Poročilo Romane Tomc o izvajanju Pobude za zaposlovanje mladih sprejeto z veliko večino

(Foto: osebni arhiv Romane Tomc)

Evropski poslanci, člani Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve (EMPL), so včeraj z veliko večino potrdili poročilo o izvajanju Pobude za zaposlovanje mladih, katerega snovalka je, kot poročevalka za Evropski parlament, evropska poslanka Romana Tomc.

Začetki ideje segajo v leto 2012, ko je Evropska komisija za namene zmanjševanja brezposelnosti med mladimi državam članicam namenila 6,4 milijarde evrov. Celoten proračun Pobude za zaposlovanje mladih za sedemletno obdobje znaša 7,6 milijarde evrov.

Države članice, ki lahko koristijo ta sredstva, morajo zadostiti določenim pogojem in sprejeti konkretne programe, preko katerih lahko mladi dobijo kakovostno ponudbo za zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo v štirih mesecih po zaključku šolanja oziroma začetku brezposelnosti. Rezultati po državah so precej različni, ponekod jih je zelo težko spremljati, kar je tudi ena od slabosti, ki jih bo treba v nadaljevanju odpraviti. Romana Tomc v svojem poročilu ugotavlja, da bi bila lahko učinkovitost boljša. To potrjuje tudi poročilo Evropskega računskega sodišča, ki je opozorilo na slabe rezultate izvajanja Pobude v sedmih državah članicah.

Romana Tomc, poslanka v Evropskem parlamentu (Foto: Nova24TV)

“Kljub temu, da v nekaterih državah članicah sredstva namenjena Pobudi za zaposlovanje mladih niso bila najbolj učinkovito porabljena, je nesporno, da je program pomembno pripomogel k zmanjšanju brezposelnosti med mladimi. Premišljenost in dobra ciljna usmerjenost se je nekaterim zelo obrestovala. Primer dobre prakse je zagotovo Finska,” navaja evropska poslanka Romana Tomc.

Ena izmed težav, ki botrujejo brezposelnosti mladih je neustrezna izobrazba oziroma pomanjkljivo znanje, ki ni prilagojeno temu, kar delodajalci iščejo. Povezanost med izobraževalnim sistemom in trgom dela je slaba, prilagoditve pa potekajo prepočasi. S slabo povezanostjo izobraževalnega sistema in trgom dela se srečujejo povsod v EU, v Sloveniji pa je ta še posebej pereča. “Zelo pomembno je, da se s sredstvi, ki jih zagotavlja EU, ne rešuje le kratkoročnih zaposlitev, ampak tudi strukturna neskladja. To pa pomeni tudi poseg v izobraževalni sistem in njegovo prilagoditev sodobnim trendom,” je ob tem izpostavila Romana Tomc.

Pobuda za zaposlovanje mladih se bo iztekla leta 2020. “Odgovornost držav članic je, da učinkovito uporabijo sredstva, ki jih EU namenja za reševanje brezposelnosti mladih. To med drugim pomeni, da se sredstva ne smejo izgubljati za izvajanje birokracije in programov, ki so sami sebi namen. Ta denar mora priti neposredno do mladih, ki iščejo svojo priložnost na trgu dela. To je tudi ključno sporočilo mojega poročila,” je ob robu zaključila Romana Tomc.

J. F.

 • baubau

  čestitam

 • Kosobrin

  Pobuda je eno, stvarnost pa čisto nekaj drugega.

 • župnik cefizelj

  bravo romana cuza tomc. samo da se te rešijo, saj si nesposobna kot posrane ivan janša med osamosvojitvijo. brez vaju se svet lepše vrti.

  • MEFISTO

   Prjatu razumni, mar ni izpod tvojega komunističnega in udbaškega nivoja, da omenjaš župnika, čeprav cefizlja.

   Kot najbolj množičen in pogost komentator bi moral bolj paziti na ideološko čistost svojih nickov.

   Nimam pripomb, kadar se podpišeš kot janez cepec ali s kakim enako realističnim nickom.

  • Janez

   Tukaj ?
   NEKAJ PIŠEŠ STVARI – KI VELJAJO ZATE !
   Če
   BI BIL TI ČESA SPOSOBEN, BI POČEL KAJ DRUGEGA – KOT PISARIL?!
   Neumnosti
   IN
   UMAZANIJE – NA TA OK DOMOLJUBNI PORTAL. Je res to, a ne ? L.r. Janez K. KOMENDA
   P.S.
   KAR POVEJ – KAJ TE DELA TAKO – JEZNEGA ?
   A?
   TO DA SMO VAS – EX KP, ZK-JE 1990 – VRGLI Z MONOPOLNE OBLASTI ?!

 • rrrrr

  Začnimo na domačem pragu in pošljimo Pobudo o zaposlovanju mladih v Tovarno Rog v Ljubljani.

  Čez slabih pet minut bodo proizvodni prostori prazni…..

 • Janez

  BRAVO SDS !
  In ok EU poslanka, gospa R. TOMC.
  KAR
  VZTRAJAJTE. Vse bolj poznani in priznani ste. Kar vztrajno naprej. L.r. Janez K. KOMENDA

 • samsara

  “Ena izmed težav, ki botrujejo brezposelnosti mladih je neustrezna
  izobrazba oziroma pomanjkljivo znanje, ki ni prilagojeno temu, kar
  delodajalci iščejo.”

  Levičarji so k reševanju tega problema pristopili z masovnim neselektivnim uvozom polpismenih tujerodnih osebkov brez kvalifikacij, delovnih izkušenj, brez kulture dela, ki se je tam od koder so nepovabljeni privandrali niti niso mogli navzeti, ker je ni in so kot taki deležni enormne vsestranske podpore omenjenih levičarjev, ki v njih vidijo nosilce visokotehnološke družbe 21 stoletja, kateri bodo služili za penzije zgaranih Slovencev.

 • samsara

  Glede sredstev za vsestransko enormno podporo ilegalnih izbirčnih ekonomskih tujerodnih migrantov, tipa Ahmad, večinoma sovražno nastrojenih do Evropejcev, pa nikoli in nikjer ni nobenega problema.
  Nobenega usklajevanje, nobenih pogajanj, vse je na voljo kolikor si izdajalski levičarji zamislijo.

 • Janez

  ŠALA
  ” ŽUPNIKA CEFIZLJA” – IŠČEJO P A R K E L J N I.
  Nič
  NI BIL PRIDEN. Pa iz RKC in vere se norčuje. Se zdi – ” norček” pač. L.r. Janez K. KOMENDA

 • Vera

  Ga. Romana Tomc dela , ne cuza !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!