fbpx

Politbarometer: Golobu manjša podpora, SDS ima trdno volilno bazo, NSi ostaja tretja

Foto: sta

Da prihaja do razhajanj med rezultati javnomnenjskih raziskav, je stalnica, nič kaj drugače pa ni bilo tokrat med rezultati dveh Parsifalovih anket, med katerima je preteklo le krajše obdobje. Mediana je še nekaj dni nazaj napovedala rekordno podporo Gibanju Svoboda in Levici, vendar številke kažejo drugače. Po Parsifalovi raziskavi, opravljeni za Novo24TV, so volivci Gibanju Svoboda namenili dobrih pet odstotkov več, medtem ko se stanje pri SDS skoraj ni spremenilo. Tretje mesto še vedno zaseda NSi, vendar s tremi odstotki manj podpore.

Siol je objavil rezultate Parsifalove ankete, kjer je v primerjavi z rezultati ankete, ki jo je prav tako opravil Parsifal za Novo24TV, nekje moč opaziti večje razlike. Volivci bi tokrat Gibanju Svoboda namenili 37,2-odstotno podporo, kar je dobrih 5 odstotkov manj kot v raziskavi za Novo24TV. Sledi SDS Janeza Janše z 32,2-odstotno podporo, kar je za 0,2 odstotka manj kot v prejšnji, še vedno pa bi na tretjem mestu ostala NSi z 7,1 odstotka podpore, kar je za dobre 3 odstotke manj kot v prejšnji raziskavi. Z nižjo podporo sledi SD in malce za slab odstotek višjo Levica.

Če bi se volivci pred nekaj dnevi odločali, komu bi namenili svojo podporo, bi 42,3 odstotka opredeljenih volivcev svoj glas namenilo Gibanju Svoboda, medtem ko se je, sodeč po zadnji Parsifalovi anketi, dobrih 5 odstotkov volivcev premislilo. Razhajanje v tem primeru je visoko, medtem ko trdna volilna baza SDS ostaja približno enaka, razlika je le v 0,2 odstotka.  V nekaj dneh je, sodeč po rezultatih Parsifalove ankete za Planet TV, padla tudi Toninova NSi z 10,6 na 7,1 odstotka. Podpora SD vztrajno pada, z 9,6 na 6,2 odstotka, podporo pa izgublja tudi Levica, ki je s 5,1  padla na 4,4 odstotka.

Primerjava rezultatov v obdobju nekaj dni (Foto: zajem zaslona/Siol)

Rezultate v kategoriji volivcev, ki bi se zagotovo udeležili volitev, gre pripisati zvesti in trdni bazi Slovenske demokratske stranke, medtem ko so volivci levice bolj fluidni. Prav tako vlada Roberta Goloba v treh mesecih vladanja še ni sprejela nobenega strateško pomembnega zakona za boj proti vse višji draginji, se je pa intenzivno ukvarjala s kadrovanjem. V obdobju treh mesecev lahko že primerjamo rezultate z nekdanjo Janševo vlado, ki je v tem obdobju pokazala bistveno večjo učinkovitost. Prvi obsežni protikoronski zakon je namreč sprejela v manj kot 20 dneh vladanja. Velike razlike med rezultati različnih raziskav gre pripisati posledici različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.

Ana Horvat