fbpx

Politični analitik Čirić o namerah levice za prevzem oblasti: “Histerija političnega boja v Sloveniji meji na ludizem!”

Politični analitik Miloš Čirič (Foto: Nova24TV)

“Sedaj se poskuša praktično vzpostaviti veliko smešnih stvari. Tale zgodba z Zorčičem je poskus tega, da nekomu pihaš na ego. Poskušaš, da bo iz ega reagiral na ta način. “Jaz bi bil rad predsednik vlade”, to marsikomu gode. Seveda na ta način se poskuša naredit zmedo znotraj SMC in vlade. To se dogaja ves čas praktično od nastopa te vlade,” se je odzval politični analitik Miloš Čirič na namere tranzicijske levice, da bi na svojo stran dobili poslance sedanje koalicije in sestavili novo večino.

V zadnjih dneh je na slovenskem političnem parketu zelo pestro. Omrežje sil tranzicijske levice se je prestavilo v najvišjo hitrost, saj na vsakem koraku spuščajo sporočila za destabilazijo in rušenje sedanje vlade. Med drugim so v medijih v lasti obsojenega goljufa Martina Odlazka na naslovnici slikali v.d. predsednika SD Tanjo Fajon, s komentarjem, da bi sedanjega predsednika vlade Janeza Janše zrušila s konstruktivno zaupnico. Drugi minoren medij iz Odlazkove medijske družine si želi, da bi pri predsedniku Državnega zbora Igorju Zorčiču zbudil občutek, da lahko postane predsednik vlade ter zamenja Janšo. “Iz trte izvita ugibanja,” se je na manipulantsko novico na kratko odzval Zorčič. Novo potrditev o snovanju rušenje vlade je razkril tajkunski časopis Bojana Petana. V napovedi članka so zapisali, da v opozicijskih vrstah snujejo padec Janševe vlade, ob tem pa zapisali, na kakšen način pridobiti oziroma kaj vse jim ponuditi poslancem DeSUS-a in SMC. V našem mediju smo že izpostavili sum korupcije in poslali vprašanja ustreznim organom. V preteklosti smo tudi že razkrili, na kakšen način je iz stranke SMC v SD prestopil bivši nogometaš Gregor Židan.

Za drugo presenečenje je po navedbah Požareporta poskrbela anketa agencije Epicenter o tako imenovanih “strankah novih obrazov”. V njej so skesanemu žvižgaču Ivanu Galetu namerili 18 odstotkov podpore, če bi se s svojo stranko odločil nastopiti na prihajajočih parlamentarnih volitvah. Ponavlja se stara zgodba od leta 2008, ko so s podprtim kapitalom levega gospodarskega in političnega omrežja zrasle stranke Zares, Pozitivna Slovenija, SAB, LMŠ … Na polu sredine je bil eden redkih poskusov stranka Državljanska lista, a zaradi političnih odločitev Gregorja Viranta utonila v pozabo. Po mnenju strokovnjaka za politični marketing Miloša Čiriča gre za zgodbo, ki se pojavi pri ljudeh samih. To primerja s občasno zaljubljenostjo, ko posameznik spozna novo osebo.  “Zmeraj se v nekaj zaljubimo. Imamo neko romantičnost, iluzornost.”

https://twitter.com/IgorZorcic/status/1308359845330944001

V realni politični bitki stranke novih obrazov sunkovito padejo in propadejo
V nadaljevanju nam Čirič o morebitni novi stranki junaka petkovih politkolesarjev pove, da imamo v Sloveniji skupino ljudi, ki gojijo iluzorna romantična pričakovanja o novem človeku. “Spoznavanje novega človeka je podobno kot spoznati novo osebo, ki vam je všeč ali nekaj podobnega.” Tej primerjavi lahko gladko pritrdimo. Spomnite se samo, kako so neodvisni mediji v rokah bivšega režima pred vso slovensko javnostjo slikali Zorana Jankovića, Mira Cerarja ali Marjana Šarca kot novega mesijo, ki bodo rešili vse težave.

