fbpx

Politični analitiki: Glasovanje o nezaupnici je še bolj utrdilo trenutno koalicijo in ta bo nadaljevala z delom še bolj povezana kot prej

Politični analitiki dr. Matevž Tomšič, Miloš Čirič in dr. Matej Makarovič (Foto: STA/Nova24TV)

Včerajšnje glasovanje o nezaupnici je pokazalo, da poslanci podpirajo trenutno vlado, saj je Karl Erjavec prejel le 40 glasov od potrebnih 46 za izglasovanje nezaupnice. Kot kaže Erjavec ni prejel podpore niti znotraj lastne stranke, sam pa bo sedaj moral premisliti, kako bo svojo stranko peljal dalje. Po mnenju strokovnjakov je bil rezultat glasovanja pričakovan, saj je opozicija s svojimi napadi poskrbela, da je koalicija postala še močnejša. “Temu lahko priča tudi to, da nihče iz SMC ni glasovala za nezaupnico in menim, da bo ta vlada končala ta mandat,” je prepričan politični analitik Matevž Tomšič, medtem pa so si vsi poznavalci političnega dogajanja v Sloveniji enotni – opozicija po vsej verjetnosti ne bo več izvedla glasovanja o nezaupnici do volitev, saj bo težko našla primernega kandidata za mandatarja.

Po mnenju političnega analitika Matevža Tomšiča je bil rezultat o izglasovani nezaupnici pričakovan. “Že tekom dneva je bilo med samimi nastopi opaziti, da niti sami predstavniki koalicije KUL niso verjeli v uspeh nezaupnice,” je pojasnil. Denimo v izjavi za medije se je poslanki SAB Maši Kociper zareklo, da bi bilo že 43 glasov idealno. Čeprav bi bilo vse, kar je manj od 46 glasov, neuspeh. “Tako smo bili priča kar nekaj anemičnim nastopom, kjer pa je opozicija sproti iskala izgovore za svoje neuspehe,” je še dodal.

Ker vladi ni bila izglasovana nezaupnica, gre v tem primeru za polom opozicije, prav tako pa tudi tako imenovane globoke države in z njimi povezanih večinskih medijev, saj so se v zadnjih desetih mesecih z vsemi pretegi trudili, da pa bi rušili vlado Janeza Janše. Po mnenju političnega analitika Miloša Čiriča, je KUL pri rušenju vlade ubral popolnoma napačno strategijo. “V KUL preprosto ne razumejo, kaj se dogaja. Vsekakor pa se za prevzem oblasti ne bi smeli posluževati napadov na koalicijo,” je pojasnil in obrazložil, da so ravno napadi opozicije poskrbeli, da je koalicija postala še močnejša. “Za svoj neuspeh pa sedaj iščejo krivce, namesto, da bi pogledali vase in ugotovili, kaj so storili narobe, pri čemer bi se morali zavedati, da napad ni nikoli način za pridobivanje naklonjenosti.”

Foto: STA

Napoved opozicije, da ne bo vlagala nove nezaupnice bi lahko bila resnična, saj bo težko našla primernega kandidata
Kakšni bodo naslednji koraki opozicije, ni popolnoma jasno. Sami so sicer napovedali, da ne bodo več vlagali nezaupnice. “Vendar ni rečeno, da bodo čakali do volitev, saj smo že v preteklosti videli, da niso držali svoje besede,” je še pojasnil Tomšič. Po mnenju Čiriča bo opozicija zelo težko še enkrat vložila nezaupnico, saj bo zelo težko našla kandidata, ki bi prejel zadostno podporo v državnem zboru. “Težko pa bodo s svojim načinom na svojo stran pridobili nekoga, ki je kompetenten in bo kandidiral pol leta pred samimi volitvami.” 

Tomšič meni, da je glasovanje nezaupnici še bolj utrdilo trenutno koalicijo in bo ta nadaljevala z delom še bolj povezana kot prej. “Temu lahko priča tudi to, da nihče iz SMC ni glasovala za nezaupnico in menim, da bo ta vlada končala ta mandat,” je pojasnil. Tudi Čirič je podobnega mnenja, saj ‘pravi, da sta SMC in NSi po napadih opozicije postali še močnejši in trdno odločeni da ostajata v koaliciji. “Poleg tega pa sta obe stranki ugotovili, da je z Janšo sodelovati, saj se osredotoča na problematike in drži svojo besedo, kljub različnim pogledom med partnerji.”

