fbpx

Policisti so ravnali zakonito in sorazmerno: Posamezniki so na proteste prinašali nevarne predmete!

Petkov protivladni protest. (Foto: STA)

“V javnosti se glede ukrepov policije na protestnem shodu policije pojavljajo očitki, da je bila uporaba sile prekomerna, da so policisti sami izzvali protestnike, da so bili v postopkih žaljivi, ter da so ciljno izvajali postopke tudi glede na rasno, versko ali drugo pripadnost. Vse očitke v policiji zavračamo. Uvodoma pojasnjujemo, da policija nikakor ne ovira pravice do mirnega zbiranja ljudi. Glede petkovega shoda pa, da je šlo za neprijavljen shod. Policisti so že pred shodom zaznali posameznike, ki so prinašali predmete, ki jih ni dovoljeno prinašati na shod, šlo je za palice in pirotehniko,” so v pojasnilu in obvestilu za javnost glede protestnega shoda, ki je v Ljubljani potekal v petek, 21. maja 2021, zapisali na policiji. 

V medijih so se znova pojavile obtožbe na račun policije, da je ta na zadnjem protivladnem protestu prekomerno uporabljala svojo silo. Eden takšnih razpihovalcev laži je nedvomno raper Zlatan Čordić – Zlatko. Kot so za javnost zapisali na Policiji, so med drugim zaznali kršitve javnega reda ob katerih so kršitelji uporabil tudi pirotehnična sredstva, vse to pa je predstavljalo nevarnost za udeležence. V postopek z enim od kršiteljev se je vmešalo več oseb, policisti pa so za uspešno izvedbo postopka sorazmerno uporabili prisilna sredstva (telesno silo).

Dve osebi sta bili zaradi ugotavljanja istovetnosti privedeni v prostore policije, po končanem postopku pa sta bili izpuščeni. Tudi v drugem primeru, ko so policisti zaradi kršitve javnega reda poskušali izvesti postopek ugotavljanja identitete s kršiteljem, se je v postopek kljub pozivanju in ukazom policistov vmešalo več oseb, ki so s prisotnostjo poskušale onemogočiti postopek policistov in  je prišlo do množične kršitve javnega reda.

Foto: STA

“Pri tem so policisti za vzpostavitev javnega reda in zagotovitve lastne varnosti  sorazmerno uporabili telesno silo (odrivanje oseb), zoper posameznike pa tudi sredstva za vezanje in vklepanje.” Dve osebi sta bili pridržani za čas zbiranja obvestil zaradi suma kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja. V enem primeru je storilec s fizično silo (zamah z roko) v drugem primeru pa  s fizično silo (odriv s silo telesa) poskušal preprečiti uradno dejanje.

Oseba je poskušala preprečiti izvedbo postopka policistu, ki je za odvrnitev nevarnosti uporabil telesno silo
Kot smo že poročali javnosti, je bila med tem lažje poškodovana oseba. Z zbiranjem obvestil in pregledu posnetkov je bilo do sedaj ugotovljeno, da je tudi ta oseba poskušala preprečiti izvedbo postopka policistu, ki je za odvrnitev nevarnosti uporabil telesno silo, oseba pa je pri tem padla na tla in se poškodovala.

Policija je pridržala agresivnega izgrednika. (Foto: STA)

“Policisti tudi v tem primeru nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ter preverjanjem vseh okoliščin dogodka.” Poudarjamo, da so policisti ves čas shoda tudi med postopki pozivali,  naj upoštevajo navodila in ukaze policistov, vendar posamezniki tega niso upoštevali, nasprotno, poskušali so preprečiti postopke.

Policisti so uporabili najmilejše prisilno sredstvo za uspešno izvedbo postopka in odvrnitev protipravnega ravnanja
Ukrepi policije niso bili prekomerni, saj so v vseh primerih policisti uporabili najmilejše prisilno sredstvo za uspešno izvedbo postopka in odvrnitev protipravnega ravnanja oseb proti policistom. Policisti so bili v postopkih korektni in strokovni in nikakor niso delovali glede na rasno, versko ali drugo pripadnost, temveč zgolj proti osebam, ki so kršile javni red.

Foto: STA

V okviru svojih pooblastil so izvajali naloge za varovanje življenja, zagotavljanje varnosti vseh udeležencev, varovanje državnega zbora ter preprečevali kazniva ravnanja. Policisti svoje naloge opravljajo profesionalno in zakonito, da preprečijo zaznana kazniva dejanja ali prekrške, ter zaščitijo življenje in premoženje ljudi.

Policisti so odvedli izgrednika, ki je kršil javni red in mir. (Foto: STA)

Domen Mezeg