Poročilo Knovs: Znanka predsednika vlade je imela na Sovi posebno obravnavo!

Foto: STA

Znanka predsednika vlade je imela pri zaposlitvi na SOVI posebno obravnavo, ki je odstopala od ustaljene prakse,” je komisija za nadzor obveščevalnih služb zapisala v sporočilu za javnost po pogovoru s premierjem Marjanom Šarcem za zaprtimi vrati o zaposlitvi Nataše Hribar. V sporočilu posebej opozarjajo tudi, da je direktor Sove Rajko Kozmelj nezakonito oviral njihov nadzor te zaposlitve in s tem škodoval obveščevalni službi.

Šarec je pred zaslišanjem novinarjem povedal, da ni vplival na zaposlitev Nataše, enako je zatrdil tudi poslancem za zaprtimi vrati. Na bolj podrobna vprašanja poslancev, denimo, kdaj je Natašo zadnjič srečal ali z njo govoril, pa ni odgovarjal. Pojasnil jim je, da to nima povezave z zaposlitvijo in z dilemami, ki jih preverjajo.

Tudi novinarjem je pred zaslišanjem dejal, da je Natašo zaposlila Sova in ne vlada. Na vprašanje, če ima stike z njo, pa je odgovoril: “Nimam. Pa tudi če bi jih imel, kaj bi bilo to narobe.”

Pogojev ni izpolnjevala
Komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi Matej Tonin (NSi), je o zaposlitvi Nataše v daljšem sporočilu za javnost zapisala: “Vlogo za zaposlitev na SOVI je oddala po tem, ko je Marjan Šarec postal predsednik vlade. Zdravniški pregled pred zaposlitvijo na SOVI je opravila v času trajajoče daljše bolniške odsotnosti z dela. Na SOVI so jo zaposlili še preden je opravila ustrezno varnostno preverjanje. Iz posredovane dokumentacije ter na podlagi opravljenega razgovora z glavno inšpektorico inšpektorata za javni sektor izhaja, da ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi ni izpolnjevala vseh pogojev za delovno mesto, ki ga je zasedla, in je delovno mesto v SOVI obdržala, ker je bila z njo sklenjena nova pogodba o zaposlitvi in kasneje še aneks k pogodbi o zaposlitvi, s katerim je bila prerazporejena na delovno mesto, za katerega je izpolnjevala pogoje. Če bi bil inšpekcijski nadzor opravljen v času veljave prve pogodbe o zaposlitvi, bi inšpektorat predlagal kadrovski komisiji razveljavitev pogodbe o zaposlitvi.”

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matej Tonin (Foto: STA)

Komisija je posebej opozoril, da so jo v Sovi, ki je neposredno podrejena premieru, nezakonito ovirali.

Kozmelj nezakonito blokiral
Komisija je po objavljenih informacijah v slovenskih medijih, prvi je o tem poročal Bojan Požar, o domnevno klientelističnem zaposlovanju na Slovenski obveščevalno varnostni agenciji, 1. oktobra 2019 začela nadzor. Dogajanje so povzeli tako: “Komisija je v oktobru leta 2019 na zakoniti način izvršila svojo pristojnost in nalogo, kot to določa 25. člen ZPNOVS. Tako je pooblaščena skupina v prostorih SOVE izvedla vpogled v dokumente, drugo gradivo in podatke nadzorovane službe.

Direktor Sove Rajko Kozmelj. (Foto: STA)

Pri tem komisija ugotavlja, da je 1. oktobra 2019 nadzor potekal brez težav. Direktor SOVE je pooblaščeno skupino Komisije sprejel in odgovarjal na vsa vprašanja. Dogovorjeno je bile, da SOVA del anonimiziranega gradiva Komisiji dostavi naslednji dan, vendar si je po tednu dni direktor SOVE premislil.

Direktor SOVE je tako nezakonito blokiral delo Komisije.

ZPNOVS v 27. in 28. členu natančno predpisuje postopek začasne odložitve nadzora.

Direktor SOVE bi moral vladi predlagati sklep o začasni odložitvi nadzora, s čimer bi Komisija dobila tudi akt, ki bi ga lahko pravno izpodbijala na sodišču. To se ni zgodilo.

Pri direktorjevem nezakonitem ravnanju ga je z javno izjavo podprl tudi predsednik vlade.

Ko je direktor ugotovil, da je blokada demokratičnega nadzora nezakonita, je kasneje pristal na zadržano sodelovanje predstavnikov SOVE pri izvajanju nadzora, kar pa je celoten postopek bistveno podaljšalo.

Odločitev direktorja SOVE, da ovira nadzor, je po ne potrebnem ustvarila ozračje, ki je škodovalo SOVI.”

Peter Jančič, Spletni časopis

 

 • Vera

  ” Posebna oseba “, ” posebne obravnave”,zato,ker so kršili osnovna pravila o zaposlitvi .

