fbpx

Polovica podjetja največjega slovenskega organizatorja potovanj Nomago, v lasti Darka Klariča, gre v roke Slovenskih železnic!

Darko Klarič in Dušan Mes. (Foto: STA)

Ob koncu lanskega leta se je na veliko govorilo, da se je Darko Martin Klarič, lastnik in predsednik upravnega odbora Adventura holding, ki predstavlja eno največjih slovenskih poslovnih skupin, odločil za prodajo skupine Nomago, enega največjih avtobusnih prevoznikov v državi. Že meseca marca smo poročali, da Slovenske železnice veljajo za resnega kupca (šlo naj bi za posel v vrednosti od 20 do 30 milijonov evrov), in da Klarič s prodajo hoče pridobiti kapital z namenom, da bi vzpostavil novi medijski projekt tranzicijske levice. Očitno pa je prišlo do premika. Nadzorni svet Slovenskih železnic bo namreč na četrtkovi seji pričel z obravnavo nakupa polovice avtobusne skupine Nomago. Sodeč po neuradnih informacijah Financ je pričakovati, da bo nakup s strani nadzornikov potrjen že do konca tega meseca. 

Darko Martin Klarič  je lastnik poslovne skupine Adventura Investments, ki se ukvarja z vlaganjem v večinske deleže podjetij, ki obetajo, z namenom poslovnega in finančnega prestrukturiranja, da se razširi njihovo poslovanje. Iz uradne strani podjetja je razvidno, da imajo okrog 240 milijonov evrov letnih prihodkov. Darko Klarič podjetje vodi skupaj s svojim sinom Tilnom Klaričem in Alešem Škerlakom, ki tudi zaseda mesto glavnega izvršnega direktorja. Med drugim pa velja tudi za lastnika največje oglaševalske agencije za medijsko načrtovanje, optimizacijo in zakup oglasnega prostora v klasičnih in digitalnih medijih Media Publikum.

Izletnik Celje, avtobusno podjetje Rižana, Integral Brebus iz Brežic, novogoriški Avrigo, Promet Mesec iz Logatca, Brioni iz Pulja, turistična agencija STA Potovanja in Alibus International iz Italije so avtobusna podjetja, ki so povezana v Nomago. Preden je prišlo do združitve podjetij v Nomago so pri Adventuri v Avrigo pripojili Integral Kočevje, Integral Zagorje in Integral Notranjska, koroški Koratur pa je bil junija 2017 pripojen k prevozniku Izletnik Celje. “Pred sklenitvijo posla bo Nomago izločil manjši del hrvaškega dela skupine, gre za poslovno nepotrebne nepremičnine, ta je predvidena do podpisa pogodbe, predvidoma v prvem četrtletju prihodnjega leta,” navajajo Finance in ob tem dodajajo, da bodo v skupini ostale Nomagove hrvaške družbe (Vollo tehnologije, Nomago Mobility in prevoznik Brioni) in italijanska družba Alibus International. Za slednjo sicer velja, da naj bi predstavljala največji potencial za rast. Kot odvisni družbi se štejeta tudi Šola vožnje Izletnik in Alptours.

Foto: Facebook

Poslovni imperij Darka Klariča ima v lasti Nomago, družbo Marg, Big Bang, Marino Portorož in Nautički centar Liburni. Nogometni klub Bravo iz Ljubljane, kjer zaseda mesto častnega predsednika kluba, pa velja za njegov zasebni športni projekt. Čemu se je ta zanj odločil niti ne čudi toliko glede na to, da je v preteklosti kar petnajst let zasedal mesto predsednika in direktorja Nogometnega kluba CMC Publikum iz Celja, štiri leta pa je bil tudi predsednik nadzornega odbora Nogometne zveze Slovenije (NZS).

Vlada Marjana Šarca za Nomago namenila preko 28 milijonov evrov

Podjetje Nomago velja za največjega slovenskega organizatorja potovanj, ki sodeč po podatkih na uradni strani v potniškem cestnem prometu združuje 600 avtobusov, ki lahko na več kot 500 rednih linijah prepeljejo prek 10 milijonov potnikov letno. Podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1989, je od leta 2003 z naslova državnih podjetij, ministrstev in občin prejela 221.528.617,38 evrov. Nekdanja Šarčeva vlada, ki je vrgla puško v koruzo, in ministrstvo za infrastrukturo pod vodstvom Alenke Bratušek je Nomagu namenila 28.350.767,02 evrov.

Vir: Erar

Vir: Finance

Poročali smo že, da je oglaševalska agencija Media Publikum tista, s katero si je Klarič utrl svojo pot v poslovni svet in tekom dolgoletne kariere ustvaril pravi poslovni imperij. Največja slovenska oglaševalska agencija, ki se med drugim ukvarja s snovanjem oglaševalskih akcij, analizo potrošnikov, blagovnih znamk, medijev, ciljnih skupin, konkurenčnega oglaševanja, oblikovanjem medijskih strategij s pomočjo lastnih oglaševalskih orodij Optimus, pripravo načrtov oglaševanja v posameznih medijih, zakupom oglasnega prostora, izvedbo in nadzorom oglaševalskih akcij, post analizo oglaševanja, strokovni svetovanjem, koordinacijo oglaševalskih dejavnosti naročnikov na tujih trgih, je od leta 2003 pa do danes prejela javna sredstva v višini 3.136.537,98 evrov. Med najbolj naklonjene plačnike se uvršča javna RTV Slovenija, ki je podjetju do sedaj nakazala 1.671.423,47 evrov. 

Vir: Erar

Po poročanju Siola je družba Adventura holding v lasti Klariča septembra 2018 v zameno za 18 milijonov evrov postala lastnica podjetja Big Bang, ki na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva s tržnimi deleži, ki segajo od 30 odstotkov pa vse do 60 odstotkov. Poleg vodilnega položaja na omenjenih trgih sodi podjetje tudi med večje ponudnike telekomunikacij in bele tehnike. Podjetje je sodeč po podatkih aplikacije Erar, od oktobra 2018 do danes, prejelo 4.286.399,98 evrov javnih sredstev. Med največje plačnike se uvršča Pošta Slovenije.

Vir: Erar

Nina Žoher