fbpx

Politični kiks: Projekt stranke Prstan padel v vodo

Blaž Vodopivec (Foto: Demokracija)

Napovedi, da se ustanavlja nov projekt liberalne stranke – stranka Prstan, so se izkazale za bombastične, a s klavrnim koncem. Projekt je padel v vodo, na spletni strani prstan.si pa je objavljena “osmrtnica”, da so ustavili aktivnosti za ustanovitev nove stranke.

Na spletni strani nesojene stranke so skopo zapisali: “Ker nismo dosegli svojega vmesnega cilja pri naboru kandidatov za državnozborske volitve, smo ustavili aktivnosti za ustanovitev stranke. Hvala vsem za sodelovanje in podporo.” 

Ustanovitev stranke so sicer ustanovni člani napovedali že letošnjega aprila, vendar pa jim, kot vse kaže, tega ni uspelo niti v osmih mesecih. 4. decembra so namreč priznali, da jim ni uspelo doseči vmesnega cilja, to je najti kandidatov za državnozborske volitve, zato so se odločili, da z nadaljevanjem poti nove stranke nima smisla. 

Sredinska, napredna, socialna, gospodarska … 
Za novo pobudo so stali Blaž Vodopivec, Mitja Štular in Tomaž Štih, vendar sta se slednja dva od projekta kmalu umaknila. Novo stranko so označevali kot gospodarsko in socialno, sredinsko in napredno, imeli so celo velikopotezne želje, kot je osvojitev državnozborskih volitev, in sicer z besedami, da so se za novo stranko odločili, ker menijo, da “brez parlamentarne večine, ki bo osredotočena na gospodarski razvoj, nova delovna mesta in bogatejšo prihodnost, Slovenije ni mogoče urediti.”  Z željo po novi stranki je publicist in psiholog Blaž Vodopivec že pred letom in pol izstopil iz SDS z obvestilom, da ustanavlja novo liberalno stranko, ki naj bi se zavzemala za čim prejšnje končanje tranzicije. “Ocenjujemo, da je prišel čas, da se ta sredinski del volilnega telesa pridobi za vizijo moderne, razvojno uspešne, na svobodi, zasebni pobudi, enakih pravilih igre za vse in odgovornosti posameznikov utemeljene prihodnosti,” pa so ustanovitelji zapisali v internem dokumentu.

S spletne strani Prstan je jasno, da je do zadnjega diha vztrajal Blaž Vodopivec, nekaj kolumn pa so v zadnjih mesecih napisali še Jure Otorepec, poslovni svetovalec Zavoda ZMAG (Zavod za Zagon malega gospodarstva s pomočjo množičnega financiranja), dr. Urban Simončič s Fakultete za matematiko in fiziko ter Igor Kranjc, direktor, ki ima s. p. GENROA, organizacijski razvoj, poslovno svetovanje in izobraževanje. 

Stranka naj bi se sicer pridružila novim političnim pobudam, kot je recimo Glas za otroke in družine.

Marjanca Scheicher