fbpx

Popoln kaos: Iranska tiskovna agencija potrdila, da državni sekretar na zunanjem ministrstvu Matej Marn izraža podporo Iranu!

Naslovna slika Državne iranske tiskovne agencije, na kateri sta iranski veleposlanik v Sloveniji Kazem Shafei ter državni sekretar zunanjega ministrstva Matej Marn. (Foto: IRNA)

Državna iranska tiskovna agencija (IRNA) je 7. januarja poročala o uradni izjavi slovenskega zunanjega ministrstva, da je bil ameriški uboj iranskega generala Kasema Solejmanija kršitev mednarodnega prava in se tako postavil proti koaliciji zahodnih držav. To škandalozno izjavo je podal državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Matej Marn, vendar so na ministrstvu za zunanje zadeve novico zanikali. Toda, kot smo izvedeli, je Marn sekretar iz kvote stranke SD, v kateri so obsojali napad na najbolj iskanega svetovnega terorista, zato je resničnost izjave še kako verjetna. “Gospod Marn je član Socialnih demokratov. Ta stranka ima drugačen pogled na dogajanje na Bližnjem vzhodu,” nam je zaupal nekdanji zunanji minister dr. Dimitrij Rupel.

Zmeda v slovenski politiki je po “reševanju” šestih vojakov še popolnejša. Na spletu je namreč moč najti novico Iranske tiskovne agencije, kjer državni sekretar ministrstva za zunanje zadeve Matej Marn ob iranskem veleposlaniku v Ljubljani, Kazemu Shafeiu, izraža podporo Iranu po uboju revolucionarja Kasema Solejmanija. Novica je škandalozna in v siceršnjem nasprotju s stališči ministrstva za zunanje zadeve.

Vendar so po objavi na ministrstvu za zunanje zadeve zanikali resničnost navedbe IRNA in napisali, da je ta izjava lažna. Razumemo, da iranski režim podaja propagandne novice o Združenih državah Amerike, toda glede na neusklajenost, zmedo in nasprotujoča si politična stališča vodstva na zunanjem ministrstvu, je podpora sekretarja Iranu še kako mogoča. Celotno izjavo si oglejte ne tej povezavi.

“Jaz mislim, da gospod Marn je pač nekdo, ki razmišlja drugače kot se spodobi za slovensko nacionalno zunanjo politiko. Je v razkoraku z njo. Najbrž bi moral pojasniti to svojo izjavo. Jaz si predstavljam, da jo bo zanikal. To bi bilo še morda najbolj modro,” pa nam je v telefonskem pogovoru zaupala bivši dolgoletni zunanji minister Dimitrij Rupel.

Rupel: Neznosna zmešnjava na področju obrambe in zunanje politike
Zmeda je še toliko večja, saj je zunanji minister Miro Cerar na skupnem odboru za zunanjo politiko ter obrambo povedal, da Slovenija ostane kredibilna članica proti Islamski državi in zato ostaja v Iraku. Na drugi strani pa državni sekretar Matej Marn s svojo izjavo zarine nož v hrbet istim zaveznikom, ki se borijo proti Islamski državi. “Jaz berem v nekaterih osrednjih slovenskih časopisih podobna mnenja. Na televiziji poslušamo izjave o tem, da Američani provocirajo. Tako rekoč, da ima Iran prav, v tem, ko vsepovsod po svetu razvnema razne teroristične skupine in napade. Jaz se kdaj pa kdaj vznemirim. V zadnjih letih je zmešnjava na področju obrambe nacionalnih interesov in politike neznosna,” nam je povedal Dimitrij Rupel.

Neenotnost vidna že na relaciji minister-državni sekretar
Slovenska zunanja politika se je v zadnjem obdobju izkazala za neenotna ter ni zavzela enotnega stališča. Po mnenju Rupla tudi zaradi strankarskih preigravanj. “Prvi aksiom urejenih odnosov na področju varovanja nacionalnega interesa je složnost vseh elementov oblasti, predvsem vlade. V parlamentu se lahko pojavlja marsikaj, v vladi pa mora biti enotnost. Ne samo med zunanjim ministrom in njegovim državnim sekretarjem, temveč tudi med zunanjim ministrom in predsednikom vlade, drugimi ministri itn… To je nekaj, kar se smatra samoumevno v civiliziranem modernem demokratičnem svetu. V Sloveniji je kot vidim zadnje čase zelo veliko strankarskega obstreljevanja in vseh mogočih strankarskih izjav na najrazličnejše teme, ki ne bi smele bit predmet strankarskih izjav in razlik,” o slovenski neenotnosti meni Rupel.

Zunanji minister Miro Cerar govori, da smo kredibilna članica koalicije proti Islamski državi, njegov državni sekretar Matej Marn pa s svojo izjavo na uradni iranski medijski agenciji zarine nož v hrbet Združenim državam Amerike (Foto: STA)

Ali na dejanja Mateja Marna vplivajo tudi njegova morebitna stranka Socialni demokrati?
Matej Marn naj bi bil po mnenju Rupla član Socialnih demokratov. “Gospod Marn je član Socialnih demokratov. Ta stranka ima drugačen pogled na dogajanje na Bližnjem vzhodu.”

To se je po njegovem pokazalo že pri vprašanju priznanje Palestine. Ta stranka in nekateri faktorji v slovenski zunanji politiki so na strani neuvrščenih držav ali tistih, ki imajo težave z demokracijo. Po mnenju profesorja mednarodnih odnosov to ni nič nenavadnega. “To traja že nekaj časa. Če bi državni sekretar na zunanjem ministrstvu izjavil kaj takega kot pravite, bi ne dolgo več bil državni sekretar. Ne na takem mestu, ne takem ministrstvu si teh razlik ne moreš privoščiti,” zaključuje svojo kritično misel o še enem spodrsljaju slovenske zunanje politike nekdanji dolgoletni zunanji minister Dimitrij Rupel.

Luka Perš