Poslanci iz vrst koalicije z glasovanjem pokazali, da so zanje veterani vojne za Slovenijo drugorazredni državljani!

Foto: STA

Skoraj vsi poslanci iz koalicijskih skupin so dokazali, da vojni veterani vojne za Slovenijo zanje predstavljajo drugorazredne državljane. Glasovali so namreč proti popravi krivic ljudem, ki so leta 1991 za samostojno državo žrtvovali življenja in svoje zdravje. Brez slabe vesti so glasovali proti zakonu o vojnih veteranih, s katerim je poslanska skupina SDS predlagala znižanje starostne meje za uveljavljanje pravice do varstva po zakonu o vojnih veteranih s 55 let na 50 let, vrnitev pravice do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja in spremembo cenzusa za veteranski dodatek.

Zakonodajna sprememba bi veteranom vrnila vse, kar jim je vzel ZUJF – kar so zaradi ugodnih gospodarskih razmer vrnili vsem drugim skupinam. Iz tega razloga ni bilo potrebno dvigniti cenzusa na 550 evrov za veteranski dodatek. Z dvigom pokojnin se je namreč zgodilo to, da so nekateri s pokojnino 500 evrov izgubili veteranski dodatek, ker je cenzus omejen na 498 evrov.

Imena in priimki poslancev, ki so glasovali proti
Očitno pa je številnim poslancem iz vrst vlade Marjana Šarca prav malo mar za vojne veterane, saj so brez slabe vesti glasovali proti in jim s tem onemogočili človeka vredno življenje. Med njimi so bili: Predrag Baković, SD; Marko Bandelli, SAB; Samo Bevk, SD; Brglez Milan, SD; Lidija Divjak Mirnik, LMŠ; Brane Golubović, LMŠ; Monika Gregorčič, SMC; Matjaž Han, SD; Tina Heferle, LMŠ; mag. Meira Hot, SD; Soniboj Knežak, SD; mag. Marko Koprivc, SD; Jerca Korče, LMŠ; Aljaž Kovačič, LMŠ; Franc Kramar, SAB; Jurij Lep, DeSUS; Nina Maurovič, LMŠ; Jani (Janko) Möderndorfer, SMC; mag. Bojana Muršič, SD; Edvard Paulič, LMŠ; Robert Pavšič, LMŠ; Igor Peček, LMŠ; Gregor Perič, SMC; Robert Polnar, DeSUS; Nik Prebil, LMŠ; Jani Prednik, SD; mag. Andrej Rajh, SAB; mag. Branislav Rajić, SMC; Branko Simonovič, DeSUS; Janja Sluga, SMC; Vojko Starović, SAB; Mateja Udovč, SMC; Karla Urh, LMŠ; Andreja Zabret, LMŠ; Igor Zorčič, SMC; mag. Dejan Židan, SD; Gregor Židan, SMC; Felice Žiža, PS IMNS; Mojca Žnidarič, SMC.

Glede na to, da rebalans proračuna za leto 2019 predvideva rekordno porabo javnih sredstev, tudi ni razloga, da se vojnim veteranom ne bi vrnilo, kar jim je bilo z ZUJF-om vzeto. “Vojni veterani so ena od skupin, ki pričakujejo, da se jim posledice izboljšanja javnih financ poznajo tudi v dejanskem življenju,” je na nedavni novinarski konferenci dejal poslanec SDS Tomaž Lisec. Težko je tudi prezreti ugotovitev, da je zadnja sprememba pokojninskega zakona, ko se je pokojnina za upravičence, ki so dopolnili pokojninsko dobo 40 let brez dokupa, določila na minimalno višino 500 evrov, šla na škodo veteranom. “Kot ugotavljajo v poslanski skupini, je med tistimi, ki so izgubili pravico do veteranskega dodatka, največ upravičencev, katerim so se leta 2017 pokojnine zvišale na 500 evrov zaradi tega, ker so dopolnili 40 let delovne dobe brez dokupa. Takšno zvišanje pokojnin, ki je sicer zasledovalo načelo pravične minimalne pokojnine za polno delovno dobo, je po drugi strani pomenilo, da se je ravno vojnim veteranom skupni prihodek lahko tudi znižal, saj so v tej skupini izgubili veteranski dodatek.”

