fbpx

Portal RTV manipulira z revščino v Sloveniji! Pa bi se odpovedali RTV naročnini na račun revnih?!

Urednica portala MMC Kaja Jakopič. (Foto: YouTube)

Eurostat ugotavlja, da je vsak peti prebivalec Evropske unije v nevarnosti, da ga doleti revščina ali socialna izključenost. Povprečna stopnja tveganja revščine v Evropski uniji je 27,5-odstotna, v Sloveniji pa je ta 12,4-odstotna. Tudi stopnja socialne izključenosti je pri nas med najnižjimi v Uniji. Lani je bil temu tveganju izpostavljen vsak sedmi prebivalec Slovenije ali 15 odstotkov Slovencev, medtem ko v EU povprečna stopnja znaša 20,9 odstotka. Kljub temu, da je vsakomur jasno, da gre statistika Sloveniji več kot v prid, so se na portalu MMC odločili, da članek v luči mednarodnega dneva boja proti revščini spišejo v smislu, kako nam gre slabo, vse z namenom, da se za to okrivi desnosredinsko vlado Janeza Janše, ki je z ukrepi poskrbela za to, da je Slovenija med državami, ki najbolj okrevajo in imajo najnižjo stopnjo brezposelnosti.

Eno je, da ima vsakdo pravico do lastnega mnenja, da se odloči, kdo mu je všeč in kdo ne, drugo pa je, da zavaja, ker mu nekdo ni povšeči. To ni primerno še posebej v luči dejstva, da gre za portal javne RTVS, katerega urednica je Kaja Jakopič. Članek z naslovom “254.000 prebivalcev živi pod mejo revščine, 97.000 med njimi je upokojencev” odkrito nakazuje, kako naj bi bilo stanje v državi alarmantno, čeprav primerjalno gledano z drugimi državami tega nikakor ni mogoče trditi. Statistika je namreč več kot zgovorna sama po sebi.

Foto: Printscreen

Statistiko, ki je zgovorna sama po sebi, dodali šele v poročilih
Podatki, ki so razvidni tudi iz spodnjega grafa, kažejo, da je Slovenija med tistimi državami, ki imajo najmanjši delež ljudi, ki bi bili ogroženi zaradi revščine – uvrstili smo se na tretje mesto, pred nami sta le še Slovaška in Češka. Po podatkih Statističnega urada RS je tudi stopnja tveganja socialne izključenosti v Sloveniji v zadnjih dveh letih najnižja.

Pri tem je potrebno še omeniti podatek, da ima Slovenija ima visoko gospodarsko rast in eno najnižjih brezposelnosti na svetu, ne zgolj v Evropi. Eurostat je nedavno razkril, da je bilo mogoče pri primerjavi dveh četrtletij glede stopnje zaposlenosti ljudi, starih od 20 do 64 let, opaziti, da je bila pri nas v drugem četrtletju zabeležena največja rast stopnje zaposljivosti v primerjavi s prvim četrtletjem.

Vir: Eurostat

Seveda ni mogoče trditi, da revščine v naši državi ni. Gre za problematiko, s katero se namreč soočajo prav vse države sveta. Tudi Slovenija ni tukaj nikakršna izjema. A vendarle spisati članek, kjer ne navedeš dejstev, ki kažejo, da si občutno boljši kot druge države Unije, je neprofesionalno in daleč od poslanstva javnega medija, ki naj bi sledil povsem drugačnemu načelu. Glede na to, da so dejstva, ki govorijo v prid vladajoči oblasti, le uspeli navesti v poročilih, je očitno, da je vsaj nek del javne hiše spoznal, da je zavajajoče, če se ne postreže pomembnega dejstva, da je stopnja tveganja revščine in stopnja tveganja socialne izključenosti v Sloveniji med najnižjimi v EU.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Ne gre za izjemo pri cenzuri
Očitno pa se urednici portala Kaji Jakopič ni zdelo vredno ta podatek dodati. Najbrž zato, ker bi bil v neskladju z rdečo nitjo, ki so si jo zastavili na portalu. Po eni strani vse skupaj ne čudi, če človek ve, da gre za urednico, ki je meni nič tebi cenzurirala zgodovinsko pričevanje nedavno umrlega partizana Antona Cizla o povojnih pobojih, ki ima velikansko zgodovinsko pomembnost. Zgodovinar in voditelj RTVS dr. Jože Možina je bil tisti, ki je kritično opozorila na primer cenzure na RTV. “Tekst o Pričevalcu desetletja, partizanu- priči pomorov želim objaviti na vidnem mestu RTV spleta a se urednica Kaja Jakopič že šest dni izmika, med tem pa pričevanje povzema konkurenca. Cenzura v škodo bralcev! Komu koristi prikrivanje zločinov? Dovolj tega!” je zatrdil.

Janša podal predlog, kako bi se lahko pričelo reševati problematiko
Cenzura portalu MMC-ju več kot očitno ni tuja. Seveda pa ni skrbi, da ne bi pisali o dopustovanjih premierja in o dogajanju, ki je usmerjen v kritiziranje vlade. To, da se ne predstavi dejstev, je nevredno javne televizije, opozarjajo mnogi, ki so siti plačevanja obveznega RTV prispevka. “Predlagali bomo, da se vseh 254 tisoč prebivalcev oprosti plačila prispevka RTVS. Očitno se jih da natančno določiti. Za začetek. Sicer pa le razvoj in gospodarska rast lahko povečata blaginjo in vlada RS intenzivno dela na tem,” je v odzivu na poročanje portala MMC poudaril Janša in s tem nakazal smer, ki bi lahko pripomogla k reševanju problematike.

Žalostno je, da se tako občutljivo problematiko politizira, namesto, da bi se delalo na sodelovanju z namenom, da bi bilo v državi čim manj takih, ki se stežka prebijejo iz dneva v dan. Revščina namreč ni od včeraj in temu primerno je potrebno postopati. Koraki v smer reševanja problematike so podani in le če se bo s tem nadaljevalo, bomo lahko rekli, da nam je mar. Le dejanja so namreč tista, ki štejejo, ne pa zgolj floskule. Te namreč ne prinesejo kruha na mizo. 

Sara Kovač