Foto: STA

Sociolog in politični komentator dr. Matej Makarovič pravi, da je Erjavec pričakoval neke fantomske glasove, nazadnje pa ni prejel niti vseh obljubljenih. “Tak poraz je za politika skrajno neprijeten. Toda Erjavec se je že izkazal za mojstra političnega preživetja, hegemonski oblikovalci slovenskega javnega mnenja pa bodo tudi pomagali, da bo ta huda nerodnost čimprej pozabljena,” je pojasnil. Meni, da KUL ne bo ponujal nobenega novega kandidata, saj to ne bi imelo smisla, saj če ostaja koalicija trdna, se tudi rezultat ob ponovnem glasovanju ne bo spremenil. Po njegovem mnenju je zgovorno je tudi dejstvo, da so v boj poslali Erjavca, čeprav je njegova poslanska skupina manjša od LMŠ, SD in Levice. “Želeli so, da se osmeši nekdo drug – v tem primeru nekdo, ki je takšnih malo čudnih vlog že navajen in mu niti posebej ne škodijo. Je pa res, da je slovenska politika tako polna iracionalnosti in neumnosti, da me ne bi nič več povsem presenetilo,” je še dodal Makarovič.

Kaj to pomeni za stranko DeSUS?
Vse bolj se zdi, da so organi stranke DeSUS na čelu z njihovim predsednikom Erjavcem želeli izsiliti izglasovanje nezaupnice, pri tem pa so se jim uprli kar lastni poslanci. Kot kaže je Erjavca podprl le eden izmed njegovih poslancev, po vsej verjetno je bil to Jurij Lep, saj vodja poslanske skupine Franc Jurša ni nastopil v govoru. “Za DeSUS obstajata sedaj dve možnosti. Ena možnost je, da bo ostala brez večine svojih poslancev, ali pa bo večina poslancev sodelovala z vlado in bo v stranki vladalo zmedeno stanje,” je še pojasnil in pri tem pritrdi, da trenutna situacija v DeSUS-u stranki ne prinaša dobre popotnice za prihodnje volitve. Tudi Makarovič misli, da bo DeSUS po tej neuspešni avanturi svojega predsednika, ki je meril tako odločno previsoko, samo še bolj notranje razdeljen. “Predvsem je negotovo obnašanje njegove poslanske skupine, saj so imeli očitno prav tisti poslanci DeSUS-a, ki so opozarjali na nespametnost početja svojega predsednika.”

Robert Polnar je bil prvi poslanec DeSUS-a, ki se je zoperstavil Karlu Erjavcu (Foto: Printscreen)

Čirič meni, da bi bilo za Erjavčevo nadaljnjo kariero kot predsednika stranke najbolje, da bi po izgubljenem glasovanju ponudil roko sodelovanja. “Za samo stranko, kot za Erjavca bi bil najboljši scenarij do naslednjih volitev, da DeSUS deluje, kot koalicijski partner, saj bo v nasprotnem primeru ostala stranka razklana, kar pa bo tvegano za Erjavca,” je pojasnil in obrazložil, da je za predsednika stranke zelo neugoden položaj, ko mora voditi stranko, kjer poslanci razmišljajo drugače in jo lahko vodi celo v polom na naslednjih volitvah.

Novinar Gašper Blažič, ki redno spremlja dogajanje na področju politike, je v svojem zapisu poudaril, da je bil projekt konstruktivne nezaupnice že vnaprej obsojen na neuspeh. “Projekt konstruktivne nezaupnice dejansko ni imel namen menjave vlade, ampak pridobivanje časa za medijski šovbiznis, saj je bila včerajšnja celodnevna maratonska seja idealna priložnost, da “kulovci” zmečejo Janši v obraz vse svoje frustracije,” je pojasnil v svojem prispevku. Izpostavlja, da je bilo zelo malo govora o samem programu in je prepričan, da so se ga z omenjenim dejanjem dokončno odkrižali. “Lahko bi rekli, da so v KUL še najbolj bali tega, da bo Erjavec res izvoljen za mandatarja (ker bi verjetno bolj verjetno prišlo do novih volitev kot do nove vlade), z njegovim neuspehom pa so se ga lahko za vedno odkrižali.”

Sara Rančigaj