Foto: YouTube

Z novelo so v SDS predlagali, da naj se v zakonu o vojnih veteranih določi osnova za ugotavljanje pravice do veteranskega dodatka in določi njeno usklajevanje v višini in na način, kot se usklajujejo pokojnine. V povezavi s tem so predlagali določitev osnove na 550 evrov. Vlada, ki novele ni podprla, je po poročanju STA izrazila prepričanje, da naj bi vrnitev pravice do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja samo vojnim veteranom pomenila razlikovanje med vojnimi upravičenci, katerih pravno varstvo temelji in izhaja iz skupnih preteklih vojnih dogodkov. Ob tem pa so dodali, da naj bi po njihovi oceni k neenaki obravnavi vojnih veteranov in vojnih invalidov prispevala določitev osnove za ugotavljanje pravice do veteranskega dodatka in njegove višine v zakonu o vojnih veteranih ter usklajevanje s pokojninami.

Kot lahko vidimo, je poslancem iz vrst SMC, LMŠ, SD in DeSUS prav malo mar za ljudi, ki so dejansko na terenu v tistih letih, 1991 in kasneje, žrtvovali svoje zdravje, službene obveznosti in drugo, da imamo mi danes samostojno državo in človeka vredno življenje.

H. M.

 • Vera

  40 minut , toda se ” drugorazredni borci za Slovenijo ” niti oglasijo ne . So naveličani “drugorazrednosti ” ? Očitno. Nam domoljubom , ki smo leta 1991 doma trepetali, ni vseeno kaj se dela s teritorialci in z vsem narodom , kateri smo bili za samostojno državo Slovenijo .

  • karlina

   Mi smo zanje-izdajalci, verjemi.

 • RATATA

  Predrag Baković SD, Marko Bandelli SAB, Samo Bevk SD, Brglez Milan SD, Lidija Divjak Mirnik LMŠ, Brane Golubović LMŠ, Monika Gregorčič SMC, Matjaž Han SD, Tina Heferle LMŠ, mag. Meira Hot SD, Soniboj Knežak SD, mag. Marko Koprivc SD, Jerca Korče LMŠ, Aljaž Kovačič LMŠ, Franc Kramar SAB, Jurij Lep DeSUS, Nina Maurovič LMŠ, Jani (Janko) Möderndorfer SMC, mag. Bojana Muršič SD, Edvard Paulič LMŠ, Robert Pavšič LMŠ, Igor Peček LMŠ, Gregor Perič SMC, Robert Polnar DeSUS, Nik Prebil LMŠ, Jani Prednik SD, mag. Andrej Rajh SAB, mag. Branislav Rajić SMC, Branko Simonovič DeSUS, Janja Sluga SMC, Vojko Starović SAB, Mateja Udovč SMC, Karla Urh LMŠ, Andreja Zabret LMŠ, Igor Zorčič SMC, mag. Dejan Židan SD, Gregor Židan SMC, Felice Žiža PS IMNS, Mojca Žnidarič SMC
  V KOLONO PO DVA IN ŠUSUHLAUWOMONA!!!

 • karlina

  Kot lahko vidimo je poslancem iz vrst SMC, LMŠ, SD in DeSUS prav mar za ljudi, ki so dejansko na terenu v tistih letih 1991 in kasneje žrtvovali svoje zdravje, službene obveznosti in ostalo, da imamo mi danes samostojno državo in človeku vredno življenje.

