fbpx

Poslanci na pristojnem odboru v petem poskusu končno sprejeli Deklaracijo o podpori Resoluciji, ki obsoja vse totalitarizme!

Foto: Matic Štojs Lomovšek

“Kot predlagatelj sem vesel zgodovinskega trenutka za Slovenijo: na odboru za pravosodje je bila sprejeta Deklaracija o podpori Resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmih, ki obsoja prav vse totalitarizme in izreka priznanje vsem žrtvam totalitarizmov,” je sporočil poslanec Branko Grims. Stranka SDS je državnemu zboru že večkrat predlagala sprejetje posebne deklaracije, s katero bi izrecno podprli resolucijo Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu – ta namreč temelji na poenoteni obsodbi vseh totalitarnih sistemov. 

V stranki SDS so predlog o podpori omenjeni resoluciji v državnem zboru podali že večkrat – poslanke in poslanci so prejšnje predloge večinoma zavrnili z obrazložitvijo, da se je DZ z resolucijo že seznanil oktobra 2009 in da zato ni potrebe, da ji izreka še posebno podporo. V resoluciji je Evropski parlament izrazil nasprotovanje totalitarnim režimom in poudaril, da je treba ohranjati spomin na preteklost, ker brez resnice in spomina ne more biti sprave. Hkrati je obsodil vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritativni režimi. Žrtvam teh zločinov in njihovim družinskim članom je izrazil sočutje in razumevanje. Z omenjeno resolucijo je Evropski parlament razglasil 23. avgust za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov.

“Totalitarni sistemi so vsi brez izjeme zavržni, zločinski in so nekaj, česar se moramo danes še posebej jasno zavedati. V tretjem tisočletju se pojavljajo nove oblike totalitarnih sistemov, ki temeljijo na kulturnem marksizmu, visoki tehnologiji, kot recimo kitajskega tipa, ali pa islamskem radikalizmu. Zaradi tega je še toliko pomembneje, da se državni zbor poenoti – in tak je naš predlog – na tistem, kar je bil temelj za evropsko resolucijo. To pa je, da so prav vsi totalitarni sistemi zavržni, vsi zločinski in vredni obsodbe,” je za N1 pred časom povedal poslanec SDS Branko Grims. Pojasnil je tudi, da sprejetje posebne deklaracije o podpori resolucije Evropskega parlamenta pomeni, da DZ izrecno in trajno zavrača vse totalitarne režime, ne glede na njihovo ideologijo, saj vsi temeljijo na nasilju ter sistematičnem kršenju človekovih pravic. “S podporo resoluciji državni zbor izraža najgloblje spoštovanje do vseh žrtev totalitarnih režimov ter izraža pričakovanje, da bodo priporočila pri svojem delu upoštevale vse veje oblasti v Sloveniji,” je še izpostavil Grims.

Proti je glasoval nedemokratični del državnega zbora.

Levica vseskozi zavračala podporo resoluciji, ki obsoja komunizem
Odbor DZ za pravosodje nazadnje leta 2019 ni podprl predloga deklaracije o podpori resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, ki so ga predložili v SDS. Takrat je za predlog glasovalo pet poslancev, proti pa jih je bilo osem. Zavračanje izrecne podpore resoluciji je pomenilo, da se lahko selektivno izbira, katerega od totalitarizmov se bo obsojalo, ter da se še ni jasno obsodilo nobenega totalitarizma, še posebej pa ne komunizma. S podporo predlagani deklaraciji bi DZ pridružil Slovenijo evropski zavesti o totalitarizmih, saj bi le tako pokazal, da pristaja na obsodbe vseh totalitarizmov brez delitve na vaše in naše, so bili prepričani v stranki SDS. DZ je posebno deklaracijo, s katero se je seznanil z resolucijo Evropskega parlamenta aprila 2009, sicer že pred leti sprejel, toda to je bil le slepilni manever levice, da ne bi v popolnosti sprejeli resolucije.

Sara Bertoncelj