POP TV ne želi, da izveste kje in kako ministrice zapravljajo vaš denar

Foto: STA

Minuli teden je zaznamovalo kar nekaj informacij, ki še dodatno spodkopavajo kredibilnost aktualne vlade in njeno vse prej kot korektno delovanje. Kljub temu pa očitno za POP TV oziroma 24ur niti ena od teh informacij ni bila dovolj pomembna, da bi o tem poročali. Niti črna gradnja in privatizacija vode infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek niti dejstvo, da se digitalna ministrica Emilija Stojmenova Duh na zasebne dogodke na Kitajsko vozi na davkoplačevalske stroške in niti domnevna nakazila Svetlani Makarovič v znesku 15 tisoč evrov od njene lojalne privrženke, kulturne ministrice Aste Vrečko.

Levi in osrednji mediji ostajajo lojalni vladajoči koaliciji. Njihova vloga ni poročanje in obveščanje javnosti, njihova osrednja naloga je predvsem preusmeritev pozornosti od pomembnih in bistvenih dogajanj, ki se dogajajo na političnem parketu v Sloveniji. Tako poskrbijo, da grejo bistvene informacije, ki bi jih ljudje morali vedeti, neopazno mimo njih, medtem ko ljudi obveščajo o stvareh, ki nimajo neposrednega vpliva na njihovo življenje. Tako je 24ur zdaj na veliko poročal o streljanju v Novem mestu, ni pa poročal o tem, kako aktualna vlada denar davkoplačevalcev koristi v lastne namene in zlorablja svojo moč. Vloga medijev v svobodni družbi je raziskovanje, obveščanje in zagotavljanje ključnega nadzora politične moči. Ampak, ali je res?

Preberite tudi: Tina Gaber tarna, ker si lahko privošči dopust na Siciliji, ne more pa si kupiti hiše

V dokazovanju lojalnosti Golobovi vladi je POP TV znova poskrbel za “dimno zaveso” in odvračanje pozornosti od bistvenih dogodkov, ki so se zgodili v minulih nekaj dneh. Tako ljudem strežejo z novicami, ki so v tem trenutku zanje manj pomembne, kot pa da bi razkrili vladne predstavnike, ki so jih ljudje izvolili, danes pa ti isti na vse mogoče načina zapravljajo njihov denar za svoje “potrebe” in/ali domnevno delujejo v neskladju z zakonom. Še nekaj dni nazaj smo poročali o trditvah portala trma.si, da za počitniški objekt infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek, ki je bil vrsto let črna gradnja, pred priključitvijo na vodovodno omrežje ni bil odmerjen komunalni prispevek, kot to določa zakon. To je potrdil tudi šef kranjske komunale Matjaž Berčon. Odmero prispevka bi morala skladno z zakonom kot lastnika zahtevati Bratuškova ali njen mož, a tega nihče od njiju ni storil. Prispevek jima je občina naknadno odmerila po medijskih objavah, čeprav tega načeloma ne počnejo. Bratuškova je trdila, da “je postopek peljal njen mož in da ni sodelovala”, vendar to ne izniči dejstva, da Bratuškova ni izpolnila svojih odgovornosti, ko prispevka ni plačala, in da je bila njena vikendica vrsto let črna gradnja, a za to nihče ne odgovarja.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek (Vir: STA)

Spomnimo na besede Bratuškove iz časa ministrovanja, ko je po nekaj dneh svojega mandata zaradi črne gradnje odstopil minister v njeni vladi Igor Maher. “Pričakujem, da bo ravnanje, ki ga je pri tem izkazal minister Maher, tvorno vplivalo na ukrepanja v podobnih primerih, ki zahtevajo odločno držo,” je takrat dejala Bratušek, ki je njegovo odločitev za dejanja označila za “ideal” in “odločno držo”. Po navedbah portala MMC RTV je bila prav v času izrečenih besed že tudi sama lastnica omenjene vikendice – dvojna merila v najvišji obliki – pa je danes zmogla tudi sama to “odločno držo”? Seveda ne.

POP TV niti o zasebnih letih Stojmenove Duh na naše stroške
Kot je prikril zgornjo vest, je zamolčal tudi informacijo, da se digitalna ministrica Stojmenova Duh, za katero še danes ne vemo čisto točno, kaj dejansko v vladi počne (saj nič koristnega še nismo slišali), vozi na Kitajsko na zasebne dogodke z letalom – in to na davkoplačevalske stroške, podobno kot je storila njena strankarska kolegica Urška Klakočar Zupančič ob prelomu leta, ko je z vladnim falconom poletela do Dunaja in nazaj. Tako Klakočar Zupančičeva kot Stojmenova Duh imata skupno, da sta skušali opravičiti nesmotrno trošenje davkoplačevalskih sredstev z izgovori, da je šlo za državniško pot v dobro Republike Slovenije, ministrstvo za digitalno preobrazbo pa je seveda krilo stroške. Navadno ogranizatorji tovrstnih dogodkov za svoje povabljence poskrbijo, tako da jim ni treba seči pregloboko v denarnico, je pa res, da to ne velja za nepovabljene, ki se dogodka udeležijo na svojo željo. Kam spada Stojmenova Duh, presodite sami – POP TV vam zagotovo ne bo povedal.

Kaj pa domnevna nakazila kulturne ministrice?
Omenjenemu osrednjemu mediji pa se ni zdelo vredno javnost obvestiti niti o domnevnih nakazilih kulturne ministrice Aste Vrečko. Ta naj bi kar mimo postopkov in predpisov, nakazala (javni) denar Svetlani Makarovič. Govori se o znesku 15 tisoč evrov, konkretno o denarni nagradni vsoti, ki jo je leta 2000 Svetlana Makarovič zavrnila, potem pa 22 let kasneje zahtevala nazaj.

Ker Vrečkova ni mogla Makarovičevi ustreči uradno, se je zadeve lotila kar “mimo pravil”.

Logično, da se je sebi ideološko enaki v bran postavila kulturna ministrica, ki je Makarovičevi očitno obljubila nagrado – tako ali drugače. In izbrala je “drugače” celo mimo vseh pravil, saj je iz ožjih kulturnih krogov izšla informacija, da ji je ta kar tako nakazovala denar. Kot je zapisal Portalplus, delovanje Aste Vrečko že dolgo časa razkriva pravo paradigmo lika delovanja slovenskega komunista v dvajsetem stoletju. Do kdaj še? Dokler jo bodo osrednji mediji krili zagotovo.

Ana Horvat