  TOČNO IN TUDI TO, DA JIM JE FIGO BROŠKO MAR ZA SAMOSTOJNO SLOVENIJO, PAČ PA ZE SKORAJ 30 LET SANJAJO O IN SAMO JUGOSLAVIJI, mimogrede, nedavno mi je nekdo , ki je bil vojni veteran dejal, da bi morali tistega, ki je kriv za vse to, ze leta 1991-zapreti ali celo…. , za vse večne čase in danes ne bi bili tam, kjer smo. Mimogrede, to, da t.i. “borci” iz 2. sv. vojne, ne uzivajo na račun davkoplačevalcev v termah in zdraviliščih, je enostavno -VELIKA, VELIKA LAZ !!!!! Skratka, tisti, ki ste bili v vojni za Slovenijo, vključno z mojim mozem, ne recite nikoli, nikoli, da v drzavi, kjer so na oblasti sami komunisti, ne morete nekoč celo odgovarjati na sodišču, češ, da ste bili leta 91 izdajalci, ne osamosvojitelji. Kajti v tej gnili, skorumpirani, balkanski drzavi, je čisto vse še kako zelo, zelo mozno, na zalost in predvsem SRAMOTA !!!!! Jim je pa zelo, zelo mar za smrdljive migrante, pardon-zastonjkarske turiste, zato so vsi v en glas podpirali podpis izdajalske marakeške deklaracije !!!!

 • Anton

  Poslanci iz vrst koalicije z glasovanjem pokazali, da so zanje veterani vojne za Slovenijo drugorazredni državljani!

  priča smo izdajalksi politiki,ki brez slehernega sramu podpira jugonostalgike,srboljube a la Zvezdana Makarovič&Co, kateri žalijo,zaničujejo ob prvi priložosti, katerera se jim ponudi simbole slovenstva, pljuvajo čez katoliško cerkev, pa ponujate denar, dodatke k pokojnini.

  sarkazem press

 • Povprečen Državljan

  Pravoverni, ne se boriti za moje veteranske pravice.Dolžnost in pravica vsakega slovenca je bila in vedno bo,obramba domovine,brez materialnih koristi za to.Statusa veterana nisem nikoli smatral kot status, od katerega bi moral imeti koristi.Svobodna domovina mi je dovolj.

  • Imperial Commando

   TI, veteran?? NE SERI MULC

 • Povprečen Državljan

  Tudi osamosvojitveno vojno bi radi zjebali do konca.Kar naenkrat smo dvojni veterani-pravoverni in krivoverni.Pa saj niste normalni.

 • Miro

  hahahaha… veterani……dobro da ni trajalo mesec ali več, pol bi bili kar svetniki

  • Imperial Commando

   Pejt to svojcem žrtev vojne povedat, pezde posran.

  • božo

   takrat bi te moral spoznat … pa bi hitro bil en drek manj na svetu

 • lauraas

  Lepo, za JLA penzije in borčevske, so se pa borili kot tigri. In taki na volitvah zmagujejo!

 • Imperial Commando

  Kaj , če pa nakladaš sto na uro, no pa povej , v kateri enoti si bil in kdo je bil vaš komandir?

  • Povprečen Državljan

   Pa kdo si ti,da ti kar koli dokazujem???? Itak pa nikoli nisi slišal za Dragomer, Vel Ligojno,Borovnico
   ..

 • plamen100

  Slovenci smo neverjetno in abnormalno zahojen narod. Ti gnili levicarji so bili zaradi razpada Yuge ki so jo povzrocili oz pri tem sodelovali prav ti veterani, seveda proti pri tem pa to utemeljujejo kot da to ne bi bilo posteno do ostalih upokojencev?? Ja kaj pa paryizanske pokojnine ki se kar dedujejo?? Kaksne previlegije imajo ti upokojenci naspram drugih? Kako da jih je se kar 12.000, mar imajo mahinacije in privilegije tudi s smrtjo??? Skratka poden od podna ta gnila do amena nesposobna vlada!