policije, če primerjamo obravnavo skupine Rumenih jopičev na protestih politkolesariata v primerjavi s skupino zagovornikov smrti nedolžnih otrok. Medtem ko je policija Rumene jopiče brez milosti ob prvi priliki pritisnila ob tla, jim odvzela prostost in jih odvedla z neprijavljenega protesta levega politkolesariata, so po drugi strani s podporniki splava delali v rokavicah.

Z radikalno levico ravnajo v rokavicah
Policija je sicer ustavila nasprotnike Pohoda za življenje, a so se na koncu morali umakniti ravno udeleženci prijavljenega shoda. Kot je poročala Demokracija, je policija na protestu 2. oktobra 2021 okoli 11.47 sporočila, da pot do Prešernovega trga ni varna, zaradi česar so se bili Pohodniki za življenje primorani vrniti po isti poti nazaj na Gornji trg pred šentjakobsko cerkev. Z drugimi besedami, namesto da bi policija poskrbela za varnost in očistila pot, so se morali novim razmeram prilagoditi udeleženci prijavljenega shoda.

Image

Pripadnika Rumenih jopičev je policija grobo obravnavala, čeprav so protestirali mirno.

A kakor so povedali organizatorji Pohoda za življenje, se je policija letos vseeno pripravila bolje kot lani. Če to drži, potem je res umestno vprašanje, kakšno anarhijo in nerede so policisti dopuščali lansko leto. Mar nas potem sploh lahko čudi, kako se je petkov politkolesariat obržal vse doslej. Policija očitno za skrajne levičarje premore vso potrpežljivost tega sveta. Za kogarkoli drugega pa lahko pokaže samo prst in je že na tleh.

Image

Ivan Šokić