Pomenljiva razlika v izjavi poljskega in slovenskega predsednika vlade o vojni v Ukrajini

Izjava slovenskega premierja Roberta Goloba je veliko bolj "vsegliharska" in proruska v primerjavi z voditelji drugih držav. (Foto: epa)

Predsednik vlade Robert Golob je na poti v Bruslju, kjer je pred srečanjem voditeljev EU izenačil odgovornost Ukrajine in Rusije za vojno v Ukrajini. Medtem ko zahodne države pospešeno pomagajo, da se Ukrajina pripravi na novo in obnovljeno agresijo Ruske Federacije, Robert Golob meni, da morata biti za mir pripravljeni obe strani – kakor da odgovornost za neizzvano agresijo in morijo, ki je sledila, ni odgovorna prav Ruska Federacija. Njegove natančne besede: “Danes bo z nami predsednik Zelenski. Pri vsakem mirovnem načrtu je temelj pripravljenost obeh strani. Bojim se, da se obe strani pripravljata na zaostritev vojaških spopadov. To ne more biti dobra popotnica za mirovniški načrt.” Poljski premier je medtem jasen: “Vojna se mora končati z zmago Ukrajine.”

Predsednik SDS Janez Janša se je na Golobovo izjavo na Twitterju nemudoma odzval z naslednjimi besedami: “Ni metra za globino te “vrhunske” ocene. V Ukrajini ni dveh enakih strani. Je agresorska Rusija in napadena Ukrajina. Zločinec in žrtev. Pomagajte žrtvi, da se ubrani in ne delajte sramote Sloveniji.” 

Janša je k svojemu zapisu dodal še zapis poljskega predsednika Morawieckega, ki ima povsem drugačno mnenje od našega predsednika vlade.

Morawiecki je ob zasedanju voditeljev EU dejal naslednje: “Danes imamo srečanje s predsednikom Zelenskim v Bruslju. Govorili bomo o trenutni situaciji v Ukrajini in kako lahko vojaška in humanitarna pomoč pomagata Ukrajini na poti do zmage.” Še bolj eksemplarična pa je naslednja izjava poljskega predsednika: “Najpomembnejša današnja tema je še vedno vojna v Ukrajini, ker si vsi želimo miru, varnosti in stabilnosti v najkrajšem možnem času. Ta vojna se mora končati. Pa vendar, končati se mora tako, da Ukrajina zmaga. To je jasno vsem tukaj.”

Morda ne vsem, bi lahko pripisali. Glede na zadnje izjave to ni prav nič jasno prav predsedniku vlade Republike Slovenije.

Romana Tomc: Če bi to izjavili pred evropskimi poslanci, bi vas izžvižgali
Kritik na račun Goloba ne manjka. Evropsko poslanko Romano Tomc je izjava slovenskega premierja negativno presenetila ravno v času, ko je pričakovala predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega, da je ta nagovoril prisotne v Evropskem parlamentu. Ob tem mu je svetovala, naj ne sramoti Slovenije. “Če bi tole izjavili v Evropskem parlamentu, bi vas izžvižgali,” je pojasnila. Trenutno je Evropska unija enotna, da je potrebno napadeni Ukrajini pomagati  s sodobnim orožjem, stališča, kakršna zagovarja slovenska vlada pa so na politični ‘margini’. To je namreč garant, da se zna Evropa sama braniti pred grožnjami, kakršna je Putinova Rusija.

Romana Tomc (Foto: Arhiv Demokracije)

Izjavo Goloba pozdravil skrajni Kordiš
Toplo pozdravljam najavo predsednika vlade, da novega pošiljanja slovenskega orožja v Ukrajino ne bo,” pa je Golobovo današnjo izjavo podprl poslanec Levice Miha Kordiš.  Ta namreč zagovarja stališče, da je pošiljanje orožja huda napaka, ki vodi izključno v stopnjevanje konflikta v interesu ZDA. Kot je dejal, ga je Golob danes pomiril in ponovno dokazal, da vlada izvršuje radikalno levo politiko, ki je med ostalimi evropskimi voditelji ne boste zasledili.

Poslanec Levice Miha Kordiš (Foto: STA)

Gal Kovač