fbpx

Politična stratega: Slovenija se iz mednarodnega obrobja na novo pozicionira znotraj Evrope!

Predsednik slovenske vlade Janez Janša. (Foto: Vlada RS)

“Odličen izplen. Pokazalo se je, da je v težkih pogajanjih prišlo do nekega soglasja. Prevladal je interes gospodarskega okrevanja nad različnimi političnimi interesi v Evropi. Mislim, da se je premier zelo dobro izpogajal in da bo Slovenija imela res lepe koristi v prihodnjih letih. Sedaj je na nas, da pripravimo ustrezne programe in projekte s katerimi bomo ta sredstva dobro oplemenitili za naš družbeni in gospodarski razvoj,” je pogajanja na Evropskem svetu glede prihodnje finančne perspektive EU pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše komentiral dolgoletni politični analitik Sebastjan Jeretič in dodal, da se Slovenija z novo vlado na novo pozicionira znotraj Evrope.

V Bruslju so se končala pogajanja za razdelitev proračunskih sredstev za obdobje sledečih sedem let. Slovenija se je pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše izkazala zelo dobro, saj bo v naslednjih sedmih letih na voljo 10 milijard evrov, od tega 6 milijard nepovratnih evropskih sredstev. “Mislim, da se je dobro držal. Njegova komunikacija odraža neko trdnost in kontinuiteto, predvsem pa odločnost, da je Slovenija resen in upoštevanja vreden igralec na mednarodnem parketu. Da nikakor ne sodimo zgolj na neko obrobje dogajanja,” pa je oceno predsednika vlade v zadnjih dneh podal strokovnjak za govorico telesa in komuniciranje Edvard Kadič. Podobnemu mnenju se pridružuje Sebastjan Jeretič, ki je izpostavil Janševe dolgoletne izkušnje. “Slovenija je bila nek faktor v teh  pogovorih. Jaz mislim, da se Slovenija na novo pozicionira znotraj Evrope.”

Petnajst let sledenja nemškemu francoskemu vlaku Sloveniji ni prineslo posebnih koristi. “Ostajamo periferija, ostajamo irelevantni na tistem vlaku,” opozarja Jeretič, zato je po njegovem sedaj priložnost, da se Slovenija pozicionira drugače na evropskem zemljevidu. Pove pa še, da smo s spremembo zunanje politike padli v nek propulzivni blok. “Bomo pa morali tukaj videti, kako bo vplival ta okvir nedemokratičnosti, ki se temu bloku to pripisuje . To mora tudi celotni blok videti, na kakšen način spremeniti to sliko proti Zahodni Evropi.”

Politični strateg Sebastjan Jeretič (foto: STA).

Višegrajska skupina predstavlja veliko boljše pozicioniranje v okolju Evropske Unije
Tudi Kadič je zelo zadovoljen, da je bila Slovenija uspešna pri pogajanjih. Ob ukrepih vlade, ki so lajšale stiske ljudi v času najhujše epidemije je bilo jasno, da bo prej ali slej potrebno sredstva vračati. “Glede na slišano do sedaj se mi zdi tudi dobro, da so se ta pogajanja izšla za Slovenijo pozitivno v smislu, da ni bilo v ozadju nekakšnih večjih pogojevanj, ki bi lahko vplivala na politično prihodnost Slovenije.” 

V nadaljevanju nam še zaupa, da je višegrajska skupina, le skupina štirih srednjeevropskih držav, ki so se povezale na podlagi skupne politične vizije in interesa. Kljub temu Kadič opozarja, da je zelo pomembno, da se Slovenija poveže s skupino držav, ki imajo večjo težo. Žal se premalo zavedamo, da gre v mednarodnem okolju, “predvsem za uveljavljanje lastnih interesov. Če so neka skupina, oz.  njihovi vodje ugotovili, da se interesi premalo spoštujejo oz. jih niso sposobni uveljavljat posamezno, in če to služi interesom Slovenije, pri tem pa ne ovira skupnih interesov celotne EU, je to po mojem mnenju pozitivno.  Pripisovat negativno konotacijo tovrstnim zvezam je lahko zelo nehvaležno, takšna dejanja pa imajo lahko tudi vse prej kot dober namen.”

Levica ne deluje v interesu države
V času pogajanj se je s kritikami na veliko oglašala leva opozicija, ki je vsako potezo predsednika vlade pospremila z ostrimi napadi. Kadiču se zdi razumljivo, da želi opozicija izražati svoja stališča in vplivati na volivce, a pogreša sliko enotnosti pri zavzemanju za interese države. “Včasih pri spremljanju različnih zapisov in nagovorov trenutnih opozicijskih vodij dobim občutek, da so jim v ospredju bolj njihovi lastni, parcialni interesi in ne skupni interesi Slovenije. To za skupno dobro države zagotovo ni najboljše.”

Edvard Kadič (Foto: Nova24TV)

Jeretiču se ob tem zdi pomembno, da so sredstva počrpana na pameten način. Slovenija bi lahko ta sredstva najlažje uporabila z velikimi državnimi projekti,”ker gre to najbolj enostavno. Po drugi strani pa je zelo pomembno, da pridejo ta sredstva tudi do malega in srednjega  gospodarstva. Mislim, da bo program debirokratizacije ena ključnih zadev v naslednjih mesecih.”

Luka Perš