 • Rožle

  Sedaj, ko so ji odvzeli naziv Lepa … lahko spet nemoteno naprej opravlja svoje poslanstvo v Sovi …

 • VERZIFIKATOR

  Nataša H. Sovič

  HALO, NATAŠA, NEKDO NAJU MOTI

  »Halo, Nataša, nekdo naju moti«,
  spomnimo pesmi se spevne prastare,
  kot okostnjak se nam zdi iz omare,
  »ponovi glasneje, kdo je na poti.«

  »Halo, Nataša«, se znova oglaša,
  »zveza je čista, lahko se pridružiš,
  službico novo si vendar zaslužiš,
  lepe denarce to mesto prinaša.«

  »Halo, Nataša,« nekdo spet jo zmoti,
  »Marjan na zvezi, le to ti sporočam,
  da ne poznam te, to vest ti izročam,
  reci novinarjem, da sem na poti.«

  »Halo, Nataša,« drug klic se zasliši,
  v sovinem gozdu ta zveza je čista,
  »prosim, povejte, ste res humorista
  ljubljenka bivša, špetir da je v hiši?«

  »Halo, Nataša, saj vsi me poznate,
  v sove imenu slušalko dvigujem,
  Marjančku, veste, prav nič ne dolgujem,
  toplo novico zdaj svežo imate.«

  »Halo, Nataša, smo res vam hvaležni,
  saj po nikomur vas nismo vprašali,
  Marjančku krasen alibi ste dali,
  hvala, Nataša, za ta knock-out nežni.«

 • xtc

  A tako,se zdaj reče korupciji po novem?

 • tasilo

  :-D

  ”Vsega zla je pizda kriva,”
  pravi sveti Kozmijan.

  *sklepni verz pesmi Dominus vobiscum

  • Boy

   Pizda ni nič kriva. Kriv je kurac, ki jo na vsak način hoče. Toliko o poštenosti rdečega petelina, ki vsakodnevno skače čez ta ali oni plot.

  • samotoje

   Jako lepo. Če ni v vinu veritas, v pesmi je zagotovo.

 • JANEZ GUS

  Mene pa zanima ,kaj zdaj sledi.V demokratični in pravni državi se točno ve.Mene pa zanima,kaj bo v našem komunizmu.Bomo peli bandero roso na državni proslavi ali bomo romali v Lažgoše.

 • Iva

  ” Iz posredovane dokumentacije ter na podlagi opravljenega razgovora z glavno inšpektorico inšpektorata za javni sektor izhaja, da ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi ni izpolnjevala vseh pogojev za delovno mesto, …”

  Zgornji stavek pove, da je bila Š-prijateljica zaposlena nezakonito. Ugotoviti je treba le, kdo je vodil nezakonit postopek. Ta oseba ali ne pozna pravil v zvezi z zaposlovanjem, torej ne more zasedati take pozicije ( in to celo v obveščevalni dejavnosti) ali je nekdo nanjo vršil pritisk in je torej vede kršila pravila! Ali je težko ugotoviti KDO je direktno ali indirektno pritiskal, da se Š-žensko zaposli?

  In še, Šarec je ob začetku afere zatrjeval, da je z zaposlitvijo vse v redu, namesto, da bi takoj zahteval , da KNOVS zadevo preišče in bi se tako opral namigovanja. Njegova celotna aktivnost in zasmehovanje članov komisije (predstavnikov ljudstva) kaže na nezrelo in neresno osebo, ki ni vredna niti oznake klovn, kaj šele funkcije predsednika vlade!

  • samotoje

   Tvoj zadnji stavek pojasni vse zgoraj navedeno. In še kaj več. Saj poznamo zgodbice o Napoleonih iz psihiatričnih ustanov.Šarec je na tej poti.

 • kokobily

  Pomisli nivo IQ ovega modela na čelu SOVE.
  Pravi “:: je zatrdil, da bi premierovo znanko še enkrat zaposlil, tudi če bi vedel, da je njegova znanka.”
  Pomisli, ČE BI VEDEL. Ma kozel zarukani, tvoje delo je da to VEŠ !!
  Nekje iz mesteca pod Alpami se pojavi frajerček in bi kar postal Predsednik Republike.. Prva reč, ki bi joj naj opravila VARNOSTNO_OBVEŠČEVALNA je, da ga strese iz gat in odkrije, komu je v vrtcu sunil liziko in mu zato ta isti kuha mulo. Frajerček postane predsednik vlade, ovi zaspani nočni ptič pa še vedno ne ve s kom se je zelo intenzivno družil, sodeloval, mogoče še kaj več…Pravi, ČE BI VEDEL… Vrni plačo za zadnjih pol leta…

 • Viktorh

  So what?

 • MEFISTO MODRI

  Tudi takole se smešijo in zapletajo.

  Kozmelj, direktor SOVE, je zatrdil, da bi N. H. še enkrat zaposlil, tudi če bi vedel, da je njegova znanka. Če namreč nekdo pogoje izpolnjuje, ga bodo zaposlili, je še izrecno dodal

  Seveda, premierjevo “znanko” bi, če bi bilo treba, še tudi stokrat zaposlil, saj mu je preveč drag položaj, ki ga ima v SOVI.

  Mimogrede, premierjeva “znanka” ni izpolnjevala pogojev za delovno mesto, na katerega je bila sprejeta, kar je premieju zvest direktor SOVE seveda zamolčal.