Politični analitiki: Farsa okrog KUL-ove konstruktivne nezaupnice se vleče predolgo!

Politični analitiki: Igor Lukšič, Matevž Tomšič, Borut Rončević in Sebastjan Jeretič (Foto: STA)

S političnimi analitiki smo spregovorili o napovedani vloženi konstruktivni nezaupnici kandidata za mandatarja Karla Erjavca. “Celoten proces traja predolgo in se spreminja v farso,” nam je zaupal Sebastjan Jeretič, strateg zmage Socialnih demokratov na parlamentarnih volitvah leta 2008. “Ta farsa s konstruktivno nezaupnico se že predolgo vleče in se mora nekako zaključiti. Najprej zato, da se jasno prešteje podpora v parlamentu in se preveri stabilnost vlade,” pove Jeretič. Svoje občutke so nam zaupali še sociolog in predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) dr. Matevž Tomšič, sociolog Borut Rončević ter politolog Igor Lukšič.

Karl Erjavec je ponovno stopil pred novinarje in povedal, da bo naslednji teden vložil konstruktivno nezaupnico proti sedanji vladi. Farsa je toliko večja, saj se je Karl Erjavec ujel še v dve aferi. Prvo je razkril poslanec DeSUS-a Robert Polnar v času, ko je je Karl Erjavec na sestanku poslanske skupine sedmega decembra razkril tajne podatke o poročilu Računskega sodišča o nabavi nujne medicinske opreme v času prvega vala epidemije. Drugo afero je razkril prvak Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti v osrednji informativni oddaji na Planet TV, ko je povedal, da je dobil za vikend obisk iz Kopra. Le-ta mu je ponujal, da za si tri poslanske glasove, lahko Jelinčičeva stranka uresniči karkoli.

Profesor Univerze v Ljubljani dr. Igor Lukšič napoveduje, da bo vložena konstruktivna nezaupnica pomagala razčistiti dilemo, ali obstaja politična večina. Ocenjuje, da bo Erjavec s tem korakom pomagal sedanjemu predsedniku vlade Janezu Janši. Trenutni premier bo lahko ocenil, ali bo morebitni novi minister za zdravje zbral večino. Sam se tudi sprašuje, ali je to dobra poteza opozicije, da se sredi zdravstvene, ekonomske, socialne in šolske krize loti tega podviga.

Igor Lukšič (Foto: STA)

Farsa naj se že konča!
Kritičen do potez KUL-a je tudi predsednik ZNP Matevž Tomšič, ki meni, da njihova dejanja, kažejo na popolno dezorientiranost. Ne zdi se mu logično, da enkrat vložijo konstruktivno nezaupnico, potem jo spet umaknejo. Ne zdi se mu tudi logična poteza, da opozicija grozi z interpelacijami proti ministrom trenutne vlade. “Poleg tega so z napovedjo interpelacij zoper ministre iz vseh treh koalicijskih strank samo poenotili koalicijo. Nezaupnica sicer nima nič več možnosti za uspeh, kot jih je imela v prvem poskusu – se pravi zelo malo,” pove  Tomšič.  Sam zatrjuje, da se mora ta cirkus končati, po drugi strani pa Erjavec nima česa izgubiti, pove predsednik Združenja novinarjev in publicistov Slovenije.

Sociolog Borut Rončević ocenjuje, da konstruktivna nezaupnica pod vodstvom kandidata za mandatarja Karla Erjavca nima dovolj odkritih glasov. Podobno kot ostali naši strokovnjaki si tudi sam želi, da opozicijski KUL opravi proces konstruktivne nezaupnice v Državnem zboru RS. “Te neskončne igrice opozicije nikakor ne prispevajo k ustreznemu vodenju države. Intimno pa upam, da pri prevzemu oblasti ne bodo uspešni, saj so dokazano zgolj omejeno sposobni.”

