POP TV in Kanal A oglobljena zaradi kršenja volilne zakonodaje ter izločitve dveh predsedniških kandidatov pred volitvami

Inšpektorat za kulturo in medije je v inšpekcijskem nadzoru oglobil televiziji POP TV in Kanal A zaradi kršitev zakona o volilni in referendumski kampanji, saj so v televizijskih soočenjih predsedniške kampanje izločili Suzano Laro Kraus in Andreja Šiška. Prijavo je podal Blaž Babič, odgovorni mediji pa so dobili zgolj simbolično nizko globo v višini 1500 evrov, za odgovorne osebe pa 350 evrov. 

“Izdajatelji medijev morajo najkasneje 45 dni pred dnem glasovanja na volitvah /…/ določiti in objaviti pravila (obseg, pogoje in način) za izrabo programskega časa oziroma časopisnega prostora za predstavitev kandidatov /…/ in njihovih programov,” določa šesti člen zakona o volilni in referendumski kampanji, ki pa ga komercialni televiziji POP TV in Kanal A nista upoštevali med kampanjo za predsednika republike, saj so pravila objavili le 16 dni pred volitvami, vsem na očeh pa so iz predvolilnih soočenj izločili predsedniška kandidata Suzano Laro Krause in Andreja Šiška.

Prijavo medijev na Inšpektorat RS za kulturo in medije je podal pravnik Blaž Babič, ki je med drugim prijavil tudi televizijo Planet TV, vendar izreka še ni bilo, kršiteljem pa je očital “kršenje vseh civiliziranih standardov demokratičnega postopka, kršenje načela enakopravnosti, pomeni izvajanje diskriminacije, ki je prepovedana s 14. členom Ustave RS”. Hkrati pa je zapisal, da gre tudi za kaznivo dejanje preslepitve z namenom vplivanja na rezultat volitev.

Naposled je medija POP TV in Kanal A inšpektorat kaznoval z globo v višini 1500 evrov, za odgovorno osebo pa je ta 350 evrov. Babič opozarja, da gre za izredno nizko kazen, glede na to, da je njun skupni lastnik Pro Plus pravi medijski gigant z milijonskimi prihodki. Po njegovem bodo zaradi globe še naprej nadaljevali s kršitvami zakonodaje z namenom prikrajanja volilnih rezultatov.

Kako je potekala ustna pritožba Babiča pri podjetju Pro Plus?
“Danes sem večkrat (to bi moralo biti vaše delo, pravzaprav) klical na podjetje PRO PLUS, d. o. o. (01 58 93 202), da bi dobil odgovor na vprašanje, kje so objavljena njihova pravila. Najprej sem govoril z neko Majo (Korošec?), ki je obljubila, da me bo poklicala nazaj. Ker me ni, sem poklical ponovno in govoril z Marijano Lisjak, ki me je vezala do dnevne urednice Kristine Hacin, ki me ni vezala do odgovorne urednice Tjaše Slokar Kos in je poklopila slušalko. Potem sem klical še tretjič in od ene od prej naštetih dobil odgovor, da ji je urednik spletnega portala 24ur.com Denis Oštir zagotovil, da članek, ki poljudno predstavlja pokrivanje volilne kampanje, pravzaprav so pravila, pripravljena v skladu s šestim členom ZVRK. Nikjer tudi ne piše, da gre za pravila!”

C. Š.