fbpx

Portal V4 Report: Premier Janša in tudi ostali se imajo pravico braniti in izpodbijati medijsko naracijo

Foto: STA, Twitter

Neodvisen medijski portal V4 Report, je komentiral očitke, da naj bi predsednik vlade v svojem tvitu napadel oziroma grozil novinarki Politica, Lili Bayer. Slednja je namreč objavila skrajno enostranski članek z nepreverjenimi dejstvi, ki je govoril o tem, da slovenski premier ustrahuje in preganja medije, ki niso po njegovem okusu. V4 Report je prepričan, da je Janša zgolj izrazil svoje mnenje, o grožnji pa ni ne duha ne sluha. 

V4 Report je dogajanje opisal kot EU otroško igralnico, katere tokratna tarča je Slovenija. “Evropska komisija obsoja kritike slovenskega premierja, ki jih je izrazil do leve poročevalke. Ojoj,” so zapisali in pripomnili, da je premier Janez Janša zagotovo moral stopiti na žulj nekomu na “ministrstvu resnice”. Tako mediji EU, ti poročevalci so pristranski in vsi to vedo, kot tudi bruseljska cenzura brez sramu ustrahujejo tiste, ki se ne strinjajo z njihovo naracijo. Vendar pa je vsekakor prav, da se izpostavi in izzove tovrstne novinarje, ki temam dodajajo vse več svojih ideoloških spinov ali pa ne predstavijo obeh strani zgodbe. “Želijo biti razsodniki o tem, kaj je resnica in odločati, o čem se lahko razpravlja, na podlagi njihovih osebnih vizij. Vsako ločeno mnenje, ki je v nasprotju z bruseljskim razmišljanjem, je treba utišati,” so na portalu prepričani o delovanju nekaterih bruseljskih akterjev.

Na portalu V4 Report so se tudi vprašali, ali naj bodo novinarji v medijih izvzeti iz kritik ter nadzora in uravnavanja? Tudi mediji morajo namreč nositi svojo odgovornost; leno, zavajajoče in pristransko poročanje pač diskreditira celoten novinarski poklic. Janša novinarki sploh ni grozil, tako kot tudi mnogi drugi, je dvomil o njeni strokovnosti in integriteti, za kar ima, na podlagi njenega poročanja tipa nižje lige, tudi vso pravico. Če novinarji napadejo, morajo pričakovati, da bo temu primeren tudi odgovor, so zapisali in navedli tvit predsednika vlade: “Očitno je bilo Lili Bayer naročeno, naj ne pove resnice, zato je citirala večinoma “neznane” vire ekstremne levice in namerno ni upoštevala virov z imenom in integriteto. To je Politico, na žalost. V službi laganja.” To je mnenje Janeza Janše in v njem ni zaznati prav nobene grožnje, niti približno.

Kljub temu pa je podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans odgovoril s svojim tvitom: “Poniževanje, grožnje ali napad na novinarja je neposreden napad na neodvisne medije. Zato si novinarji, kot je Lili Bayer, zaslužijo našo podporo.” Vendar ni čisto tako. Svobodni oziroma neodvisni mediji zahtevajo različna mnenja, odprto razpravo in prizadevanja obeh strani, ali pa v resnici niso neodvisni. Nobenemu poročevalcu ne bi smeli groziti, vendar pa tudi nihče ne bi smel biti pod nadzorom oziroma vplivom. Ljudje EU Komisije ne potrebujejo za odločanje o svobodi govora; kot je bilo vidno že v preteklosti, gre namreč za zelo spolzko področje. Kljub drami  podpredsednika Evropske komisije, Bayerjevi nihče ni grozil, nesmiselno je trditi drugače. Janša je pač izzval njeno delo, tako kot je ona izzvala njegovega.

Politična ideologija Politica in poročevalke Lili Bayer ni nobena skrivnost. Zakaj to zanikajo? Očitno so del sestave EU, o čemer priča tudi bliskovita obramba svojih čet s strani Evropske komisije, tako kot je Daily Sabah del Erdoganove mreže v Turčiji. V4 Report se dobro zaveda, da imajo ta medijska omrežja svoje ožje kroge in da si pogosto izmenjujejo članke med seboj, včasih pa zaveznike predstavljajo tudi kot “strokovnjake”. Ozaveščena komisija EU ne ceni svobodne in odprte razprave; namesto tega želi, da se vsi podredijo njenemu mnenju. Za konec so na portalu še poudarili: “Janša in tudi drugi imajo vso pravico, da se branijo in izpodbijajo medijsko naracijo. Živimo v svobodni družbi. Ali pa  svoboda govora velja le za politično korektne?

Sara Kovač