fbpx

POMEMBNO: Na ta datuma bomo volili predsednika republike in župane

Slika je simbolična (foto: sta)

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je razpisala predsedniške volitve in lokalne volitve. Predsednika republike bomo volili 23. oktobra, župane in občinske svetnike pa 20. novembra. Za Pahorjevega naslednika se bo borilo več kandidatov in kandidatk. Nekdanjemu zunanjemu ministru Anžetu Logarju bo nasproti stala Nataša Pirc Musar in Marta Kos. Kandidaturo je napovedala tudi doktorica filozofije Nina Krajnik. 

Z današnjim dnem pa je bil določen tudi datum začetka volilnih opravil, in sicer 22. avgusta. Takrat bo možno tudi oddati kandidaturo. Volilna opravila za lokalne volitve je bil določen na 5. septembra. V občinah, kjer bo potreben drugi krog, bo ta potekal 4. decembra. Zmagovalec volitev bo predvidoma prisegel 23. decembra, dan po izteku Pahorjevega mandata, ki je svoj mandat začel 23. decembra 2017.

Napovedan oster boj med kandidati
Na predsedniških volitvah se obeta hud boj med kandidati. Na levi strani sta doslej napovedali kandidaturo odvetnica Nataša Pirc Musar, ki se v tekmo podaja z blagoslovom Milana Kučana in Danila Türka, ter Marta Kos, nekdanja diplomatka, ki jo je podprl predsednik vlade in njen strankarski kolega Robert Golob. Za Pahorjev prestol se bo potegovala tudi filozofinja Nina Krajnik, ki se ne opredeljuje eksplicitno, ali spada na levi ali desni politični pol, si pa je na levi strani nakopala precejšnjo zamero, ko je večji del leve strani označila kot “leve privatizatorje.”

Kandidaturo je napovedal še župan Kočevja Vladimir Prebilič, psihoanalitičarka Nina Krajnik, glasbenik Gregor Bezenšek mlajši in zastopnik Antropozofskega društva Slovenije Leo Trojar.

Kampanjo je doslej zaznamoval bolj med levima kandidatkama, do katerega je prišlo po tem, ko je zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan podprl Musarjevo, saj meni, da ne bi bilo dobro, da bi tri najvišje funkcije v državi zasedale osebe, ki izhajajo iz ene politične stranke. S potencialno izvolitvijo Marte Kos za predsednico države bi imelo Gibanje Svoboda funkcijo predsednika vlade, predsednice državnega zbora in mesto predsednice republike.

Anže Logar se je odločil osvojiti 30 slovenskih vrhov iz knjižice s podobnim imenom “30 vrhov”. (Foto: Facebook)

Zanimivo kampanjo vodi tudi Anže Logar, ki se je odpravil osvajati vrhove slovenskih gora, hkrati pa namerava obiskati vsa večja slovenska mesta. Kot je povedal, želi iz ust ljudi slišati, kaj jih v Sloveniji najbolj muči in kaj bi bilo potrebno spremeniti.

Več sledi

Andrej Žitnik