Politične zgube Škoberne, Švarc Pipan in Štromajer – tisti, ki niso bili izvoljeni za poslance ali nimajo službe, bodo sekretarji!

Foto: facebook

Saj ni res, pa je! Po polomu s predstavitvami kandidatov za ministre je sedaj jasno, kdo bodo sekretarji v Šarčevi vladi – in tudi ti, žal, spadajo v drugo ligo. Dominika Švarc Pipan, Jan Škoberne, Uroš Prikl, Jernej Štromajer so bili v predvolilni bitki polni samih sebe, a so na volitvah gladko pogoreli. Njihovi politični botri seveda niso pozabili nanje – sedaj jih prodajajo kot “strokovnjake”, primerne za državne sekretarje?!
Čeprav vodje političnih strank radi govorijo, da gre pri državnih sekretarjih za strokovna imenovanja, pa so to klasične politične funkcije. Da gre dejansko za politične nastavke, dokazujeta Šarec in njegova vlada, saj bodo mesta državnih sekretarjev zasedli tisti osebki, ki na parlamentarnih volitvah 3. junija niso bili izvoljeni za poslance ali pa so že tako ali tako brez službe, piše Požareport. To dokazujejo najmanj naslednji primeri, ki jih razkrivamo v nadaljevanju.
Maša Kociper želela pretentati Rakovca
Alenka Bratušek je naredila dober načrt, kako bo v državni zbor zopet prišla Maša Kociper, sedanja podpredsednica Stranke Alenke Bratušek. Spomnimo, na državnozborskih volitvah ni bila izvoljena, a bo po izvolitvi Šarčeve vlade spet sedla na poslanski stolček kot nadomestna poslanka, ko bo sedanji poslanec Peter Jožef Česnik postal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu. Kociprova je že pred časom poklicala Matjaža Rakovca, nekdanjega predsednika uprave Zavarovalnice Triglav, in mu v imenu Bratuškove ponudila funkcijo državnega sekretarja za zdravje. A v ozadju je bilo mnogo več – njun namen je bil po poročanju Požarja, da bi Rakovec zagrabil to državno službo in se odrekel kandidaturi za župana MO Kranj. Tam namreč kandidira tudi Iztok Purič, človek, ki je bil v času, ko je bila Bratuškova predsednica sveta zavoda Brdo, direktor Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve Brdo. Ni čudno, da velja za “političnega otroka” Bratuškove in Boštjana Trilerja, sedanjega župana Kranja. Rakovec je sicer ponudbo Kociprove zavrnil.

Maša Kociper in Anja Kopač Mrak (Foto: STA)

Državni sekretarji pa bodo postali skoraj vsi tisti “vidni” politiki, ki so “zasloveli” v vladi Mira Cerarja, a so svojo slavo bolj slabo unovčili in niso bili niti izvoljeni za poslance. Še več! Sedaj so tako rekoč pristali na zavodu za zaposlovanje. Brez službe so Jan ŠkoberneAnja Kopač Mrak, Martina VukPeter VilfanUroš Prikl in še marsikdo. A ne za dolgo. Jan Škoberne iz SD bo postal državni sekretar za kulturo, kar izpade kot neslana šala, Prikl iz DeSUS pa bo državni sekretar za zdravje. A morda bo Prikl sekretar za zdravje le nekaj tednov, saj bo 18. novembra nastopil na volitvah, na katerih bo kandidiral za župana Maribora.

Jana Škoberneta je na protestu pred Špansko ambasado v Ljubljani obravnavala policija. (Foto: Facebook)

Šarec pa gre še dlje. Ne le, da bodo državni sekretarji politične zgube, ampak tudi tisti, ki tako rekoč parlamenta od znotraj še niso videli. Ena izmed teh je Dominika Švarc Pipan iz Židanove stranke SD, postala pa bo državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje. Ne le, da se ji na volitvah ni uspelo prebiti v državni zbor, pred nekaj časa se ji ni uspelo prebiti niti na ministrstvo za pravosodje. Prijavila se je namreč za direktorico direktorata za zakonodajo preko javnega razpisa, a je pogorela. Tudi v času predvolilne kampanje je delovala nadvse samozavestno in se sama javno tržila kot bodoča ministrica za zunanje zadeve ali pravosodje. A ker ni bila izvoljena za poslanko, je pač pristala kot državna sekretarka. Ob vsem tem pa so že nadvse glasne govorice, da se na ministrstvu za pravosodje obeta pravi orkan: nova ministrica za pravosodje Andreja Katič in “njena” državna sekretarka Dominika Švarc Pipan se očitno ne moreta videti, viri omenjenega portala pa že govorijo, da se ne bosta le sprli, ampak kar “pobili” med sabo.

Se na ministrstvu za pravosodje obeta “ne boj, ampak celo mesarsko klanje”?! (Foto: Facebook)

Švarc Pipanova ima svojo “pisarno” kar v znanem ljubljanskem lokalu Opera Bar, Požar pa je na svojem portalu že pisal, da je “napol brezposelna”, zaradi česar je zagnala vik in krik. No, ko ji je Požar poslal vprašanje, kje je zaposlena in koliko denarja je zaslužila v zadnjem letu dni, kar bi za bodočo članico vlade morala bila javna informacija ali informacija javnega značaja, pa se je potuhnila in sploh ni odgovorila?! Bo že držalo, da kdor molči, desetim odgovori.
Radikalec bo skrbel za prosveto
Na koncu omenimo še Jerneja Štromajerja, ki je na listi SD kandidiral na državnozborskih volitvah v Slovenskih Konjicah, Zrečah in Vitanju, a se mu v državni zbor ni uspelo uvrstiti. Gre za enega najbolj radikalno levih funkcionarjev stranke, ki je večkrat poudaril, da bi se morali Socialni demokrati in radikalna Levica povezovati. Pomagalo mu ni niti to, da se je pojavil na Paradi ponosa v Ljubljani ter da javno izraža svojo ljubezen do Edvarda Kardelja, njegove besede pa citira kar na shodih SD-jevcev. A nič zato. Židan je poskrbel, da mu bo zvestobo bogato poplačal – postal bo desna roka Jerneja Pikala, torej ministra za izobraževanje. Dvojica bo zagotovo poskrbela, da se tudi naprej ne bo spoštovalo odločbe ustavnega sodišča o 100-odstotnem financiranju zasebnega osnovnega šolstva, kot je to urejeno v vseh normalnih državah.

Jerneju Štromajerju do izvolitve za poslanca ni pomagala niti udeležba na gejevski Paradi ponosa v Ljubljani. (Foto: Facebook)

No, funkcije državnih sekretarjev pa so koristne tudi za samorazkritja, torej kdo pripada kateri politični stranki. Za državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje na listi stranke SD namreč prihaja tiskovni predstavnik na vrhovnem sodišču Gregor Strojin, ki se je do sedaj razglašal za “politično nevtralnega” visokega pravosodnega uslužbenca.
J. G.