fbpx

Policijski sindikat napovedal stavko v najbolj kritičnem obdobju epidemije! Minister Hojs napoveduje razkritje plač!

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

S pričetkom stavke bomo na spletnih straneh ministrstva za notranje zadeve objavili plače policistov po posameznih policijskih upravah in policijskih postajah. Tako se bo vsak lahko sam prepričal ali je stavka upravičena. Predvsem pa bo to lahko primerjal s plačami medicinskih sester, vojakov…” je napoved stavke Policijskega sindikata Slovenije komentiral minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Da je čas za stavko skrajno neprimeren in da smo sredi vojne z virusom, pa meni predsednik vlade Janez Janša.

Policijski sindikat Slovenije je za 11. januar ob 7. uri napovedal začetek stavke. Po mnenju sindikata naj bi vlada namreč neposredno kršila del sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev v zvezi z neodvisno primerjalno analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice. Temelj spora je neodvisna primerjalna analiza vrednotenja delovnih mest za zaposlene v javni upravi s posebnimi pooblastili, torej za uniformirane poklice, na podlagi katere bi, če bi to iz analize izhajalo, delovna mesta in nazive policistov uvrstili v višje plačne razrede.

V zvezi s tem je priznani slovenski pravnik Boštjan M. Zupančič dejal, da so policisti državni uradniki, in da so kot takšni privilegirani. Kot je še navedel, v skladu z odločbo Evropskega sodišča za človekove pravice, nimajo pravice do stavke. Na napoved shoda pa se je še pred Zupančičem odzval predsednik vlade Janez Janša.

Stavka niti v pravnem niti v političnem pogledu ni upravičena
Premier je jasno nakazal, da je napovedani dogodek, že utečen prijem preživetih partijskih struktur, ki jih te uporabljajo, ko je treba udariti po demokratično izvoljeni politični oblasti, ki ni njihova “intimna opcija”: “Napoved stavke policije sredi epidemije je podobna napovedi stavke policije za 27.6.1991. A policisti so tisto napoved ignorirali in hrabro branili domovino. Tako bo tudi sredi vojne z virusom, ne glede na politikantsko ravnanje LMŠ podružnice policijskega sindikata Slovenije (PSS)”. Na omenjenem sindikatu so sicer zapisali, da je Stavkovni odbor Policijskega sindikata Slovenije (PSS) sprejel sklep o napovedi stavke v slovenski policiji, stavka pa bo po njihovih besedah pričakovano usmerjena proti Vladi republike Slovenije in se bo začela 11. januarja 2021 ob 7. uri. Gre za še en poskus rušenja legitimne oblasti.

Napoved stavke pa je komentiral tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs in poudaril, da bodo s pričetkom stavke na spletnih straneh objavili plače policistov po posameznih policijskih upravah in policijskih postajah. “Tako se bo vsak lahko sam prepričal ali je stavka upravičena. Predvsem pa bo to lahko primerjal s plačami medicinskih sester, vojakov …

Domen Mezeg