Ne pozabite, nekateri so Marjana Šarca poimenovali kar za Luko Dončiča slovenske politike. Toda kmalu se je izkazalo, da gre za neizkušenega politika, ki je kaj kmalu vrgel puško v koruzo, večkrat pa je skočil v bazen, ne da bi se prepričal o globini vode v njem. “Dejstvo je, da dolgo časa to ne funkcionira. Zmeraj znova se pokaže, ko pride do realne slike oziroma soočenja v realni volilni bitki, da praktično tile ljudje sunkovito padejo dol,” nam o novem poskusu novega političnega obraza zaupa Čirič.

Po mnenju Čirića bi stranka Ivana Galeta v delu slovenskega volilnega telesa zbudila iluzorne romantične občutke. (Foto: STA)

Histerija tranzicijske levice v Sloveniji meji na politični ludizem
Sedanja vlada se sooča z destruktivnimi silami že od prvega dne svojega mandata. Rušenje vlade se je pričelo že praktično v času sestavljanja sedanje vladne koalicije. Dolgoletni poznavalec politične scene se temu sploh ne čudi. Čirić današnji politični boj med tranzicijsko levico in največjo parlamentarno stranko SDS opisuje kot ludizem.  “Ta ludizem se ni začel sedaj, ampak že traja  dve do tri leta. Ves čas opozarjam na to, da se samo povečuje sovraštvo. V resnici pa nam kot državljanom ne koristi to popolnoma nič.”

V mandatu sedanje vlade so monopolni mediji leve sredine z različnimi pismi levo usmerjenih akademikov, intelektualcev in pismi novinarjev doma in v tujini prikazali aktualno vlado kot novodobno fašistično oblast. Posledica vseh blatenj sedanje vlade doma in v tujini je predvsem nezadovoljstvo akademikov leve provenience. A po mnenju Čiriča, je gospodarski del levice veliko bolj miren, “kljub temu prevladuje mnenje, da je v redu, da Janša vodi vlado. Na drugem koncu ni prave alternative oziroma se ne najde nekdo drug, ki bi predstavljal resnega kandidata.”

Pred meseci je nekdanji svetovalec predsednika vlade in države Janeza Drnovška ter profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Dejan Verčič v intervjuju za Delo nalil čistega vina o aktivnosti iskanja kandidata na tranzicijskem levem političnem polu. Kot je povedal, se režiserji tranzicijske levice več mesecev mučijo, da bi našli kandidata, ki bi lahko izzval Janeza Janšo na prihajajočih parlamentarnih volitvah. Čirić nas opozarja, da si vsi na levici ne želijo hitrih sprememb. Vendar obstajajo posamezni vplivni igralci levega omrežja. Le-ti si želijo hitro spremembo oblasti.

Dejan Verčič je že pred meseci razkril, da tranzicijska levica pospešeno išče nov obraz. (Foto: STA)

Čirič zatrjuje, da imajo časa le še dva meseca, sicer “je volk ušel.” Meni, da se nihče ne bo lotil rušenja oblasti v letu 2021 zaradi predsedovanja Slovenije Evropskemu svetu EU. “Sam bi jim svetoval sledeče. Če vam uspe, v redu. V nasprotnem primeru je bolj pametno, da se gre ta čas poiskat sodelovanje kot je bilo v preteklosti Partnerstvo za razvoj.”

Slovenija je bila zelo uspešna pri pogajanjih bodočih finančnih sredstev Evropske Unije. Sedanja vlada je izborila več kot 10 milijard sredstev v prihodnjih sedmih letih, od tega šest milijard nepovratnih sredstev. Čirič svetuje vsem političnim akterjem v Sloveniji, naj raje energijo namesto rušenja vlade usmerijo v to, da bo Slovenija uspešno izkoristila vsa sredstva. “Zato, ker ta denar, ki ga imamo na razpolago, lahko počrpamo. Če bomo tukaj zamudili, smo resnično nastradali.”

