fbpx

Polomija v DeSUS-u: Prišlo je do odstopov

Predsednik stranke DeSUS Ljubo Jasnič. (Foto: STA)

Poslanci PS DeSUS se distanciramo od dejanj Vodstva stranke na današnji seji Sveta stranke DeSUS,” so v izjavi za javnost zapisali v poslanski skupini DeSUS. Pod izjavo so se podpisali Franc Jurša, Branko Simonovič ter Ivan Hršak. Predsednik Sveta Anton Urh je na današnji seji  zaradi predlagane točke o “problematičnem vodenju sej” odstopil – zamenjal ga je Emil Kumer, ki pa je zaradi pritiskov nato tudi odstopil. Člani sveta stranke so nato izvolili novega predsednika, to mesto je zasedel Srečko Felix Krope.

Svet DeSUS na današnji seji v Gorjuši pri Domžalah obravnava osnutek volilnega programa za nastop na pomladanskih državnozborskih volitvah. Toda prvotni načrti so padli v vodo, in po sedaj znanih informacijah se tam dogaja prava drama. Predsednik in podpredsednik Sveta DeSUS Anton Urh in Emil Kumer sta odstopila – šlo je za to, da bi se na dnevni red seje sveta uvrstilo dodatno točko, ki je govorila o problematičnem vodenju sej s strani Urha. Na podlagi tega je Urh odstopil. Začasno vodenje je prevzel predsednik sveta stranke Kumer in je želel sejo prekinit, temu pa so se nekateri uprli.

Na podlagi teh pritiskov, ki jih je bil deležen tudi s strani Brigite Čokl, Vlada Bezjaka in Draga Kocbeka, je potem odstopil še Kumer, kot predsednik in kot današnji vodja. Po njunem odstopu so sejo zapustili številni člani Sveta. Spomnimo, omenjena trojica je pred časom tudi  zahtevala razrešitev poslancev DeSUS-a. Urh je sicer tudi večkrat nasprotoval, da bi na dnevni red sploh uvrstili izključitev poslancev DeSUS iz stranke, po naših informacijah tudi na tej seji do tega ne bo prišlo. Da so bo zgodil dokončen razpad stranke, so pred sejo Sveta opozorili tudi v poslanski skupini DeSUS, kjer so se Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak distancirali od potez vodstva stranke.

Foto: STA

Svet stranke DeSUS je na današnji seji sprejel sklep, da predsednika stranke Ljuba Jasniča pooblastijo za pogovore o morebitnem sodelovanju na volitvah z drugimi političnimi strankami. Največ možnosti za povezovanje Jasnič za zdaj vidi z nepovezanimi poslanci, a poudarja, da je DeSUS samostojna stranka, ki pripravlja lasten volilni program.

Srečko Felix Krope je novi predsednik Sveta DeSUS. (Foto: STA)

Sara Kovač