Prof. dr. Borut Rončević in prof. dr. Matevž Tomšič (foto: STA)

Vlaganje konstruktivne nezaupnice traja že od prvega dne aktualne oblasti. Protesti so se dogajali še preden je bila trenutna vlada sestavljena. Strokovnjak za politične strategije Sebastjan Jeretič opozarja na farso, v kar se je spremenil celotni proces vlaganja nezaupnice. Podobno kot drugi sogovorniki občasni svetovalec ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška meni, da je “dejansko glasovanje o konstruktivni nezaupnici dobrodošlo za vse.” Vlada je zaradi politični pretresov v nekdanji koalicijski partnerici DeSUS izgubila ministra za zdravje. Začasno je resor prevzel sam predsednik vlade.

Zato je toliko bolj pomembno, da se glasovanje o konstruktivni nezaupnici, izvede. Po tem glasovanju se bo videlo, katera stran ima več glasov. Jeretič opozarja na morebitno manjšo rekonstrukcijo, saj so po novem ostale le še stranke SMC, Nsi in SDS. “Pa tudi za opozicijo, saj so nekateri ugotavljali, da jim to vlečenje javnosti za nos že škodi, še posebej pa jim škodi forsiranje Karla Erjavca za mandatarja. In končno bo dobrodošlo tudi za javnost, saj se bo s tem prenehalo to umetno ustvarjanja vladne krize, ki jo mediji podpihujejo že mesece.”

Sebastjan Jeretič (Foto: Facebook)

Matevž Tomšič: “Vendar pa je jasno, da si je t.i. globoka država obetala, da ji bo Računsko sodišče asistiralo pri njenih namerah rušenja vlade”
V začetku članka smo že omenili, da je poslanec DeSUS-a Robert Polnar razkrinkal strankarskega šefa DeSUS-a Karla Erjavca. Le ta je v začetku decembra poslancem DeSUS-a povedal, da poročilo Računskega sodišča močno obremenjuje prvaka stranke SMC in ministra za gospodarstvo in tehnologijo Zdravka Počivalška. Polnarja je tudi začudilo, da je Erjavec točno vedel podrobnosti o vsebini poročila. Med razpravo v državnem zboru pa je Polnar predsedniku Računskega sodišča Tomažu Veselu povedal, da ne deluje strokovno, ampak v politični funkciji rušenja sedanje vlade.

“Omenjene besede poslanca Polnarja nakazujejo na sum politične zlorabe Računskega sodišča. Lahko da so bile Erjavčeve besede zgolj ‘blef’. Vendar pa je jasno, da si je t.i. globoka država obetala, da ji bo Računsko sodišče asistiralo pri njenih namerah po rušenju vlade,” je pogumni nastop Polnarja komentiral dr. Matevž Tomšič.

Poslanec Polnar je razkril le tiso, kar smo aktivni opazovalci slovenske politike že vedeli. “Tomaž Vesel je kredibilnosti računskega sodišča storil vsaj tako veliko škodo, kot jo je Goran Klemenčič storil protikorupcijski komisiji,” je povedal sociolog Rončevič. Karl Erjavec se ni izkazal tudi s preteklimi političnimi funkcijami. Ne smemo pozabiti, da je prav prostodušnost Erjavca na eni izmed slovenskih lokalnih televizij pokopala arbitražni sporazum. Podobno je sedaj storil na sestanku poslanske skupine DeSUS, ko se je hvalil hvalil, da bo s pomočjo Računskega sodišča spodnesel sedanjo oblast. “Četudi je karierni politik, je po načinu delovanja bolj kot ne popoln amater,” pove Rončevič.

Sebastjan Jeretič deli podobno mnenje kot sogovorniki. Vsakdo v Sloveniji misli, da bo poročilo pogubno za Zdravka Počivalška in SMC. “Tisti, ki so poročilo po službeni dolžnosti pregledali in se nanj odzvali, pa pravijo, da ni nič od tega in da se sploh ne nanaša na Zdravka Počivalška,” zaupa znani politični strateg. Opozarja, da so lahko tisti, ki so sprožili govorice, verjetno zavedli in pretentali tudi samega Erjavca. “Če bi res prebral zaupno gradivo, bi mu bilo jasno, da nanj ne more računati pri lomljenju vlade,” nam za konec zaupa Jeretič.

Luka Perš