Govorice, da bi Zoran Janković razmišljal o poskusu vrnitve na Gregorčičovo, je popolna izmišljotina
Zanimalo nas je, kaj Miloš Čirić poreče na napovedano konstruktivno nezaupnico v morebitni režiji v.d predsednika SD Tanje Fajon. To idejo so promovirali na naslovnici političnega tednika v lasti Martina Odlazka. Vendar, kot opozarja Čirič, gre v primeru konstruktivne nezaupnice le za politično orodje opozicije. Kritičen je bil med drugim tudi do zadnje interpelacije proti ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu.

Kot tale razprava glede Hojsa ni izzvala nobenega zanimanja javnosti. Nisem nikjer zasledil, da bi se ljudje pogovarjali, tudi na spletu ni bilo nobene posebne debate. V osnovi gredo ene stvari mimo.” Ekskluzivno nam je zaupal, da so govorice, da bi Zoran Janković prevzel stranko DeSUS in postal tehnični mandatar popolna izmišljotina. “Jankovića to niti slučajno ne zanima, to sem ga tudi vprašal.”

Ljubljanski župan Zoran Janković po besedah Čiriča ne razmišlja, da bi se žrtvoval za levico v vlogi tehničnega mandatarja. (Foto: STA)

Politično krizo v DeSUS-u je potrebno presekat, saj škoduje tako stranki kot vladi
Miloš Čirič opozarja, da je ogromno nekih govoric in ugibanj. To samo dokazuje, da ljudje preprosto “iščejo stvari namesto, da bi se fokusirali na projekte. Nekaj, kar so sposobni. Ne pa, da se ukvarjajo s stvarmi, kot sedaj.”  Vprašali smo ga med drugim, ali so zadnji napadi tranzicijskih medijev ter strank SD, LMŠ, Levica in SAB osredotočeni na razkritje poročila o revizijah notranjih preiskav glede nekaterih zaključenih primerov NPU v preteklosti. Po njegovem mnenju se nekateri akterji ob razkritju poročila zagotovo počutili neprijetno. Pomembno mu je, da bo poročilo strokovno podkovano in bo dajalo videz nepristranskosti.

Stranka DeSUS je v slovenskih vladah neprekinjeno od leta 2004. V vsaki vladi so spretno izkoriščali vlogo “jezička na tehtnici”, ko je bilo tesno tudi z grožnjami, da bodo zapustili vladno koalicijo in poskrbeli za razpad vlad. Tudi tokrat ni nič drugače. V zapleteni igri, kjer je na eni strani poslanska skupina DeSUS, na drugi strani ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, žal ne kaže, da bi se igra razpletla brez poražencev. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je zatrdil, da bodo v primeru, če Pivčeva ostane ministrica, zapustili trenutno vladno koalicijo.

Franc Jurša zatrjuje, da v primeru, da Aleksandra Pivec ostane na mestu ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zapuščajo koalicijo.  (Foto: STA)

Analitik Čirič opozarja, da se tudi v primeru odhoda DeSUS-a iz koalicije, razmerja sil v parlamentu ne spremenijo. Dokler Janez Janša ne odstopi iz mesta predsednika vlade ali se izglasuje konstruktivna nezaupnica, bomo spremljali medijski politični boj. Glede situacije v DeSUS-u pa Čirič pove, da je čas, da se to stanje preseka. “Kar pa je dejstvo, da se skrajni čas to preseka. Ne gre za vprašanje, kdo ima prav, a tako stanje preprosto škodi tako stranki kot tudi vladi. V takih razmerah je potrebno poiskat neko rešitev. To vztrajanje ni dobro,” svoj pogled o DeSUS-u pojasni politični analitik Miloš Čirič.

Luka Perš