[Politični Odmevi] Tako si predstavljajo depolitizacijo – ob večerih bomo gledali le še levičarje, ki se v vsem strinjajo

Foto: RTV

V včerajšnjih Odmevih smo zopet gledali prijateljsko srečanje enakomislečih, ki so večplastno temo upravljanja javnega zavoda RTV Slovenija obdelovali iz enega samega (svojega) ideološkega vidika. Tanja Starič je gostila svojo bivšo novinarsko kolegico  novinarko in po novem levo političarko Mojco Pašek Šetinc in strokovnjaka za medije dr. Marka Milosavljevića. Še pred tem pa smo si ogledali tipični prispevek Špele Kožar z iz konteksta izrezanimi izjavami udeležencev včerajšnjega Odbora za kulturo državnega zbora o RTV Slovenija.

Potem ko je prejšnji teden Igor E. Bergant priznal, da so pripravljali posebne “stavkovne” Odmeve, kjer bi skupaj z bodočim mesijanskim naslednikom tranzicijske levice Aleksandrom Čeferinom razpravljali o tem, kako desnica uničuje medije, smo dobili še eno potrditev, da novinarji RTV Slovenija in vladajoča koalicija depolitizacijo javnega zavoda razumejo kot depluralizacijo in povrnitev v ideološko enoumje, kot smo se navadili zadnje desetletje.

Neokusne manipulacije Špele Kožar
Špela Kožar
je že kar na začetku udarno od dramatični glasbi kot dokazano dejstvo trdila, da zakonodajna predloga SDS-a o RTV Slovenija “tlakujeta finančno uničenje RTV-ja” in da programski svetniki kršijo 17. člen Zakona o RTV, sklicujoč se na izjavo Slavka Kmetiča, da RTV-ja ne potrebujemo – s tem naj bi namreč škodil interesom javnega zavoda. Kmetič seveda zakona ni kršil, saj z izjavo, da RTV-ja ne potrebujemo, ni kršil interesa zaposlenih, ampak je dal komentar na trenutno stanje, ki v zavodu vlada. Zanimivo pa je, da se je Kožarjeva sklicevala na zakon, ki ga je sprejela prva Janševa vlada in velja še danes, kljub temu, da so ga hoteli levi aktivisti z zloglasnim pismom F571 uničiti.

Špela Kožar javnosti ni povedala, da gledanost in branost RTV medijev pada že desetletje.

Citirala je Alija Žerdina, da je sporočilo volitev jasno – javni prostor je treba zavarovati (beri: narediti spet levi). Kožarjeva govori, da je gledanost padla za 20 odstotkov, ne pove pa, v katerem časovnem razponu – gledanost namreč pada že več kot desetletje. Spletni portal je na 8. mestu, ne pove pa, da je spletni portal MMC kljub uredniški zamenjavi še vedno trdo vsebinsko levo usmerjen, s še bolj pristransko vsebino kot televizija. Ugled javnega zavoda pa je 17 odstotnih točk – tudi ugled javnega zavoda pada že desetletja. Na podlagi navedenih dejstev je zaključila, da o poslovni škodi in razlogih za stavko tako ni dvoma.

Mojca Pašek Šetinc napovedala popoln obračun z vodstvom RTV
Tanja Starič
je v studio po predvidljivem vzorcu povabila predstavnika dveh največjih parlamentarnih strank – SDS in Gibanja Svoboda ter profesorja dr. Marka Milosavljevića, ki ga je predstavila kot strokovnjaka s področja medijev. Seveda je bilo vnaprej jasno, da SDS v oddajo, kjer je pripravljena po receptu 3 na 1, ne bo poslala predstavnika. Zato sta se ji pridružila Mojca Pašek Šetinc, do nedavnega novinarska kolegica, zdaj pa političarka in Milosavljević.

Mojca Pašek Šetinc, nekdanja novinarka in poslanka Gibanja Svoboda je napovedala popoln obračun z obstoječim zakonom o RTV.

Paškova je povedala, da je sedanji zakon tisti, ki je medij politiziral, ker je določil, da programski svet imenuje državni zbor. Oni predlagajo zakon, ki so ga pisali skupaj s pravno mrežo za demokracijo, ki predstavlja tako imenovano “civilno družbo”. Njihov zakon predlaga 4-člansko upravo, 17-članski svet, ki bo tako nadzorni kot programski organ, s 5-člansko finančno komisijo.

Pozabila je povedati, da nobena leva vlada v zadnjih 17 letih, odkar zakon velja, ni imela nobenih pripomb na trenutni zakon, ki je bil potrjen tudi na referendumu, kljub napadom levih aktivistov. Kar naenkrat pa jih je začel motiti po tem, ko so izgubili udobno levo večino v programskem svetu, s katero ne morejo več javnega zavoda uporabljati kot svojo priročno PR službo.

