fbpx

Politični analitiki o Jožetu P. Damijanu: Gre za novo žrtev podzemlja globoke države!

Milan Kučan, Jože P. Damijan, Janez Zemljarič, Gregor Golobič in Stojan Petrič. (Foto: STA, Twitter)

“Največji zaveznik Janeza Janše so prazne ali celo neumne ideje opozicije. Najbolje, da je premier čimbolj tiho, saj bodo petkove ideje, imena novih mandatarjev in Šarčeve izjave same potopile opozicijo. Zadnja ihta celotne levice zoper vlado JJ, tako tiste s koles, iz medijev, parlamenta in podzemlja, kaže predvsem eno. Da vlada dela zelo dobro in očitno ogroža globoko državo,” pa je nov poskus iz obupa komentiral član Združenja novinarjev in publicistov Slovenije Tino Mamić.

Še pred uradno razglasitvijo smo na Nova24TV ekskluzivno razkrili načrte tranzicijske levice, da so opozicijske stranke LMŠ, SAB, SD in Levica prešle v finalno fazo rušenja sedanje vlade. S pomočjo monopolnih medijev in nekaterimi vidnimi predstavniki levega akademsko-intelektualnega-kulturniškega kroga predstavili novi cirkus za slovensko javnost z imenom Koalicija ustavnega loka (KUL). Pod politični pamflet so se podpisali Jože P. Damijan, Spomenka Hribar Diklić, Pavel Gantar, Boris A. Novak, Arjan Pregl, Barbara Rajgelj, Slavko Splichal, Slavoj Žižek in Niko Toš.

Za komentar smo povprašali urednika portala Vipavska Tina Mamiča in prodekanu za mednarodno sodelovanje na Fakulteti za uporabne družbene študije dr. Matevža Tomšiča. Mnenje Mamiča je, da opozicija ne gleda na primernost časa, na zaostrene razmere glede koronavirusa. Kot pravi mora biti naloga opozicije, da predstavlja alternativo, toda levici naklonjeni mediji še tako nekredibilne predloge prikažejo kot dobre in koristne. Čudi ga tudi to, da za “zveličarja razglasijo človeka brez ene same politične izkušnje,” in je kot ekonomist leta 2016 napovedal celo smrt evro valute.

Gre za žrtveno jagnje tranzicijske levice
Med podpisniki podpore političnemu projektu “ustavnega loka” so bolj ali manj znana imena, ki se pojavljajo že pri podpori Zorana Jankovića in romanju na magistrat pa vse do številnih kritičnih pisem od nastopa nove desnosredinske vlade. Glede na njihov širok arzenal izbire podpisnikov vas ne sme čuditi, da so se Boris A. Novak, Barbara Rajgelj, Niko Toš, Slavko Splichal podpisali še pod eno pismo. Vendar je presvetla intelektualna struja ugotovila, da morajo enega izmed podpisnikov žrtvovati kot jagnje, da bo stopil pred razbito levo opozicijo in se predstavil kot njen rešitelj. To vlogo je prevzel bizarni profesor Ekonomske fakultete v Ljubljani Jože P. Damijan, s pomočjo tajkuna Stojana Petriča.

Tino Mamić (Foto: STA)

Tudi za Mamića predstavlja Damijan ekonomskega teoretika z mnogimi idejami, a tudi z mnogo smešnimi in naivnimi. “Vsekakor je to precej daleč od realnega življenja,” pove Mamić. Urednik Vipavske pa dodaja, da je Damijan imel svoje ideje v preteklosti uresničiti v času prve Janševe vlade, a je svojo priložnost zapravil.

Projekti instant strank in mandatarjev so se izpeli 
Tisti, ki imajo dober spomin se zelo dobro spominjajo vlad Boruta Pahorja, Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca. V preteklosti so jim takšne prevare v slogu KUL pamfletov uspevale. Enak scenarij so imele tudi tokrat po padcu Šarčeve vlade, a so jih presenetile stranke DeSUS, SMC, NSi in SDS, ki so sestavile novo vladno koalicijo ter od padle Šarčeve vlade 13. marca 2020 prevzele mandat.

Foto: Twitter

Želje opozicije so večje od realnih sposobnosti
Nekdanji strateg politične zmage Socialnih demokratov na parlamentarnih volitvah leta 2008 Sebastjan Jeretič se je odzval na napoved opozicijskega levega četverčka, da je z novim predlogom KUL koalicija poskrbela predvsem za smeh, ki je pol zdravja.

https://twitter.com/NeuroVirtu/status/1313901007303303170?s=20

Miloš Čirič je svoje prve misli ob predlogu “KUL opozicije”, da bi prevzela vlado s pomočjo Jožeta P. Damijana tako strnil: Želje so razumljive, sposobnost za kaj takega pa malo manj.

 

Matevž Tomšič:

Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Slovenije ter profesor na FUDŠ dr. Matevž Tomšič pa je nov poizkus levičarskih strank poimenoval zgolj kot še en projekt postkomunistične globoke države. “Jaz vidim to dejanje kot še eno potezo iz obupa. Potem ko levičarski opoziciji tretje Janševe vlade ni uspelo zrušiti preko gonje njim naklonjenih medijev in politkolesarskih protestov, poskušajo z nekakšno kvazi-konstruktivnostjo.

Matevž Tomšič (Foto: STA)

V razmerah, ko se zdravstvene razmere zaradi novega vala epidemije koronavirusa slabšajo, takšnega početja ne moremo smatrati drugače kot izrazito neodgovornega. Seveda ta politična druščina z njihovim kandidatom za premiera Jožetom P. Damjanom nikakor ne predstavlja kredibilne alternative sedanji vlade. Gre zgolj za nov poskus postkomunistične globoke države, da na izvršno oblast ustoliči svoje marionete. Vendar menim, da ta nanever nima prav dosti možnosti za uspeh. Tudi podpora državljanov levih strankam se ne bo okrepila.”

Enako s podobnimi pogledi na Damijana kot kandidata globoke države gleda zgodovinar Tino Mamič. “Če je pristal na vabilo levičarskega podzemlja, da se pomeri z Janšo za novega premierja, še dodatno dokazuje, da nima pojma o politiki. Ni namreč ugotovil, da so levičarski premierji v Sloveniji samo simbolična oblast, medtem ko se glavne odločitve sprejemajo v podzemlju,” brez olepševanja pove Mamič. V nadaljevanju nam še zaupa, da bo Damjan brez političnih izkušenj še eden izmed lahkih plenov globoke države. “To bi ga prej ali slej zlomilo, da bi pobegnil,” še dodaja Mamič. Sam pričakuje, da gre pri novem poskusu političnega podzemlja tranzicijskih sil le za umetno krepitev javnega mnenja levičarskih politični strank, “čeprav to v resnici ne bo odražalo javnega mnenja.” 

Luka Perš