fbpx

Politični analitiki o interpelaciji Počivalška: V vrstah leve opozicije vladajo panika in frustracije

Foto: STA

Tu se težko znebimo vtisa, da gre bolj za frustracijo donedavnih vladajočih strank, ki verjetno v Počivalšku zdaj vidijo nekakšnega izdajalca. Mogoče neke vrste kolaboranta z “janšizmom”, če uporabimo aktualni diskurz v opozicijskih krogih,” je glede razloga za interpelacijo ministra Zdravka Počivalška prepričan sociolog in politični analitik dr. Matej Makarovič.

Opozicija je na podlagi slabo pripravljenih medijskih zgodb, predvsem pa Tarče, o nabavi zaščitne opreme vložila interpelacijo proti ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku, ki mu očitajo odgovornost za domnevno negospodarne nakupe, neetičnost, klientelizem in zavajanje. Minister vse očitke zavrača, pri tem pa ima tudi celotno podporo koalicije. Za komentar interpelacije smo povprašali poznavalce slovenske politike Mateja Makaroviča, Matevža Tomšiča in Sebastjana Jeretiča.

Gre bolj za frustracijo donedavnih vladajočih strank
Sociolog Makarovič je na vprašanje okrog interpelacije Počivalška in razlogov zanjo dejal, da je seveda pravilno, da se vse okoliščine nakupov zaščitne opreme temeljito preišče po parlamentarnih in pravosodnih poteh in se ob tem pretehta celoten kontekst teh dogajanj. “Se pa dileme glede nabav opreme po mojem mnenju ne bodo razčistile z interpelacijo. Ta je seveda povsem legitimno orodje opozicije, vendar je precej neprepričljiv, ko se ga vloži še preden mine prvih sto dni vladanja, poleg tega pa proti ministru, s katerim so čisto korektno sodelovali v prejšnji vladi.”

Foto: STA

“Kako naj bi bilo pri ministru, ki je prej korektno sodeloval v levo-sredinskih vladah, že po nekaj dneh v Janševi vladi toliko stvari problematičnih? Tu se težko znebimo vtisa, da gre bolj za frustracijo donedavnih vladajočih strank, ki verjetno v Počivalšku zdaj vidijo nekakšnega izdajalca. Mogoče neke vrste kolaboranta z “janšizmom”, če uporabimo aktualni diskurz v opozicijskih krogih,” je poudaril Makarovič. “Sicer pa izkušnje učijo, da z interpelacijami ni pametno pretiravati,” je prepričan. “Ko je bila SDS v opoziciji, jih je včasih prekomerno uporabljala, vendar prve poteze nove opozicije nakazujejo, da jo bodo v tem morda še celo presegli. Vsaka interpelaciji je namreč v praksi predvsem preizkus trdnosti koalicije. In vsakič, ko je neuspešna, kot tudi ta najverjetneje bo, praviloma kvečjemu dodatno utrdi vladajočo koalicijo.”

V vrstah levičarske opozicije vlada neka panika
Politični analitik dr. Matevž Tomšič je za Nova24TV poudaril prepričanje, da tukaj ni bistvenih možnosti, da bi interpelacija uspela, se pravi, da bi njeni predlagatelji zbrali večino v Državnem zboru RS. “Mislim, da je sama interpelacija zelo, zelo na trhlih temeljih. Nekih utemeljenih očitkov tukaj ni mogoče zaznati. Te interpelacije, ki jih sedaj vlaga in napoveduje opozicija, vidim kot izraz nekega obupa v vrstah leve opozicije, sploh v luči dejstva, da se je aktualna vlada precej dobro soočila s kriznimi razmerami.” Tukaj bi lahko po besedah Tomšiča jasno rekli, da v vrstah levičarske opozicije vlada neka panika. “Oni tukaj neke resne alternative ne morejo ponuditi, take poteze so izraz tega.”

Matevž Tomšič (Foto: STA)

Afera nakupa medicinske opreme spolitizirana
“Pričakujem, da se bo Počivalšek ubranil. Ne samo zato, ker ima koalicija večino, ampak ker mislim, da ima tudi argumente na svoji strani,” je za Nova24TV izpostavil politični analitik Sebastjan Jeretič. “Mislim, da je bilo to pumpanje afere okrog nabave medicinske opreme precej spolitizirano in se tukaj najprej zanemarja sam kontekst momenta v katerem se je dogajalo. Cel kup je nekih elementov, iz katerega so naredili nek velik konstrukt. Je pa bilo seveda precej zmede glede na situacijo ki je bila, ampak verjamem, da ima minister argumente s katerimi bo znal razložiti kako in v kakšnem kontekstu je potekala sama nabava.”

Foto: posnetek zaslona

Počivalšek se je na interpelacijo odzval in izpostavil, da je očitno vrhovni cilj predlagateljev interpelacije padec vlade, ne pa sama razjasnitev okoliščin postopkov nabav zaščitne opreme. Ob tem je sporočil, da dokumentacija, ki je na voljo, nedvoumno dokazuje, kako so postopki potekali, kdo je v njih odločal, predvsem pa, kakšne so bile razmere v kritičnih trenutkih ob izbruhu epidemije in kako težko je bilo tedaj priti do kakršnekoli zaščitne opreme. Glede na to je poudaril, da bo četrtkova interpelacija priložnost, da se celovito obravnava tematiko in širše predstavi okoliščine pred in po razglasitvi epidemije ter enkrat za vselej predloži dokaze, za katere sedaj ni posluha, je pričakovati, da bo iz vsebinskega smisla vse skupaj zelo zanimivo.

Hana Murn