fbpx

Popadljiva voditeljica POP TV Petra Kerčmar nad ministra Aleša Hojsa

Foto: Nova24TV

Kdor si je ogledal sredina osrednja poročila 24UR, se ni mogel načuditi nad popadljivostjo Petre Kerčmar, ki jo je ta v stilu Uroša Slaka pokazala, ko je v studiu skupaj s sovoditeljem Janijem Muhičem gostila ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Očitno je, da skakanje v besedo in podtikanje izjav, ki nikoli niso bile izrečene, le ni predstavljalo dobrega recepta za očrnitev ministra, saj je ta od začetka do konca mirno in zbrano odgovarjal na vsa vprašanja. 

Ko je Kerčmarjeva povprašala Hojsa, če bo sprejel ponujeni odstop, je ta odgovoril: “Najverjetneje da. Želim se samo prepričati, kako in na kakšen način je ravnala policija. Verjamem, da je ravnala korektno, tako kot z vsemi državljani. Pričakujem pa, da glede na to, da je to tako udaren prispevek v vaši najpomembnejši emisiji, da bo to postal standard tudi v prihodnje. Mi imamo primere, ki jih verjetno dobro poznate, ko so se župani vinjeni izogibali in bežali pred policijo. Torej tega gospod Breznik ni storil. Kot vem, je ravnal tako, kot ga je usmerjala policija. Nimam tukaj kaj očitati,” je povedal Hojs in dodal, da je razočaran, da se je to zgodilo. Breznik je bil namreč po besedah Hojsa izjemen sodelavec, delal je po 16 ur na dan. “Kot vidite, je tudi sam pojasnil, kako je do tega prišlo. Torej, urejal je sponzorske in donatorske stvari za Karitas in Rdeči kriz, tako da iz tega vidika  moram reči, da mi je žal.”

Kerčmarjeva, ki je Hojsa želela prekiniti že med odgovorom na prvo vprašanje, je pristavila, da je odstop sicer edina prava poteza, nato pa nadaljevala s podtikanjem izjave, kako naj bi tekom dne vendarle govoril, kako odstop Breznika sploh ni potreben. “Vendarle, kar se je čez dan dogajalo, ko smo govorili najprej z gospodom Breznikom, je ta dejal zakaj bi vendar odstopil, potem smo govorili z vami in ste dejali ni toliko kršitev, da bi zahtevali razrešitev. Pred pol ure pa popoln preobrat. Torej ali je prišel vmes kakšen klic, ali ste nenazadnje ugotovili, da gre za prevelike politične posledice,” je Kerčmarjeva v vprašanje nanizala Hojsu.

Foto: Nova24TV

Hojs ji je dal vedeti, da to, kar je povedala, prvič sliši, da je izrekel. Seveda se je Kerčmarjeva nemudoma odzvala in dala vedeti, kako naj bi Hojs to izdal v pogovoru z novinarjem Pop TV. “Ne, v pogovoru z vašim novinarjem sem rekel, da ne poznam zadeve in moram najprej govoriti z gospodom Breznikom,” je poudaril. “Breznik se mi najprej ni javil, kasneje se mi je javil in povedal, da je najprej poklical vaše novinarje, ki so ga klicali. Prosim, da stvari, ki jih tukaj navajate, ne trdite vnaprej. Nikoli nisem rekel, da to ni taka kršitev, ki bi zahtevala odstop. Rekel pa sem, da bom v vsakem primeru najprej želel rešiti zadevo, videti kako je postopala policija. Če Breznik ne bi ponudil tega odstopa, bi to zahteval sam.”

Slepiti se o tem, da ta informacija ne bi prišla ven, je nesmiselno
Ko so ga povprašali, če je šele v sredo po 14 dneh izvedel za vse skupaj, je Hojs odgovoril, da je tudi zanj bila dilema, zakaj tega ni izvedel prej. “Z gospodom Breznikom se zadnja dva tedna praktično nisva videla. Kot veste pri nas so bili prazniki, ta ponedeljek pa kolegija ni bilo. To zadevo je pojasnil tako, da mi je zadevo nameraval povedati v petek, ko je sklican redni kolegij z vsemi sekretarji in našimi direktorji naših področij. To sem tako izvedel po tem, ko so me poklicali,” je povedal Hojs. Ob tem je Kerčmarjeva dodala, da torej, če sami informacije ne bi pridobili, informacija sploh ne bi prišla ven in Breznik bi ostal na položaju? Hojs se ni pustil zmesti in je poudaril, da bi prej ali slej informacija prišla ven. “Slepiti se o tem, da ta informacija ne bi prišla ven, je po moje nesmiselno. Čim je nekdo enkrat v policijskem postopku in zaveden v evidencah, sploh če je vozil prehitro, ali pa je še napihal, bi zadeva prej ali slej prišla ven. Očitno novinarji do teh informacij dostopate prej kot minister.” 

Foto: Nova24TV

Seveda Kerčmarjeva ni mogla niti čez posnetke, ki so nastali tekom obiska v Črnomlju. “Kakšen zgled dajete s posnetki iz Črnomlja, ko ne ohranjate socialne distance? Drug poleg drugega, z ramo ob rami?” Tudi pri tem vprašanju, je Hojs nadaljeval v svojem tonu in izpostavil, da je velika škoda, da med obiskom niso posneli  sami sebe, svojih snemalcev in poročevalcev, ki so stali drug ob drugem. “Iskat dlako v jajcu ob nekem obisku, kjer smo želeli predstaviti, kako pomembno je delo tako policije kot vojske, ob tem pa ne videti lastnega bazena in pomesti pred lastnim pragom, se mi zdi neprimerno.”

Ko je Kerčmarjeva spoznala, da ji je minister nalil čistega vina, je histerično skočila v besedo Hojsu in dejala: “Vseeno, vi ste visoki funkcionarji. Vi sprejemate odloke, da jih mi upoštevamo.” Hojs ji je odgovoril: “Gospa, če mi boste dovolili, bom povedal. Zavedam se, da je bilo to druženje morda preblizu. Razdalja samo 0,8 m, ne 1.5 m, ampak stali smo zunaj na svežem zraku. Resnici na ljubo, v tistem trenutku, nihče ni pomislil na to, da boste novinarji problematizirali nekaj, kar po moji oceni ni potrebno problematizirati.”

Hojs je dal vedeti, da prizna to, kar je povedala glede medsebojne razdalje med obiskom in zatrdil, da bodo naslednjič to popravili. “Mislim, da to ne sme biti udarna tema pri tem, kako se državljani vestno in zrelo obnašajo v tem času.” “Ampak gre za sporočilo,” je dodala Kerčmarjeva. Hojs je mrtvo hladno pristavil drži. Pri tem pa je vseeno zanimivo, kako je spet najbolj glasen z očitki tisti, ki se tudi sam ne drži primerne socialne distance. Ali ta za voditelja oddaje ne velja?!

Hana Murn