Policijo že čistijo – Golobovi v paniki pred preiskavami v Gen-I

Senad Jušić (levo) je novi šef Policije. (Foto: STA)

Vlada je na današnji seji že razrešila v.d. direktorja Policija Boštjana Lindava in imenovala Senada Jušića. Prav tako je minister Boštjan Poklukar predstavil nekatere druge najožje člane ekipe. Kot kaže obstaja zelo velik strah pred preiskavami Gen-I, kjer je dolga leta stolček predsednika uprave grel Robert Golob, povrhu pa se naglica skriva še v dejstvu, da se danes zvečer obeta še oddaja Tarča, kjer bodo obravnavali njegove posle na Balkanu.

Ko je postalo znano, da je nekdanji minister za notranje zadeve v času Šarčeve vlade Boštjan Poklukar Golobov kandidat za naslednika Tatjane Bobnar, je marsikdo pričel opozarjati, da je v njem premier Robert Golob našel očitno bolj primernega kandidata, ki bo bolj poslušen, kot je bila njegova predhodnica, ki je kritično opozarjala na nedovoljene politične pritiske na delo policije. Golob je očitno želel imeti na položaju notranjega ministra osebo, ki je politik in ne strokovnjak.

Glede Poklukarja smo že pisali, da predstavlja krog nekdanjega direktorja Sove in aktualnega državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Damirja Črnčeca. Ker so se tudi koalicijski partnerji zavedali, da bo z njim Črnčec pridobil na vplivu, ne čudi, da so predlaganemu kandidatu uprli. A ker je oblast pač pomembnejša od načel, je Poklukar zlahka zbral zadostno število glasov za imenovanje na mesto ministra. Kot kaže pa obstaja strah pred preiskavami na Gen-I. Policija je namreč decembra lani potrdila, da vodi predkazenski postopek, ki je povezan s sumom kaznivega dejanja zlorabe položaja oziroma zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Kdo je Senad Jušić?
Za Jušića se je Poklukar, kot je dejal, odločil, ker si je želel v ekipi kariernega policista, ki prihaja s terena. Jušić je namreč v policiji zaposlen od leta 1991 in je “prehodil pot po skoraj celi policiji”.

Novi generalni direktor Policije Senad Jušić je bil pred leti na kriminalističnem oddelku v Kopru, vendar ga je moral zapustiti, ker je bil “sumljiv”. Med drugim naj bi šlo za izdajanje informacij in druženje s kriminalci. Namesto da bi ga ovadili, je šel na mejno policijo na Škofije. Vmes je diplomiral in postal pomočnik komandirja v Kopru. Kamorkoli je prišel, je prihajalo do raznoraznih konfliktov. Potem je prišel nazaj na sektor kriminalistične policije, kjer je bil pomočnik Deana Juriča. Nato je na sodišču krivo pričal – menda ker je želel določenega kriminalista na vsaj način spraviti iz policije – kar so mu ponovno oprostili in ga po konfliktu s kriminalisti premaknili v Ljubljano. Prišel je celo v najožji izbor za policijskega atašeja v Rimu.

V. d. generalnega sekretarja ministrstva za notranje zadeve pa je postal Erik Pagon, ki je bil na tem položaju že leto dni v času prvega Poklukarjevega mandata, danes pa je namestnik generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje. Pagon bo na tem položaju nasledil Gregorja Novaka, ki ga je vlada danes razrešila.

Vlada je na Poklukarjev predlog imenovala tudi več vršilcev dolžnosti generalnih direktorjev direktoratov na ministrstvu. Za v. d. generalnega direktorja direktorata za migracije je bil imenovan Matej Torkar, ki je v času Poklukarjevega ministrovanja vodil službo za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje.

Vodenje direktorata za upravne notranje zadeve kot vršilka dolžnosti prevzema Urška Židan, ki je na tem mestu že bila, vodenje direktorata za policijo in druge varnostne naloge pa Gregor Hudrič, ki je v tem direktoratu trenutno zaposlen.

Pred imenovanji novih v. d. direktorjev direktoratov je vlada razrešila njihove predhodnike Natašo Potočnik, Slavka Koroša in Aleša Jermana.

Vsi novoimenovani člani Poklukarjeve ekipe bodo mandate nastopili v petek.

Danes ob 20. uri se obeta oddaja Tarča o poslovanju Gen-I, iz Prištine pa se bo javil tudi direktor Nova24TV Boris Tomašič.

Sara Kovač