Povedala ni niti, da je Pravna mreža za demokracijo globoko levo usmerjen dežnik aktivističnih nevladnih organizacij, naklonjenih levim političnim strankam. Njegovi nosilci so znani levi akterji: denimo Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), znan po tem, da je nezakonitim migrantom delil letake, kako manipulirati s slovensko policijo, če jih ta ujame. Še en nosilec Pravne mreže je inštitut Danes je nov dan aktivista Filipa Dobranića tik pred volitvami, ki se je v politiko vmešal že leta 2018 z medijsko dobro podprtim shodom proti sovraštvu, ki je bil uperjen proti desni vladi. Gre za akterje, ki so od nekdaj spajdašeni z levo politiko oz. delujejo na način kot da so njen poganjek.  Tako je jasno, da je t. i. civilna družba, ki je zakon pisala vse kaj drugega kot apolitična in zainteresirana za medijski pluralizem, ki bi dal priložnost tudi desnici.

Levi valjar se ne bo ustavil
Nato je Staričeva dala besedo “stroki”, kot se je izrazila. Milosavljević se je naslonil na prispevek Kožarjeve in rekel, da so že bile omenjene “določene nezakonitosti”. Katere nezakonitosti, ni povedal. Še enkrat je ponovil navedke Kožarjeve o padcu gledanosti, branosti in ugleda v zadnjem letu. To naj bi bili veliki poslovni neuspehi trenutnega vodstva,  statut pa omenja, da je potrebno v primeru slabega dela generalnega direktorja oz. odgovorno urednico zamenjati.

Marko Milosavljević iz katedre za novinarstvo Fakultete za družbene vede je mnenja, da bi moral državni zbor programske svetnike odpoklicati.

Programski svet ima za to vse potrebne podlage. Milosavljević trdi, da če tega ne stori, to pomeni, da programski svet dopušča škodljivo ravnanje, ki škodi javnemu zavodu RTV, zato je potem na potezi državni zbor, ki je imenoval večino svetnikov, ki mora ugotoviti ali ti svetniki delujejo zakonito. Če ne pa jih mora državni zbor razrešiti. Pašek Šetinčeva se strinja, da je na potezi državni zbor, da svetnike odpokliče, saj je javni zavod tik pred tem, da propade.

Videti je, da sta oba pozabila, da ugled in gledanost javnega zavoda, prav tako branost spletnega portala pada že dolga leta. Ne Pašek Šetinčeva kot novinarka ne medijski strokovnjak Milosavljević takrat nista zahtevala odstopa programskih svetnikov. Tema se nikoli in omenjala, če pa se je, pa so jo tako medijski strokovnjaki, kot kader novinarjev RTV opravičevali z dejstvom, da mora RTV Slovenija pokrivati tudi tržno nezanimive vsebine. Gledanost ne pada zaradi Panorame, ki je komaj začela. Gledanost pada zaradi pristranskih Odmevov Igorja E. Berganta in Tanje Starič ter aktivističnega TV Dnevnika. Takšnega enostranskega načina načina poročanja so se gledalci pač nasitili.

Jasna je tendenca, da se trenutne svetnike demonizira in okrivi za vse dolgoletne težave javnega zavoda, ki jih želi trenutna ekipa sanirati. Zanimiva je tudi teza Šetinčeve, da je RTV Slovenija tik pred propadom. Propad je ustavno nemogoč, saj mora v primeru izpada za financiranje javnega zavoda poskrbeti država, prav tako pa ima javni zavod RTV zagotovljenih skoraj 100 milijonov evrov prisilnega RTV prispevka, ki jo ga mora plačevati vsako gospodinjstvo. Na nesmiselnost besed bivše novinarske kolegice Staričeva ni opozorila.

Odmevi so bili torej vpogled v to, kaj nas čaka pri depolitizaciji. Čakajo nas novinarji RTV Slovenija, ki svoje delo vidijo kot avdicijo za vstop v levo politiko, kot njihova kolegica Pašek Šetinčeva. Takšna RTV Slovenija, kot jo predlaga Gibanje Slovenija s svojim zakonom, ki so ga napisali aktivisti t. i. civilne družbe, pa je pot v trajno politizacijo in obrat na levo prek vzvodov. Trenutni zakon ni popoln, a preprečuje to kar bi rad dosegel zakon Gibanja Svoboda – popoln politični prevzem javnega zavoda s strani ene politične opcije.

Milosavljević že večkrat lagal
Nič ni bolj nazorni prikaz za to, kot Odmevi, kjer voditeljica v goste povabi svojo bivšo kolegico, ki je zdaj političarka vladajoče stranke – prej pa je delala dokumentarce o predzadnjem predsedniku Centralnega komiteja Zveze komunistov Milana Kučana – in Marka Milosavljevića, medijskega strokovnjaka, ki se je povsem diskreditiral z lažmi, ki jih je delil v tujini – recimo, da Pop TV pošilja prispevke lastnikom v Prago na preverjanje, da ne bi užalili Janeza Janše.

Tako depolitizacijo in objektivnost razume Tanja Starič – če bi svojo poslanstvo in Pravilnik o poklicnih standardih novinarjev RTV jemala resno, bi povabila dva medijska strokovnjaka, saj je očitno, da je stroka v Sloveniji vse kaj drugega kot enotna – povabila bi lahko denimo še dr. Boruta Rončeviča ali dr. Matevža Tomšiča, ki sta prav tako ugledna mednarodna strokovnjaka in svojega ugleda nista prodajala s širjenjem dokazljivih laži v tuje medije, kot je to počel Milosavljević.

Andrej Žitnik