fbpx

Poslanci razočarani nad predstavitvijo Sama Fakina: Milojka Kolar Celarc mu je zapustila najdaljše čakalne vrste v zgodovini Slovenije, on pa o tem, da je slovenski zdravstveni sistem “v primerjavi z evropskimi sistemi kar dober”

Samo Fakin in Milojka Kolar Celarc. Foto: sta

Eno najbolj pričakovanih zaslišanj ministrskih kandidatov je bilo zagotovo zaslišanje kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina. Dolga leta drugi človek zdravstva, kot so mu mnogi rekli zaradi vodenja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, po več funkcijah v zdravstvu – po izobrazbi je zdravnik, bil je tudi direktor Zdravstvenega doma Trbovlje in Splošne bolnišnice Celje –  tokrat želi na vrh ministrstva, ki je nedvomno v največjih težavah. Milojka Kolar Celarc bolnikom in davkoplačevalcem zapušča najdaljše čakalne vrste v zgodovini Slovenije.

Ena glavnih dilem pred začetkom zaslišanja je bila, ali bo Fakin dobil podporo vseh koalicijskih poslancev, saj se še dobro spomnimo trenj med Fakinom in stranko SMC, ko je slednja še vodila vlado. Tako leta 2015 kot leta 2016 so namreč poslanci SMC Fakinu odrekli podporo, ko je še naprej želel voditi zdravstveno zavarovalnico. V medijih smo lahko veliko brali tudi o “nesimpatijah” med njim in ministrico Milojko Kolar Celarc.

tvit

A na “veselje” vseh so nesoglasja zgladili, saj namreč nihče, razen poslancev SDS, na odboru ni glasoval proti sklepu, da je Fakin primeren za ministra za zdravje.

Okvir njegovega delovanja je zapisan v koalicijski pogodbi
V uvodu svoje predstavitve je kandidat za ministra povedal, da je okvir njegovega programa zapisan v koalicijski pogodbi, vodila pa ga bo poklicna usmeritev, ki jo je dobil od svojega mentorja, ta pa je, da najprej pomisli na dobro državljana, nato na dobro za sistem in šele nato, ali je to dobro zanj. Med drugim je navedel, da bo zagovarjal pozitivno komuniciranje v zdravstvu, saj da nam elitni programi v slovenskem zdravstvu razpadajo zaradi odnosov. Poslanka SDS Jelka Godec ga je popravila, da program otroške srčne kirurgije ni razpadel zaradi slabih medsebojnih odnosov, temveč slabega kadrovanja prejšnje vlade, ki je na vodilna mesta postavila povsem nekompetentne ljudi.

Fakinu se zdi ukinitev prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja smiselna, čakalnih dob pa da brez sodelovanja z zdravniki ne bomo nikoli razrešili. Vsekakor pa je presenetil z oceno slovenskega zdravstvenega sistema, češ da je “v primerjavi z evropskimi sistemi kar dober”. Izrazil je tudi ničelno stopnjo do korupcije, poslance SDS pa skrbi, da je omenil možnost uvedbe dodatnih trošarin javnega zdravstva.

Poslanci SDS so v svojih razpravah izrazili razočaranje, da Fakin kljub dolgoletni karieri v zdravstvu ni znal ali hotel povedati konkretnih ukrepov, s katerimi bo reševal slovensko zdravstvo. “Ste teoretik in poznavalec številk, nad vašo današnjo predstavitvijo pa sem razočarana,” je bila jasna poslanka Godčeva. “Si boste sami izbrali državne sekretarje ali vam jih bo izbrala koalicija?” jo je še zanimalo, saj da bo namreč od tega odvisno, ali bo Fakin deloval strokovno ali politično. Odgovora ni dobila.

Ima sploh smisel kaj vprašati o ukrepih, zapisanih v koalicijski pogodbi?
Poslanka SDS Nada Brinovšek je med drugim opozorila, da so koalicijski partnerji v pogodbo zapisali izzive, namesto da bi zapisali konkretne cilje. “Glede na to, da je predstavnik LMŠ Vojmir Urlep dejal, da počakajmo, da se vlada formira, potem pa bomo govorili o ukrepih v koalicijski pogodbi, najbrž nima smisla, da kandidata za ministra za zdravje sploh sprašujem o ukrepih, zapisanih v njej,” je bila kritična poslanka Brinovškova.

tvit

Poslanca SDS Marjana Pojbiča je predvsem zanimalo področje dolgotrajne oskrbe, o čemer pa Fakin skorajda ni govoril.

tvit

Fakin je, najbrž predvsem koga v koalicijskih vrstah, presenetil tudi z izjavo, da so za državo koncesije dobre, saj tako državi ni potrebno vlagati v infrastrukturo. Na pomembnost koncesionarjev je v svojem nastopu med drugim opozorila tudi poslanka SDS Alenka Jeraj.

tvit

Poslanec SDS Dejan Kaloh pa se je v svoji razpravi med drugim zavzel za UKC Maribor in kandidata za ministra pozval, da država v prihodnje več finančnih sredstev nameni tudi štajerskemu kliničnemu centru. Kritičen je bil namreč do dejstva, da je Milojka Kolar Celarc večino dodatnih finančnih sredstev za reševanje krize v preteklem mandatu namenjala samo UKC Ljubljana.

tvit

J. G.